Adio, centrale de apartament. Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse

Stan Filon 18.09.2021, 09:45
Adio, centrale de apartament. Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse

Centralele de apartament ar putea să dispară din peisaj! Cea mai bună alternativă care există deja pe piață o reprezintă pompele de căldură. Acestea va scădea semnificativ factura la gaz și la electricitate și, în plus, sunt foarte prietenoase cu mediul.

Cu ce vor fi înlocuite centralele de apartament

Orice casă acumulează energie termică. Atât peretii, cât și podeaua, mobila, etc, toate acumulează căldură sau răcoare, pe care o eliberează apoi treptat în aerul din casă. De aceea este absolut important ca această inerție termică să fie constantă indiferent de temperatura exterioara. Așadar pentru a te simți confortabil în propria locuință, mai ales iarna, trebuie ca pereții, podeaua, mobila, etc, să acumuleze căldură de la instalația de încălzire. Pentru asta, pompa de căldură este ideală.

Mai exact, pompa de căldură extrage iarna căldura din sol, apa sau aer, iar apoi, cu ajutorul unui compresor montat în interior, agentul frigorific se încălzește la o temperatutră și mai ridicată. Acea căldură ajunge într-un final în caloriferele noastre.

Adio, centrale de apartament
Adio, centrale de apartament

Pompele de căldură reprezintă viitorul

Cum spuneam mai sus, pompele de căldură pot fi pompe care să-și tragă căldura din aer-apă sau din sol-apă. Acestea reprezintă viitorul, deoarece omenirea a declarat război poluării, pentru ca fenomenele meteo să nu mai fie duse la extrem, așa cum am văzut cu toții în ultimii ani.

Un raport susșine că 25% din poluarea din lume provine de la instalațiile de încălzire a apei, iar acest lucru trebuie să se schimbe, după cum susțin autoritățile din întreaga lume.

Încălzitoarele cu pompă de căldură sunt pentru încălzirea apei ceea ce sunt becurile cu LED pentru iluminat și vehiculele electrice pentru transport: o soluție tehnologică a sec 21. Pompele de căldură pot deservi necesarul de apă caldă de la clădiri rezidențiale și multifamiliale, până la încălzirea centralizată în campusuri și în orașe și până la nevoi industriale.

Încălzitoarele de apă cu pompă de căldură profită de legile termodinamicii pentru a produce de patru până la cinci ori mai multă energie decât consumă și de până la șapte până la opt ori în aplicații industriale. Prețurile unei astfel de instalații sunt mai mari decât cel al unei centrale termice, pornesc de la 14.000 de lei, dar investiția va fi recuperată rapid, prin scăderea facturilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...