EXCLUSIV

Adrian Romcescu, compozitorul de suflet al Mălinei Olinescu, dezvăluiri la zece ani de la moartea solistei: ”De aici i s-a tras sfârșitul”. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 16.10.2021, 08:35
Adrian Romcescu, compozitorul de suflet al Mălinei Olinescu, dezvăluiri la zece ani de la moartea solistei: ”De aici i s-a tras sfârșitul”. EXCLUSIV

Vestitul solist și compozitor Adrian Romcescu, care vreme de 30 de ani a locuit în Danemarca, a revenit, acasă, în România, măcinat de dorul țării natale. Acesta ne-a povestit, în interviul pentru impact.ro, despre valoarea soliștilor noștri, la ”export”, dar și despre sensibilitatea și talentul regretatei Mălina Olinescu, solista pentru care a compus șlagărul ”Eu cred”, prezentat și la Eurovision, în urmă cu 23 de ani.

Adrian Romcescu a locuit preț de 30 de ani în Danemarca

Marele artist Adrian Romcescu a mâncat muzică pe pâine, cum frumos spun românii, atât în țara natală, cât și în Danemarca, unde a locuit preț de 30 de ani. Știe ce se cere la ”export”, dar și cât de apreciate sunt vocile artiștilor români, în cadrul competițiilor muzicale.

Adrian Romcescu ne-a dezvăluit pe care voce ar paria, la ediția de anul viitor a Eurovision, programată la Torino, în Italia:

”Eu am fost și în juriu, la Eurovision, pentru finala națională, dar, vă spun sincer, de mine nu ar fi trecut, în viața ei, solista Roxen, care ne-a reprezentat în 2021. Ar fi un mare talent Laura Bretan, i-aș da votul meu, dar, ideea e că unii apreciază stilul ei, alții, deloc. Noi l-am avut și pe Cezar Ouatu la Eurovision, cu același stil, foarte talentat, de altfel, dar n-a impresionat.

Mi-au plăcut dintre foștii concurenți, de Marcel Pavel, Monica Anghel și de Luminița Anghel. Paula Seling și Ovi au șocat la prima participare, când au obținut locul al treilea, mai ales că a fost foarte bună conjunctura, cu acel pian dublu, transparent, ambii fiind pianiști de meserie și cu voci de excepție. Dar, la a doua participare a acestuit duet nu a mai existat același impact”.

”Mihai Trăistariu e un tip ambițios, conștient că are o voce pe care rar o întâlnești în muzica pop din Europa”

Adrian Romcescu crede în talentul muzical nativ al lui Mihai Trăistariu și e ferm convins că el ne-ar putea aduce marele trofeu Eurovision:

”Mihai Trăistariu, care în 2006 a obținut locul al treilea, cu piesa ” Tornero”, a avut mare succes în Scandinavia, a fost una dintre cele mai difuzate piese, în întreaga lume. Mihai nu se dă bătut, încearcă aproape în fiecare an, la selecția națională. E un tip ambițios, este foarte conștient că are o voce pe care o întâlnești rar în muzica pop din Europa.

Eu oricând l-aș selecta dacă ar avea o piesă pe măsură. Bag mâna în foc că el se va prezenta la un nivel foarte înalt, dar îi trebuie o piesă bună. La Eurovision se cere multă veselie, șlagăre vesele, cele cu iz folcloric nu prea mai merg .

Sper ca TVR să revină la formula democratică, în care toți cântăreții să se poată exprima. Acum, compozitorii scriu pentru una și aceeași persoană, nu e corect, nu avem o Celine Dion, totuși, în țară. Eu merg la festivaluri, în juriu, avem o grămadă de soliști tineri care ar face face față unei astfel de competiții”.

Adrian Romcescu, compozitorul de suflet al Mălinei Olinescu, dezvăluiri la zece ani de la moartea solistei
Adrian Romcescu

”Mălina Olinescu avea o sensibilitate rar întâlnită. De altfel, acesta a și fost motivul pentru care a sfârșit cum a sfârșit”

Adrian Romcescu a dat timpul înapoi și și-a amintit cu nostalgie de perioada în care a colaborat pe plan muzical cu Mălina Olinescu, solista care a încetat din viață în urmă cu zece ani. S-a vehiculat ideea că s-ar fi aruncat de la balcon, însă apropiații artistei susțin că a fost vorba de un accident, nicidecum de sinucidere:

”Pe Mălina am descoperit-o prin Titus Munteanu, la emisiunea ”Școala Vedetelor”, de la TVR. În 1997, am imprimat cu ea piesa ”Mi-e dor de tine”, care i-a adus premiul întâi la Secţiunea Șlagăre a Festivalului Mamaia. Iar în 1998 i-am compus piesa „Eu cred”, cu care a reprezentat România, la ediția Eurovision, din Marea Britanie”, a mai declarat artistul pentru impact.ro.

Adrian Romcescu o cunoștea foarte bine pe Mălina Olinescu:

”Avea o sensibilitate rar întâlnită. Era mult prea sensibilă, în voce și în suflet. De altfel, acesta a fost și motivul pentru care a sfârșit cum a sfârșit. Mălina avea o valoare vocală ieșită din comun, un ambitus de peste două octave, doar Andra, când am colaborat pentru piesa ”Rămâi cu mine”, o mai egala”.

”Pentru Delia și Andra concursul Eurovision ar fi ca o piatră de moară legată de gât”

Artistul Adrian Romcescu ne-a explicat și de ce artistele mari din România evită participarea la Eurovision:

”Eu aș merge la Eurovision pe mâna Deliei sau a Andrei, dar nu știu de ce s-ar mai risca, dacă d-abia prindem un loc 10. La numele lor, acest lucru ar fi ca o piatră de moară legată de gât. Le-ar trage în jos. Nu riscă să fie compromise de un simplu show tv, care te poate îngropa în România, care îți poate trage în jos cariera”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...