Agenția Internațională pentru Energie: „Lumea nu va rămâne fără petrol după reducerea exporturilor rusești”

Beatrice Dumitru 12.05.2022, 14:52
Agenția Internațională pentru Energie: „Lumea nu va rămâne fără petrol după reducerea exporturilor rusești”

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a revenit asupra previziunilor sale referitoare la scăderea producției de petrol rusesc, după ce în martie a anunțat un posibil „șoc global al ofertei”. În timp ce lucrează la un embargou pe petrolul rusesc, Uniunea Europeană a rămas cea mai mare piață luna trecută, în scădere cu doar 535.000 bpd față de începutul anului.

Ce efecte are producția mai scăzută de petrol din Rusia

IEA avertiza pe 16 martie că producția de petrol în luna aprilie ar putea fi cu 3 milioane de barili pe zi mai mică, dar a redus această cifră pentru a doua oară, deoarece a observat că producția a fost mai mică doar cu un milion de barili pe zi.

Lumea nu va rămâne fără petrol, chiar și cu producția mai scăzută din Rusia, afectată de sancțiunile impuse de Occident după invadarea Ucrainei, a precizat Agenția Internațională pentru Energie, deoarece livrările din alte părţi vor creşte, iar restricţiile din China afectează cererea, notează Reuters.

Agenția Internațională pentru Energie: Lumea nu va rămâne fără petrol după reducerea exporturilor rusești
UE vrea să pună embargou pe petrolul rusesc.

De-a lungul timpului, volumele în creștere constantă din Orientul Mijlociu OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) și din SUA, împreună cu o încetinire a creșterii cererii, este de așteptat să prevină un deficit acut de aprovizionare pe fondul unei perturbări a aprovizionării din Rusia care se agravează”, a spus AIE în raportul lunar privind petrolul.

Producția de petrol a scăzut

Evaluarea agenției cu sediul la Paris sugerează că impactul economic al sancțiunilor ulterioare asupra energiei ruse gândite de Uniunea Europeană ar putea fi limitat.

Se preconizează că o creștere a prețurilor la pompă și încetinirea creșterii economice vor reduce în mod semnificativ redresarea cererii pentru restul anului și în 2023”, a spus AIE, adăugând că restricțiile care vizează limitarea COVID-19 în China au condus la o încetinire economică extinsă acolo.

Exporturile mai reduse de produse petroliere şi scăderea cererii interne în urma sancţiunilor au redus producţia de ţiţei rusesc cu aproximativ un milion de barili de petrol pe zi (bpd), cu o jumătate de milion bpd mai puţin decât precvoniza luna trecută IEA.

Agenția mai estimează că această cifră va crește la 1,6 milioane bpd în mai, la 2 milioane în iunie și la aproape 3 milioane începând cu iulie, dacă sancțiunile se extind și se vor reduce achiziţiile.

Și exporturile Rusiei s-au redresat în aprilie, cu 620.000 bpd, faţă de martie, la 8,1 milioane bpd, media din ianuarie-februarie, deoarece aprovizionarea a fost redirecționată din Statele Unite și Europa, în principal către India.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...