EXCLUSIV

Adrian Marinescu despre discuțiile privind obligativitatea Certificatului Verde: „Fiind o facilitate, oamenii se vaccinau, ăsta e un adevăr.”

Gabriela del Pupo 08.12.2021, 18:29
Adrian Marinescu despre discuțiile privind obligativitatea Certificatului Verde: „Fiind o facilitate, oamenii se vaccinau, ăsta e un adevăr.”

Certificatul verde pare să se fi blocat, înainte de a trece de Camera deputaților, în discuții despre forma finală și obligativitățile pe care ar trebui să le impună. Pe de o parte actualul ministru al Sănătății consideră că ar putea avea o altă denumire, și ar putea fi impus doar după depășirea pragului de 1,5 la mia de locuitori, pe de altă parte liderul PNL Florin Cîțu se teme că modificările ar putea tergiversa mai mult adoptarea legii.

„O variantă nouă va întârzia implementarea certificatului, eu sper să mă înșel. Am arătat că în momentul în care am introdus certificatul de vaccinare în Parlamentul României a crescut rata de vaccinare, am depășit 7 milioane de persoane vaccinate” a declarat astăzi Florin Cîțu.

„Cred că este foarte greu de realizat, mai ales în România acea vaccinare obligatorie”

Printre specialiști însă părerile sunt împărțite. Medicul Adrian Marinescu, unul dintre principalii comunicatori din rândul medicilor în ultimii 2 ani de pandemie, consideră că măsura trebuie analizată bine înainte de a fi implementată.

„Trebuie să te gândești și din punct de vedere medical și din punct de vedere social și să te gândești la situația de fapt, toți suntem aici, vorbim de 2 ani de pandemie. Cred că este foarte greu de realizat, mai ales în România acea vaccinare obligatorie, chiar dacă vorbim de anumite categorii pe care le putem numi „strategice” și începem cu personalul medical.

Cred că în final Certificatul verde se putea numi și altfel, nu e decât un statut, este modalitatea prin care pot organiza mai bine lucrurile, este statutul de persoană vaccinată, trecere prin boală sau testare.

Legat de introducere, în momentul în care ai nevoie de Certificatul verde o faci într-o situație mai grea din punct de vedere epidemiologic, nu? E clar că dacă lucrurile merg mai bine și vorbim de relaxare, exact cum s-a întâmplat și până acum când nu aveam Certificatul verde, înseamnă renunțarea la anumite măsuri restrictive, ori Certificatul Verde înseamnă măsură restrictivă”, a spus medicul pentru impact.ro.

Certificatul verde devine obligatoriu la munca intr-o tara din UE. Se intampla de miercuri, 24 noiembrie
Certificatul verde devine obligatoriu la munca intr-o tara din UE. Se intampla de miercuri, 24 noiembrie

Rata de vaccinare, în scădere din ultimul timp, pune problema necesității introducerii unui astfel de certificat.

„Pe de altă parte, într-adevăr, aici e întotdeauna de pus în balanță, Certificatul verde avea rolul de a fi o facilitate și de a crește rata de vaccinare chiar dacă nu după criterii medicale. Fiind o facilitate, oamenii se vaccinau, asta e un adevăr. Cred că nu e de luat în calcul vaccinarea obligatorie, dar este cert că lipsa facilității Certificatului verde va duce la scăderea vaccinării. „

Înțelegerea mesajelor medicilor și responsabilitatea ca alternativă

Proiectul de lege, în forma actuală, prevede ca dacă anumiți angajați, în domenii care sunt considerate esențiale, să nu își mai poată exercita profesia decât dacă se vaccinează sau se testează periodic cu un test RT-PCR, pe banii proprii.

„Cu siguranță că era (o măsură n.r) dură, cred că e greu de implementat după o perioadă atât de lungă de pandemie, cu probleme majore din punct de vedere social, cred că ar trebui să dăm dovadă cumva și de înțelegere, sper însă, ca rata de vaccinare să crească din alte considerente. Din faptul că oamenii înțeleg mesajele, din faptul că realizează că în țările unde vaccinarea are un procent important la nivelul populației chiar dacă se infectează cineva face o formă ușoară. Sunt alte modalități prin care ai putea să implementezi partea legată de vaccinare” a mai spus A. Marinescu.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că ar dori introducerea măsurii până la finalul anului în timp ce Florin Cîtu spune că are mari îndoieli dacă se va veni cu o propunere alternativă la proiectul de lege existent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...