Adrian Streinu Cercel trage un semnal de alarmă. „Ne îndreptăm spre un nou vaccin”

Ioana Bucur 10.05.2022, 12:00
Adrian Streinu Cercel trage un semnal de alarmă. „Ne îndreptăm spre un nou vaccin”

Medicul Adrian Streinu – Cercel vorbește despre viitor, trăgând un semnal de alarmă cu privire la pandemia de SARS-CoV-2. Potrivit acestuia, virusul nu o să dispară, ci se va reconfigura, iar în funcție de evoluția sa, oamenii de știință vor fi nevoiți să ofere populației un nou vaccin, ce se va administra în mod similar celui antigripal.

Adrian Streinu – Cercel, despre un nou vaccin

Cazurile noi de infectare cu Covid-19 sunt într-o evidentă scădere, însă asta nu înseamnă că pandemia s-a încheiat, avertizează medicul Adrian Streinu – Cercel. Specialistul a precizat că România, la fel ca toate celelalte țări ale Uniunii Europene, se îndreaptă spre un nou vaccin.

„Nici anticorpii care sunt generați în timpul bolii nu sunt pereni. Cărțile încă nu s-au jucat, sunt departe de a se fi jucat, pandemia nu s-a terminat și lumea trebuie să înțeleagă acest lucru! Și, atunci, cel mai bun lucru este să ne protejăm, pentru că altceva la îndemână, în momentul de față, nu prea mai avem”, a spus Adrian Streinu-Cercel.

Acesta ar urma să fie unul sezonier, așa cum este și cel antigripal, ce va fi administrat în funcție de modul în care se „reconfigurează” virusul SARS-CoV-2. Mai mult, se pare că și pentru vaccinul antigripal se lucrează la înlocuirea celui clasic cu unul tot pe bază de ARN mesager, a explicat fostul manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș

„Cărțile încă nu s-au jucat, sunt departe de a se fi jucat, pandemia nu s-a terminat și lumea trebuie să înțeleagă acest lucru. Ne îndreptăm către un nou vaccin, care va deveni un vaccin sezonier, cum este vaccinul gripal. În funcție de cum se reconfigurează SARS-CoV-2, o să știm în fiecare an cu ce tip de vaccin să ne vaccinăm.

Deja nu mai este niciun secret din punctul de vedere al modului de producție pe bază de ARN mesager. În momentul de față, și pentru virusul gripal se lucrează la un vaccin pe bază de ARN mesager. Adică lucrurile se schimbă și dinamica lor este foarte importantă”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, potrivit DC News.

Adrian Streinu Cercel trage un semnal de alarmă. „Ne îndreptăm spre un nou vaccin”
Adrian Streinu – Cercel

„Este un semnal de alarmă”

Medicul a mai spus că tulpina Delta nu a dispărut total, vorbind despre o combinație Delta-Omicron. Streinu – Cercel a amintit și de situația din China, unde în ciuda faptului că autoritățile au impus măsuri drastice, răspândirea virusului nu poate fi ținută sub control.

„Delta nu a dispărut cu totul. A fost o discuție interesantă de combinație între Delta și Omicron. În momentul de față, nu avem date suficiente să spunem că noua variantă Delta – Omicron va fi următoarea tulpină în circulație.

Dar ce se întâmplă în China aduce în discuție acest lucru. Acolo s-au impus restricții, China face carantină adevărată, nu pe sistemul pleacă din carantină cine vrea. Și tot nu reușesc să țină sub control explozia de îmbolnăviri. Este un semnal de alarmă”, a subliniat Adrian Streinu-Cercel.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...