Afacerea înfloritoare de la Iași. Cât costa un permis de conducere pentru Republica Moldova

Iancu Andreea 08.01.2022, 21:10
Afacerea înfloritoare de la Iași. Cât costa un permis de conducere pentru Republica Moldova

Un simplu control în trafic a scos la iveală afacerea înfloritoare de la Iași, de pe urma căreia unii cetățeni profitau pentru a obține un permis de conducere fals pentru Republica Moldova. Doritorii plăteau sume importante de bani, în schimbul cărora primeau și permise de ședere peste Prut, de asemenea falsificate. Cum au ajuns oamenii legii la această concluzie.

Permis de conducere pentru Republica Moldova, obținut la Iași contracost. Descoperirea făcută de polițiști

Un act fals contra unei sume impresionante. Polițiștii rutieri au reușit să descopere afacerea de la Iași, care ajuta diverși cetățeni să obțină un permis de conducere pentru Republica Moldova. Pentru a elimina suspiciunile cu privire la validitatea actelor, afaceristul emitea inclusiv permise de ședere pentru statul de peste Prut, de asemenea falsificate. Oamenii legii de la Iași au descoperit o adevărată „fabrică” de permise auto false.

Cel care se ocupa de acest „laborator” de acte false este din Târgu Frumos, Iași și nu se sfia să le ceară clienților săi sume considerabile de bani în schimbul ajutorului său. Chiar și 1000 de euro ajungea să coste un permis falsificat, împreună cu actele suplimentare menite să nu ridice suspiciuni poliţiştilor. Afacerea s-a năruit atunci când un bărbat dintr-o comună ieșeană a fost prins de oamenii legii cu un act fals.

Permis de conducere pentru Republica Moldova, falsificat la Iași
Afacerea cu permise de conducere false pentru Republica Moldova, localizată în județul Iași

Bărbatul a recunoscut adevărul după ce a fost prins cu acte false

Vasile Radu, un localnic din comuna Ion Neculce, Iași, a fost oprit în octombrie 2020 pe raza satului Brăești de către un echipaj de poliție care se afla în patrulare. Acesta a prezentat la control un permis de conducere moldovenesc, eliberat în aprilie 2018, alături de un permis de ședere provizorie pentru cetățeni străini. Verificările polițiștilor, care s-au arătat suspicioși în privința actelor, au arătat că permisul era fals. În plus, conform Ziarul de Iași, Vasile Radu nici nu fusese în Republica Moldova vreodată.

Audierile procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani au reușit să îl determine pe suspectul și totodată inculpatul Vasile Radu să recunoască adevărul. Acesta a povestit oamenilor legii că aflase de la cunoștințe că un cetățean din Târgul Frumos se ocupa cu emiterea de permise de conducere false.

Așadar, în luna martie 2018, bărbatul a mers la locația respectivă, i s-a făcut o fotografie, a semnat pe o tabletă și i s-a făcut o copie după cartea de identitate. La o lună distanță, el avea deja permisul de conducere și cel de ședere, totul pentru suma de 1.000 de euro. În ciuda sumelor practicate de afaceristul ieșean, permisele falsificate nu prezentau o calitate prea bună, astfel că procurorii din Paşcani, precum şi poliţiştii Secţiei 7 Poliţie Rurală Târgu Frumos au efectuat mai multe cercetări în alte patru cazuri asemănătoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...