EXCLUSIV

Adrian Marinescu despre serviciile medicale acordate refugiaților: „Orice cetățean din Ucraina va fi asistat, indiferent dacă are sau nu asigurare”

Gabriela del Pupo 02.03.2022, 13:00
Adrian Marinescu despre serviciile medicale acordate refugiaților: „Orice cetățean din Ucraina va fi asistat, indiferent dacă are sau nu asigurare”

Ucrainenii care ajung în România vor beneficia de toate serviciile medicale de care au nevoie, chiar și cei care nu au reușit să fugă din țară cu acte. În ceea ce privește centrele de vaccinare deocamdată dinamica nu arată o nevoie a unor centre aproape de taberele de refugiați având în vedere că aceștia stau în aceste tabere pentru scurt timp și merg înspre zone unde sunt centre de vaccinare care nu sunt suprasolicitate.

„Depinde foarte mult de dinamica pe care o vom avea de acum încolo”

Deocamdată nu se impun măsuri speciale nici pentru înființarea unor centre de vaccinare nici pentru situația spitalelor dar cei care au probleme se pot adresa spitalelor din România. Valul 5 al pandemiei era pe un trend descendent la momentul izbucnirii conflictului astfel că deocamdată nu se impun măsuri suplimentare pentru cei care ar putea solicita asistență medicală.

Depinde foarte mult de dinamica pe care o vom avea de acum încolo. Este aceeași discuție nu numai legată de centrele de vaccinare, e legată și de felul în care spitalele se vor organiza în raport cu pacienții din Ucraina. Pacienți care pot să fie cu o patologie acută chirurgicală, sau pot fi cu boli infecțioase, sau pot fi cu Sars-Cov 2, deci e aceeași discuție.

Dacă va crește numărul, dacă cei care solicită azil, sunt în tranzit, vor fi în număr mai mare, e de luat în calcul. Pentru că trebuie să se gândim dacă la aceste centre de vaccinare va fi o adresabilitate crescută. Pentru că altfel, dacă ne uităm la ce se întâmplă în România în momentul de față, sunt foarte multe centre unde, din păcate, vin extrem de puțini într-o zi. Nu se împiedică nimic ca la acele centre să ajungă cetățenii din Ucraina. Nu ne dăm seama dacă pe partea de adresabilitate va fi o intenție crescută. Ține de dinamica pe care o vom avea în zilele următoare.” a declarat pentru impact.ro medicul Adrian Marinescu.

Cum va fi valul 5 in Romania. Dr. Adrian Marinescu, despre Omicron Va face diferenta

„Orice cetățean care are o problemă medicală, orice cetățean din Ucraina va fi asistat”

Serviciile de asistență medicală nu sunt condiționate de nici o cerință de tip birocratic în această situație în care se găsesc cetățenii care au ajuns în România.

Cred că în momentul de față nu mai intră în discuție statutul de asigurat sau neasigurat, pentru Ucraina. Și spun acest lucru pentru că în spital în momentul de față, și spun acest lucru nu doar legat de „Matei Balș” orice cetățean care are o problemă medicală, orice cetățean din Ucraina va fi asistat, indiferent dacă are sau nu asigurare, indiferent dacă are sau nu azil, nu cred că mai intră în discuție. Se consideră asistență medicală asigurată în condiții de urgență și eu cred că inclusiv vaccinarea va intra în aceleași condiții. Pentru că până la urmă este un risc pentru România și pentru cetățenii României apropo de alte focare de infecție cu Sars-Cov 2.” spune Adrian Marinescu.

Sunt și persoane care nu au reușit să fugă din calea războiului cu toate actele dar vaccinarea fiind voluntară lipsa unor dovezi că nu s-au vaccinat până acum nu reprezintă o problemă.

Va trebui văzut, noi nu avem o bază de date așa încât să verificăm dacă ei au fost sau nu vaccinați, ce statut au, nu e foarte simplu. Dacă au certificat poate fi verificat statutul, dacă nu au acte e complicat. Dar aceste vaccinări trebuie să fie în mod voluntar, credeți că cetățenii din Ucraina au ca prioritate vaccinarea? Dar ține de dinamică, dacă vor fi cereri în acest sens și centrele actuale nu vor putea să facă față, situație puțin probabilă, atunci vom discuta și de alte centre. Cei mai mulți tranzitează.” a mai precizat medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...