Adresa de domiciliu ar putea dispărea de pe buletinele românilor. Explicația dată de USR-PLUS

Iancu Andreea, Mihai Roșoiu 22.06.2021, 16:49
Adresa de domiciliu ar putea dispărea de pe buletinele românilor. Explicația dată de USR-PLUS

Ne-am obișnuit ca buletinele sau cărțile de identitate să conțină o serie de informații despre persoanele care au obținut un astfel de act după împlinirea celor 14 ani. Totuși, buletinele din România au suferit modificări de-a lungul timpului. După ce numele părinților au fost eliminate din aceste acte de identitate, acum adresa de domiciliu ar putea dispărea de pe buletinele românilor, ca urmare a unei propuneri făcute de USR-PLUS. Care este explicația reprezentanților alianței.

Motivul pentru care adresa de domiciliu ar putea dispărea de pe buletinele românilor

Cartea de identitate reprezintă principalul act cu care cetățenii din România se identifică atunci când vorbim de momente ce necesită un astfel de gest. Ea dispune de informații importante, conținând o serie și un număr unic, dar și detalii precum codul numeric personal al cetățeanului, numele și prenumele, ori adresa de reședință. În trecut, buletinul dispunea și de informația privind numele celor doi părinți, însă aceasta a fost eliminată. Acum, adresa de domiciliu ar putea urma acest parcurs și ar putea dispărea de pe buletinele românilor, ca urmare a unei propuneri a USR-PLUS.

Dan Barna, liderul USR, a anunțat că pe cărțile de identitate ar urma să nu mai fie trecute adresele de domiciliu, un element pe care îl consideră inoportun când vine vorba despre alegeri. Copreședintele partidului susține că în lipsa acestei informații, am putea observa „o participare la vot mult mai flexibilă și mult mai firească”. 

Un alt element important pe care-l vom discuta la coaliție și-l vom propune colegilor noștri, este de a nu mai avea, cum este exemplul mai multor state europene, domiciliul pe cartea pe identitate, de a desface această legătură cumva artificială în care identitatea omului este condiționată de existența domiciliului pe respectiva carte de identitate, a explicat Dan Barna.

Motivul pentru care adresa de domiciliu ar putea dispărea de pe buletinele românilor
Dan Barna, liderul USR

Copiii ar putea avea și ei carte de identitate

Pe lângă vestea că, în luna august a acestui an, urmează să apară cărțile de identitate electronice, există una privind buletinele pentru copii. Autoritățile pregătesc deocamdată cartea de identitate cu CIP, care va beneficia de dimensiuni mai mici, aproximativ cât cele ale unui permis de conducere, dar și posibilitatea pentru posesori de a semna digital documente, de la distanță. În plus, și copiii ar putea beneficia de cărți de identitate înainte de a împlini vârsta de 14 ani. Noua carte de identitate electronică ar putea fi solicitată pentru minori de la vârsta de 12 ani. Totuși, cererea pentru eliberarea actului de identitate trebuie să fie semnată de către ambii părinţi, prezenţi. În caz contrar, este necesară o declarație din partea celuilalt părinte, eliberată la notar sau consulat.

Minorul sub 14 ani nu poate avea carte de identitate obişnuită, ci numai carte de identitate simpla sau carte electronică de identitate. Până la împlinirea vârstei de 12 ani, minorului i se va elibera o carte electronică de identitate fără imaginile impresiunilor papilare, precizează Vedem Just.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...