Afacerile de pe rețelele de socializare, luate în vizor de ANAF. Cum vor fi controlați cei care obțin venituri pe Facebook și Instagram

Ioana Bucur 07.10.2022, 21:03
Afacerile de pe rețelele de socializare, luate în vizor de ANAF. Cum vor fi controlați cei care obțin venituri pe Facebook și Instagram

Platformele de social media au intrat în vizorul inspectorilor de la Agenția Națională de Administrare Fiscală. ANAF anunță controale pe Facebook și Instagram. Șeful instituției a explicat cum vor fi verificați cei care au afaceri pe rețelele de socializare.

ANAF a luat în vizor afacerile de pe rețelele de socializare

Inspectorii ANAF trec în mediul virtual. Persoanele care au afaceri și obțin venituri pe platformele de social media au intrat în vizorul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Vor fi analizate imaginile postate pe rețelele de socializare ce conțin informații despre case, mașini sau bani, care nu au fost declarați la ANAF.

Șeful instituției, Lucian Heiuș, a explicat cum vor fi controlați cei vizați. Potrivit acestuia, într-o primă etapă, inspectorii vor încerca să obțină de pe site-urile web şi să identifice persoanele care obțin venituri din site-urile pe care le accesează.

„Încercăm să obținem de pe site-urile web şi să identificăm persoanele care obțin venituri din site-urile pe care le accesează. Folosim nişte programe de extragere de date şi vedem pe ce conturi apar mai multe accesări, verificăm dacă şi-au declarat veniturile de pe site-urile de socilaizare. Iar dacă veniturile identificate de la aceste platforme nu corespund cu cele declarate începem verificările”, a spus Lucian Heiuş, şeful ANAF, la Antena 3.

Potrivit acestuia, au fost verificate deja 128 de persoane, iar „pentru alte 58 au fost emise şi deciziile de impunere. Valoarea totală este peste 5,6 milioane de lei”.

Afacerile de pe rețelele de socializare, luate în vizor de ANAF. Cum vor fi controlați cei care obțin venituri pe Facebook și Instagram

Avertisment din partea instituției

La începutul acestei săptămâni, reprezentanți ai ANAF au tras un semnal de alarmă cu privire la o serie de mesaje false transmise în numele instituției:

„Mesajului îi este anexat un document, ”factura fiscală”, pe care vă sfătuim să nu îl deschideţi, în niciun caz!”, transmite autoritatea.

„Nu transmiteţi bani către conturile menţionate!”, este un alt sfat al ANAF.

Aceeași instituție a anunțat, cu câteva zile în urmă, că persoanele fizice care sosesc sau pleacă din România pentru o perioadă ce depăşeşte în total 183 de zile trebuie să depună documente pentru stabilirea rezidenţei fiscale.

„ANAF informează contribuabilii persoane fizice care sosesc /pleacă, în/din România pentru o perioadă ce depăşeşte în total 183 de zile că, în vederea stabilirii rezidenţei fiscale, au obligaţia depunerii la ANAF a Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România sau, după caz, a Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” a transmis, miercuri seară, ANAF.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...