Admitere facultate 2022. Când se fac înscrierile, ce taxe trebuie plătite și când încep examenele

Emanuela Pană 27.06.2022, 19:01
Admitere facultate 2022. Când se fac înscrierile, ce taxe trebuie plătite și când încep examenele

Admitere facultate 2022, tot ce trebuie să știe candidații. Metodologia de admitere pentru anul 2022 a fost modificată de unele universități din România, astfel că viitorii studenți vor trebui să depună mai mult efort pentru a fi acceptați la facultate. Universitățile din România au făcut publice condițiile de admitere pentru noul an universitar, iar veștile nu sunt neapărat îmbucurătoare.

Admitere facultate 2022, tot ce trebuie să știe viitorii studenți

Examenul de Bacalaureat 2022 a trecut, însă emoțiile sunt încă la cote ridicate pentru absolvenții de liceu. După afișarea rezultatelor la „examenul maturității“, pe 1 iulie 2022, urmează etapa admiterii la facultate. Universitățile din România pun la dispoziția viitorilor studenți locuri la buget și la taxă, studiile universitare de licență desfășurându-se atât la forma de învățământ cu frecvență, cât și la formele de învățământ la distanță și cu frecvență redusă, cu durata studiilor egală, de trei ani.

Modalitățile de admitere la cele mai prestigioase universități din țară diferă, acestea concurând pentru a atrage cât mai mulți tineri ieșiți de pe băncile liceului și nu numai. Modalitățile de admitere au la bază atât media obținută la examenul de Bacalaureat 2022, cât și alte forme de examen scris și oral. De asemenea, facultățile apelează și la scrisori de motivație și interviuri pentru a tria candidații.

Reguli noi anunţate de universităţi de top din țară

După cum am spus-o mai sus, unii studenți vor trebui să muncească mai mult pentru a fi admiși la facultatea la care visează, întrucât unele universități din țară au schimbat metodologia de admitere pentru anul 2022. De pildă, la Universitatea de Medicină din Iași nu se va mai ține cont de nota din anii de liceu sau de rezultatele de la BAC, luându-se în considerare doar nota de la examenul de admitere.

admitere facultate 2022
Universitati de top din Romania anunta noi reguli privind admiterea la facultate

Și la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași, care a avut una dintre cele mai bânde proceduri de admitere, regulile s-au schimbat. În 2022, candidații nu se vor mai putea înscrie cu o singură taxă și un singur dosar la câte facultăți vor, putând aplica la cel mult trei.

Lucrurile se schimbă an de an și la Agronomie, unde sunt tot mai puține locuri la taxă, iar taxa este din ce în ce mai mare. Motivul care stă la baza schimbării este faptul că universitatea nu vrea să promoveze învățământul la distanță, întrucât nu consideră că absolvenții sunt suficient pregătiți în acest sistem.

Admitere facultate 2022 – Universitatea din București (UB)

Universitatea din București a publicat recent detalii cu privire la procedura de admitere din iulie 2022. Specializările și modalitățile de admitere disponibile în 2022 pot fi consultate AICI.

Preînscrierea – completarea datelor personale într-un formular electronic înainte de a veni la facultate – va avea loc în perioada 3-16 iulie 2022. Menționăm că acest pas este obligatoriu și eficientizează procesul de înscriere. Formularul cuprinde date referitoare la examenul de Bacalaureat, astfel că nu poate fi completat înainte de a cunoaște rezultatele finale.

Înscrierile la UB se fac în perioada 4-16 iulie 2022, sâmbătă-duminică 10:00-14:00, la facultate, în sediul din strada Pitar Moș nr. 7-13. Persoanele care nu pot ajunge în acest interval vor avea posibilitatea să se înscrie electronic și să aducă dosarul ulterior.

Taxele de admitere:

250 RON – o specializare*

350 RON – 2 specializări*

400 RON – 3-5 specializări*

*Specializare = opțiune pentru o secție A cu mai multe opțiuni pentru B.

Sesiunea de admitere principală va fi organizată după finalizarea primei sesiuni de Bacalaureat.

Admitere facultate – Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE)

Academia de Studii Economice din Bucureşti scoate la concurs peste 7.000 de locuri la programele universitare de licenţă (6115 de locuri – învățământ cu frecvență și 895 de locuri – învațământ la distanță și cu frecvență redusă).

Înscrierile se fac online, în perioada 4-8 iulie (vineri, 8 iulie, până la ora 16:00), iar concursul consta în: eseu motivațional, test de competenţă lingvistică (susţinut exclusiv de către candidaţii care optează pentru un program cu predare în limbă străină sau limbi moderne aplicate şi nu au certificat de competenţă lingvistică, recunoscut de ASE). Se calculează media generală de admitere, ca medie ponderată între media obţinută la examenul de Bacalaureat (70%) şi media anilor de studii liceale (30%).

Calendarul sesiunii de admitere iulie 2022:

  • 4-8 iulie – Înscrieri online;
  • 11 iulie – Afișarea rezultatelor obținute la eseul motivațional;
  • 12 iulie – Depunerea prin e-mail a contestațiilor pentru rezultatele obținute la eseul motivațional, între orele 8:00 – 10:00 și afişarea rezultatelor acestora;
  • 13 iulie – Susținerea online a testului de competență lingvistică;
  • 14 iulie – Depunerea prin e-mail a contestațiilor pentru rezultatele obținute la testul de competență lingvistică, între orele 8:00 – 10:00, și afişarea rezultatelor acestora;
  • 15 iulie – Afişarea rezultatelor candidaţilor repartizaţi pe locurile finanţate de la buget, finanţate prin taxă, a celor aflați în așteptare și a celor respinși;
  • 18-21 iulie – Depunerea diplomei de Bacalaureat în original;
  • 15-21 iulie – Plata taxei de școlarizare;
  • 22 iulie – Afișarea finală a rezultatelor.

Admitere facultate 2022 – Universitatea Politehnică din București

Momentan, admiterea pentru anul universitar 2022 la Universitatea Politehnică din București este în curs de pregătire. Această universitate organizează concurs de admitere în învățământul superior pentru ciclul de studii universitare de licență, masterat și doctorat. În prezent, în cadrul Universității Politehnică din București sunt 15 facultăţi, cu un total de 85 de programe de studii.

Admitere facultate – Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca

În perioada 11-28 iulie 2022, încep admiterile pentru facultățile din cadrul Universității „Babeș-Bolyai“. Prestigioasa universitate din Cluj-Napoca a anunțat oferta educațională pentru admiterea din acest an. Instituția de învățământ scoate la concurs în 2022 peste 28.000 de locuri pentru programele de licență și masterat.

Admiterile pentru anul universitar 2022-2023 vor începe în curând la Universitatea „Babeș-Bolyai“. Dintre cele 28.000 de locuri, 5.231 de locuri sunt la buget, alte 10.250 de locuri sunt cu taxă, iar 2.910 locuri sunt destinate pentru învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă.

În majoritatea cazurilor, principalul criteriu în ceea ce privește admiterea la facultate este media obținută la examenul de Bacalaureat.

Calendarul sesiunii de admitere iulie 2022:

  • 11-16 iulie 2022 – Înscrierea candidaților;
  • 18 iulie 2022 – Afișarea rezultatelor/Contestații;
  • 19 iulie 2022 – Soluționarea contesrațiilor și afișarea rezultatelor după contestații;
  • 19-23 iulie 2022 – Confirmarea locurilor;
  • 23 iulie 2022 – Redistribuirea locurilor neocupate;
  • 25-27 iulie 2022 – Confirmarea locurilor după redistribuire;
  • 28 iulie 2022 – Afișarea rezultatelor finale.

Admitere facultate 2022 – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti

Pentru viitorii medici, admiterea la facultate reprezintă un proces pentru care majoritatea studenților se pregătesc din timp. În 2022, înscrierile la UMFCD se desfășoară exclusiv online, în perioada 5-15 iulie 2022. Iată numărul de locuri disponibile pentru fiecare specializare:

  • Medicină: 718 buget, 250 taxă;
  • Medicină dentară: 213 buget, 100 taxă;
  • Farmacie: 120 buget, 20 taxă;
  • Asistenţă medicală generală: 96 buget, 4 taxă.

Admitere facultate – Academia de Poliție

Admiterea la Academia de Poliție 2022 se apropie, iar anul acesta vine cu schimbări de reguli pentru candidați. În 2022, absolvenții care vor să urmeze cursurile Academiei de Poliție vor primi note la proba de evaluare a performanței fizice, note care vor fi luate în calcul la media de admitere.

Dacă anii trecuți proba sportivă era eliminatorie, modalitatea de evaluare fiind prin calificativ „promovat“ sau „nepromovat“, începând din 2022 candidații vor primi note la proba de evaluare a performanței fizice, care vor conta în proporție de 50% la nota finală.

Astfel, media finală de admitere la Academia de Poliție 2022  va fi calculată în pondere de 50% nota la proba sportivă și 50% nota la proba scrisă, conform Sindicatului Europol. Decizia a fost luată pe 21 februarie de către Senatul Academiei. Mai multe detalii AICI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...