Agenția de securitate a Frontierelor de Stat Europene, pusă pe jar de valurile de migranți din Afghanisan

Ioana Constantin 16.09.2021, 17:02
Agenția de securitate a Frontierelor de Stat Europene, pusă pe jar de valurile de migranți din Afghanisan

Europa se teme de o criză a refugiaților afgani care ar putea deschide rute noi de emigrație maritimă clandestină. Marea Neagră este o cale facilă pentru călăuzele turcești și o frontieră greu de aparat pentru statele Uniunii, iar Poliția Română de Frontieră trebuie să fie cu ochii-n patru. Directorul Agenției de Securitate a Frontierelor din Europa a venit astăzi la Constanța să vadă cum acționează militarii Gărzii de Coastă.

Agenția de securitate a Frontierelor de Stat Europene, pusă pe jar de migranți

Garda de Coastă nu mai acționează, începând de anul acesta, fără suport aerian de ultimă generație. Dronele militare trimise la Constanța și Mangalia își iau zborul în fiecare zi și timp de 1o ore neîntrerupt supraveghează frontiera României. Vedetele rapide de patrulare sunt direcționate de ochii din cer la punct fix, acolo unde sunt suspiciuni de orice natură. Autoritățile române recunosc îngrijorările europene.

Suntem la al 4 lea an când organizăm o astfel de acțiune. Operațiunea din acest an demonstrează o anvergură fără precedent, atât din punct de vedere al resurselor alocate, dar și al numărului de misiuni executate. Având la dispoziție tehnică de ultimă generație și experți reușim să securizăm frontierele maritime cu succes, a spus Bogdan Despescu, secretar de stat MAI.

Faptul ca traficanții de migranți privesc acum către Constanța, este o consecință a politicii europene în domeniul migrației. Vechile rute clasice din Mediterană sunt oprite, dar oamenii disperați găsesc întotdeauna o soluție. Oficialii europeni știu că reţelele de contrabandişti testează o nouă rută prin Marea Neagră şi România. Au mai încercat şi în trecut: trimit grupuri mici să ne verifice vigilenţa şi renunţă dacă văd că nu au şanse.

Agentia de securitate a Frontierelor de Stat Europene
Agentia de securitate a Frontierelor de Stat Europene

Prezența șefului agenției este un semnal pentru politiștii de frontieră implicați în activitățile de la Marea Neagră. Supravegherea frontierelor este o preocupare constantă din partea noastră. Controlul frontierelor se realizează la un nivel înalt folosind tehnică de ultima generație. Prevenirea, detectarea și combaterea migrației ilegale, supravegherea frontierelor maritime și toate activitățile conexe acesteia, reprezintă o provocare constantă.

Poliția de Frontieră folosește două aparate de zbor fără pilot, pentru a întări capacitățile de supraveghere a spațiului maritim. România beneficiează acum de suportul agenției la granița cu Serbia, unde avem misiuni comune de combatere a migrației internaționale, a spus Liviu Bute, șeful Politiei de Frontieră.

Garda de Coastă se pregătește pentru cel mai complicat scenariu, acela al conflictului armat cu traficanții de carne vie. Iar Agenția Europeană FRONTEX trimite la Constanța și tehnologia disponibilă, dar și reprezentanții la nivel cel mai înalt.

Agentia de securitate a Frontierelor de Stat Europene
Agentia de securitate a Frontierelor de Stat Europene

Cred că avem o colaborare excelentă cu autoritățile române. Principalul motiv al vizitei mele in România a fost să văd antrenamentele operaționale din Marea Neagră. În această dimineață am asistat la un exercițiu de bordaj desfășurat cu maxim de profesionalism. Frontex va dezvolta în continuare acest gen de operațiuni. Mulțumesc autorităților pentru cooperarea dintre FRONTEX, Garda de Coastă și poliția de Frontieră, a spus Fabrice Leggeri, directorul executiv FRONTEX.

Pentru moment, ruta Mării Negre nu figurează printre traseele majore ilegale de pe hartă FRONTEX. Oficialii agenției spun însă că este o rută foarte periculoasă din cauza valurilor mari și curenților foarte puternici din Marea Neagră. Mai mari și mai puternici decat cei din Mediterană. Şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie avertizează asupra creării unei rute noi prin România. Anul acesta, toți ochii Europei sunt pe România.

Urmăriți Impact.ro și pe