EXCLUSIV

Adrian Sobaru, cablistul TVR care se aruncase în gol în Parlament, în a patra zi de greva foamei: ”Tremură carnea pe mine, dar merg până la capăt”. De ce protestează și reacția directoarei televiziunii. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 09.09.2021, 19:12
Adrian Sobaru, cablistul TVR care se aruncase în gol în Parlament, în a patra zi de greva foamei: ”Tremură carnea pe mine, dar merg până la capăt”. De ce protestează și reacția directoarei televiziunii. EXCLUSIV

Adrian Sobaru, cablistul TVR care în 2010 a sărit de la balcon, în sala Parlamentului, continuă seria protestelor. De luni, bărbatul a intrat în greva foamei, lângă poarta TVR, nemulțumit de salariu, dar și de situația generală, de la locul de muncă. E disperat că nu îi ajung banii ca să-și susțină fiul bolnav de autism, la studii, în Germania, țară unde persoanele cu handicap au mai multe șanse să prindă un loc de muncă. Adrian Sobaru ne-a oferit un interviu în exclusivitate pentru impact.ro, în care ne-a menționat, din start, că este decis să meargă cu gestul său disperat până la capăt: ”Nu vreau perfuzii, deși tremură carnea pe mine. Ori eu, ori ei!”.

Adrian Sobaru, de patru zile în greva foamei

Angajatul TVR Adrian Sobaru își strigă din nou neputința, de data aceasta, la poarta TVR. De luni a intrat în greva apei, trei zile, și a foamei, până duminică. Nu se simte bine, doctorii de pe Salvare îi evaluează zilnic starea de sănătate, dar e decis să meargă până la capăt, pentru ca nemulțumirile lui salariale, din TVR, unde lucrează din 1990, să aibă o rezolvare. Contactat de reporterii impact.ro, Adrian Sobaru ne-a declarat, azi, în patra zi de greva foamei și după trei zile de greva apei:”Sunt un pic slăbit. Îmi tremură carnea pe mine, n-am mâncat nimic de duminică, de la prânz. Vine și Salvarea, mi-măsurat glicemia și tensiunea, sunt încă în limite. Noaptea mă îmbrac gros, pun căciulă, am cizme, două geci. Seara dorm într-o mașinuță, mă înfofolesc în pături. Stau mai mult pe scaun, ca să-mi dozez energia. Nu chem Salvarea dacă mi-e rău, mă duc până la capăt cu greva. Nu vreau perfuzii, că doar nu fac figurație aici, deci, ori ei, ori eu. Greva foamei se încheie duminică”.

Dar de ce a intrat în greva apei și a foamei, care sunt nemulțumirile lui Adrian Sobaru?: ”Eu oricum sunt faultat în TVR pentru simplul fapt că mă cheamă Sobaru. Este de neconceput ce se întâmplă acum în televiziune. E jale, bugetul e făcut țăndări, oamenii vin la serviciu ca să aibă de unde pleca acasă. Nu se fac producții tv, au tăiat și bugetul, nici deplasări nu se fac. Ce rol mai are instituția? Probabil se va rări și pământul de sub TVR, vor înstrăina tot. Am tot fost mutat de colo colo, acum sunt tehnician mecanic, am pornit de la funcția de operator lumini. Mi-a scăzut drastic salariul, nu am mai avut deplasări, ture de noapte, am pierdut cam 50% din bani. Din ce să trăim, eu, soția, și cei doi copii?”, ne-a mai declarat Adrian Sobaru.

Adrian Sobaru, de patru zile in greva foamei
Adrian Sobaru, de patru zile in greva foamei

Are nevoie de bani pentru fiul autist, masterand în Germania

Angajatul TVR este disperat că nu mai are resurse financiare ca să-și susțină fiul bolnav, la studii, în Germania: ”Am un fiu bolnav de autism, dar este în categoria înalt funcțional, cu mai puține probleme. A absolvit Politehnica, studii în limba germană, profilul Electronică și Telecomunicații, și, pentru că în România nu putea face Master, a plecat în Germania. Are nevoie de 7.000 de lei lunar, pentru cazare, mâncare, tot ce trebuie. În Germania, studenții cu problemele lui primesc un ajutor de la stat, în jur de 200 de euro, deci mai scădem cheltuielile. Am vândut și mașina, ca să-l pot ajuta, am mai avut niște economii, dar cu banii pe care îi primesc acum de la TVR nu știu cât îmi mai pot permite, pe termen lung, de aceea am grăbit această grevă, pe care oricum intenționam să o fac. Fiul meu a suferit un accident în Germania, vinerea trecută, l-a lovit o mașină, are o fractură în zona capului, a făcut tomografii, îi trebuie tratament, noroc că n-a necesitat spitalizare lungă. El vrea să-și găsească acolo un loc de muncă, în Germania are mari șanse, la situația lui”.

Întrebat de reporterii impact.ro dacă regretă gestul dispertat făcut în 2010, când s-a aruncat de la balcon peste pupitrele din sala Parlamentului, strigând „Aţi luat pâinea de la gura copiilor mei!”, Sobaru ne-a declarat: ”Dacă generația următoare ar trăi mai bine, m-aș mai arunca încă o dată!”. El susține că nu a rămas cu probleme de sănătate după operația suferită atunci, la nivelul feței: ”M-a iubit Dumnezeu, n-am nici măcar o cicatrice!”. În căderea de la 5 metri, bărbatul a avut oasele frunții rupte, fiind operat de urgență.

”Fiul meu, bolnav de autism, n-a vorbit până la șapte ani. Psihologii l-au salvat!”

Adrian Sobaru a dat timpul înapoi și și-a amintit de accidentul de mașină suferit pe când soția lui era însărcinată: ”Copilul îl am, culmea, datorită unui accident. S-a răsturnat mașina, mi s-au blocat rinichii, mi-a sărit piciorul din șold. Soția mea se gândea la acea vreme să facă avort, dar, după accident, am zis să-l păstrăm. Poate că, din cauza șocului din mașină, fiul meu s-o fi născut bolnav de autism. El n-a vorbit până la șapte ani. Scoatea doar câteva sunete. L-am dus peste tot. Până n-a intervenit cineva și mi-a zis să-l duc la psiholog, nu era bine. A costat foarte mult, mergeam cu el de patru ori pe săptămână, dar a meritat, a evoluat rapid. Medicii doar îi dădeau pastile, îl țineau legumă!”, ne-a mai declarat celebrul angajat al TVR.

Adrian Sobaru susține că vin la el cam toți colegii din TVR, cu atât mai mult cu cât se luptă să le fie și lor mai bine. Până și directoarea interimară a apărut la poarta televiziunii, unde bărbatul se află, de luni, înconjurat de pancardele pe care sunt menționate nemulțumirile sale, inclusiv cele salariale: ”Cei din conducerea TVR au venit spunându-mi că se vor rezolva problemele. Dar nu mai cred nimic, mi s-a tot promis, de ani de zile. Și Ramona Săseanu, Directorul General Interimar al SRTV, a părut impresionată de gestul meu disperat. M-a luat în brațe și mi-a zis: ”Hai, nu mai stați în frig, mergeți acasă, vom vedea ce vom putea face!”. Dar, ea ce să schimbe, acum, pe loc? Sunt lucruri vechi. Am apreciat însă gestul său, frumos, de omenie”.

Adrian Sobaru ne-a mai povestit, pentru impact.ro, și despre colegul său, fost angajat al Departamentului Sport, care luna trecută s-a aruncat de la etajul 8 al clădirii TVR: ”Era  un om cu foarte mult bun-simț, dar mai introvertit. Nu știu nici acum ce l-a împins să facă acest gest, unii zic că tot din cauza banilor, că avea datorii. Dar, cine știe ce o fi fost, cu adevărat, în sufletul omului?”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...