Afaceri românești în Dubai. Cu ce idei au reușit românii în bogatul emirat

Daria Petrescu 24.02.2021, 18:24
Afaceri românești în Dubai. Cu ce idei au reușit românii în bogatul emirat

Atunci când de gândești la Dubai, te gândești la un Paradis construit în plin desert. Acest lucru s-a întâmplat în doar câteva decenii. Dubaiul a devenit în ultimii ani hub turistic și de business pentru Orientul Mijlociu. Mulți români și-au făcut curaj să renunțe la viața de aici, pentru o carieră de succes în acest loc magic din lume. Iată cu ce idei au reușit românii în bogatul emirat.

Afaceri românești în Dubai. Ramona Gabor și-a făcut afacere cu parfumuri

Printre vedetele din România care au ales să ia viața de la capăt în Dubai, se află și Ramona Gabor, care și-a lansat recent propriul parfum. Afacerile merg din plin pentru vedetă, la câțiva ani de când a părăsit România. “Am lansat o linie de 5 parfumuri si un discovery collection – un kit cu cele cinci parfumuri în miniatură”, spunea recent vedeta.

Oameni simpli care au dat lovitura în Dubai: Daniela Voicu-director de operațiuni în celebra clădire Burj Kalifa

Daniela Voicu este una dintre româncele care au început o viață nouă în Paradis. Nu i-a fost ușor, însă a reușit, iar în prezent este mulțumită de alegerea făcută cu două decenii în urmă.

„Am avut șansa să lucrez pentru o companie internațională – Marriott International – care mi-a oferit oportunitatea să avansez,  prin relocare, în Dubai după încheierea contractului pe care îl aveam în Germania.  Decizia de a pleca spre Orientul Mijlociu, cu familia, a fost, la momentul respectiv, mai mult o provocare, din cauza statutului necunoscut al Emiratelor în urmă cu două decenii și expunerea spre o nouă cultură”, a declarat Daniela pentru QMagazine.

Daniela Voicu

„Cariera mea a fost progresivă în Marriott International. În doar doi ani am ajuns să fiu printre cei mai tineri directori de servicii, având în vedere că mi-am petrecut cam tot timpul învățând sistemele în toate departamentele și simplificând sistemul de alocarea zilnică a muncii, care s-a materializat în mărirea productivității și aducând beneficii importante companiei. În 2014 mi s-a oferit poziția de vice-președinte pentru Protocol și Facility Management în Dubai World Trade Center”, a mai adăugat ea.

Gheorghe Seran- General Manager la firma internațională de imobiliare de lux Qatar Sotheby’s International Realty

Gheorghe Seran este un alt român care în prezent este General Manager la firma internațională de imobiliare. Acesta a povestit pentru Qmagazin, cum a început totul, după căsătoria cu soția lui.

„Sincer, era pentru prima oară când auzisem de Dubai (în 2003 mulți nu auziseră, chiar dacă pare absurd astăzi). Ca să încep căsătoria cu dreptul, am acceptat și chiar am părut extaziat de alegerea ei bizară.

Ajunși în Dubai, în august 2003, ne-am cazat la hotelul Sheraton în Jumeirah Beach. Totul în jur era în construcție, JBR, Dubai Marina, Palm Jumeirah, mai totul, erau doar vreo 5 hoteluri finalizate printre care și al nostrum”

„ (…) Pentru firme, în special imobiliare, trebuie să ai un partener localnic care este din ce în ce mai dificil de găsit deoarece localnicii au dreptul să devină sponsor la o singură  firmă imobiliară, în schimb pot sponsoriza nenumărate alte domenii de activitate.

Eu am avut norocul să găsesc un om deosebit și avem o relație specială și azi fără nici cel mai mic impediment între noi în 13 ani, dar am auzit și povești mai puțin fericite, așa că atenție mărită cu cine te asociezi!”

„Am activat înainte, în timpul și după criza economică din 2008-2011 într-unul din cele mai volatile segmente economice din lume și anume cel de imobiliare din Dubai, am cunoscut președinți de țări, dictatori, celebrități, am jucat în filme, chiar și cu Tom Cruise, am produs un film de Bollywood ce a fost distribuit de Sony Pictures anul trecut, joc constant golf unde am și câștigat câteva turnee internaționale de amatory”

Laura Vodă-avocat și doctor în Drept internațional, a fost ani de zile manager

În 2019, Laura Vodă a pus bazele propriei sale firme de avocatură, Vodă&V. în Dubai. Ea a explicat cum a început totul, după ce a decis să părăsească România.

„Am venit cu o  ofertă de muncă destul de bună, ca „in house counsel” într-o companie de investiții nouă și care promitea mult, sub auspiciile Camerei Islamice de Comerț.

Făceau investiții în turism, platforme de schimburi comerciale… era, la vremea aceea, un proiect promițător. După vreun an și ceva, această companie și-a mutat operațiunile pe altă piață din Golf și eram într-o dilemă, dacă să mai stau aici, unde nu eram prea bine deoarece nu mă acomodasem cu lumea, sau să plec acasă. Întâmplarea a făcut că am găsit la vremea aceea un job de vară, să predau dreptul la o universitate australiană de aici, și asta am făcut.

N-a fost doar decizia mea. Trebuie să îi mulțumesc mamei mele care m-a convins, spunându-mi că în România nu voi avea ocazia să predau.

Cei de la universitate au apreciat foarte mult calificările mele profesionale și academice și m-au acceptat, mai ales că aveam o calificare de nișă, importantă pentru mediul academic (drept internațional spațial).

Am predat un semestru și iată că azi sunt 7 ani de când fac asta, în paralel cu avocatura. Ulterior, mi-am găsit un job de avocat la  o casă de avocatură în Dubai, unde am rămas 5 ani. Am condus Departamentul de corporate / commercial și cu acest job a venit, dealtfel, adevărata mea expunere la mediul de business din Dubai”, a povestit aceasta pentru sursa citată.

Mihai Dascaliuc-deține trei companii de retail și distibuție pentru parfumuri și cosmetice

Afacerea anuală a  lui Mihai Dascaliuc  a ajuns la o cifră de afaceri de cca 12 milioane de euro.

„Nu eu am ales Dubaiul……cred că el m-a ales pe mine. Fosta soție plecase cu un contract de muncă la începutul anului 2001 și după doar câteva luni mi-a intermediat și mie un contract de muncă. Vânzător de ceasuri și accesorii la un Department Store ce începea să se dezvolte pe plan local.

Salariul nu era nici pe departe fabulos, 700 USD, dar în 2001 oportunitățile de a pleca în Occident sau Emirate erau condiționate de complicații cu obținerea vizelor, contractele de muncă erau rare și competiția acerbă”, spunea Mihai în 2019.

„Am început în 2001 ca vânzător de ceasuri și accesorii, cum vă spuneam. Aveam experiență de 5 ani în vânzări, din România, dar în electronice. Am lucrat 14 ani pentru o companie de Luxury Retail și-am avansat treptat”, a spus acesta.

Cum a evoluat Mihai Dascaliuc

-În 2005 a promovat Merchandiser

-În 2006 Section Supervisor

– 2007 Show-room Manager

-în 2010 Brand Manager

– de asemenea, în 2012 General Manager, poziție din care a și plecat amiabil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI