Adio, ajutoare sociale. Ministrul Muncii a explicat cine va primi de acum bani de la stat

Ana Chivu 21.01.2021, 13:39

Ministrul Muncii vine cu precizări despre cine și cum se vor primi bani de la stat în viitorul apropiat. Ce se întâmplă cu această categorie de români și care sunt noile schimbări pe care trebuie să le ia la cunoștință?

Ministrul Muncii, detalii despre modificările în privința ajutoarelor sociale

Ministrul Muncii anunță plăți doar pentru persoanele care sunt cu adevărat vulnerabile și care nu-și pot face traiul mai ușor. Raluca Turcan anunță controale stricte și reevaluări ale dosarelor pentru ajutoare sociale pentru identificare categoriilor care pot sau nu să muncească.

De asemenea, înghețarea salariilor nu va rămâne singura măsură de austeritate. Ministerele au termenul limită de 4 februarie pentru a prezenta planurile de restructurare pentru companiile din subordine, aici fiind incluse companii de stat aflate în pierdere, companii considerate de Guvernul Cîțu găuri negre ale bugetului de stat.

Premierul Cîțu le-a cerut șefilor de la CJ să ia măsuri pentru o mai bună eficientizare a cheltuielilor cu aparatul din subordine. Subliniem faptul că Guvernul nu va mai acoperi în decursul acestui an cheltuielile cu salariile angajaților din primării și Consilii Județene.

Cum se va face trierea?

Raluca Turcan a precizat că urmează să fie identificați beneficiarii ajutoarelor sociale care se află cu adevărat în situații de necontestat, vulnerabile, fiind găsite soluții pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor care pot să muncească. Cei care vor putea primi în continuare bani de la stat sunt cei din categoria persoanelor inapte, pensionari sau care au în întreținere copii mici.

”Suntem în etapa de pregătire a campaniei naţionale de evaluare a ajutoarelor sociale, care va demara în curând în toată ţara cu echipe mixte ale Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, Inspectoratelor teritoriale de muncă şi Agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Ca un exemplu, în acest moment, 30% din totalul locurilor de muncă neocupate sunt adresate muncitorilor necalificaţi. Piaţa muncii ar putea absorbi o parte din persoanele apte de muncă din cele aproximativ 170 000 care primesc venit minim garantat, în România”, a precizat oficialul, conform româniatv.net

Anunțul oficialului

”Reamintesc, creşterea ocupării este un obiectiv de prim rang al tututor politicilor europene în domeniul social. Anchetele sociale sunt o obligaţie legală şi ele reprezintă o etapă importantă pentru o mai bună ţintire a efortului de asistenţă socială al statului român. Campania naţională de evaluare va fi eficientă doar în măsura în care va exista o colaborare strânsă cu reprezentanţii primăriilor pentru a pune la dispoziţie instituţiilor implicate informaţiile despre beneficiari şi pentru a facilita relaţia acestora cu potenţialii angajatori din comunitate”
Raluca Turcan, ministrul Muncii

Urmăriți Impact.ro și pe