Adrian Năstase, reabilitat definitiv de instanță. Fostul premier poate să revină în politică

Cătălina Burghelea, Paul Dobrescu 22.12.2021, 06:19
Adrian Năstase, reabilitat definitiv de instanță. Fostul premier poate să revină în politică

Fostul premier al României, Adrian Năstase, poate reveni în politică! Acesta a transmis, marți seară, într-un mesaj pe blogul său, că a fost reabilitat definitiv, după ce procurorii nu au contestat decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a admis, la începutul lui decembrie, cererea de reabilitare judecătorească.

Adrian Năstase a fost reabilitat complet de instanță

Fostul președinte al PSD, Adrian Năstase, a fost reabilitat. Decizia instanței de fond, privitoare la cererea sa de reabilitare judecatorească, rămâne definitivă, nefiind contestată de procurori. De acum încolo, Năstase are dreptul să revină în politică, unde poate să aleagă și să fie ales. ÎCCJ a decis reabilitarea judecătorească a fostului politician în cazul celor două condamnări pe care le-a avut. Din acest moment, nu mai are nicio interdicție! Acesta poate să voteze și poate să fie ales în orice funcție, dacă îți dorește.

Fostul premier poate să revină pe scena politică

Hotărârea instanței a rămas definitivă în cazul lui Năstase, după ce procurorii nu au mai contestat o decizie luată în primă instanță la Curtea Supremă, în urmă cu două săptămâni. Astfel, se constata realibilitarea, practic ștergerea cazierului fostului premier, condamnat definitiv în două dosare, în 2012 și 2014, la o pedeapsă totală de 4 ani și 6 luni de închisoare.

Adrian Năstase anunțase anterior că a depus o cerere de reabilitare judecătorească. Potrivit articolului 169 din Codul Penal, prin reabilitare,  persoana condamnată scapă de decăderi şi interdicţii, precum şi de incapacităţile care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat.

Dialog uluitor intre Nutu Camataru si Adrian Nastase, la inchisoare
Adrian Nastase. Inquam Photos/ Octav Ganea

Anunțul a fost făcut pe blogul personal

Fostul premier PDSR (actualul PSD), Adrian Năstase, a fost eliberat condiționat pentru că întrunea toate condițiile legale, însă a rămas să curgă termenul pentru interdicțiile impuse ca urmare a condamnării sale, adică nu avea voie să aleagă și să fie ales în vreo funcție publică. Toate acestea au încetat, după ce instanța a constatat că termenii impuși prin hotărârea de condamnare s-au scurs. Este o hotărâre prin care acesta poate reveni în politică, dacă va dori acest lucru. Într-o postare publică, Adrian Năstase a scris că „niciodată nu trebuie să spui NU” și că rămâne de văzut ce îi va rezerva viitorul.

Tot el a transmis faptul că a fost complet reabilitat.

„Astazi (n.r. – 21 decembrie), am aflat ca decizia instantei de fond, privitoare la cererea mea de reabilitare judecatoreasca, a ramas definitiva, nefiind contestata de procurori. Se incheie astfel o perioada de 16 ani de suferinte si nedreptati, pe care doresc sa le las in urma”, a scris Adrian Năstase pe blogul personal.

„Puterea de a ajunge la acest moment mi-au dat-o membrii familiei mele, carora le multumesc inca o data. Ce-mi va rezerva viitorul, vom vedea impreuna. Oricum, am aflat de la presedintele Mitterand, ca singurul cuvant care conteaza in politica este cuvantul „NU””, a adăugat fostul premier.

A avut două condamnări

Din cauza condamnărilor la adresa sa, Adrian Năstase nu avea voie să fie ales sau să ocupe o funcţie publică. Acesta a fost reabilitat atât în dosarul „Trofeul Calităţii”, cât și în cel cu numele „Zambaccian”.

Astfel, decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a rămas definitivă. Niciun procuror nu a contestat hotărârea luată în primă instanță la Curtea Supremă, în urmă cu două săptămâni, o decizie prin care se constată realibilitarea cazierului fostului premier, condamnat definitiv în două dosare (2012, respctiv 2014), la o pedeapsă totală de 4 ani și 6 luni de închisoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...