EXCLUSIV

Adina Foldager, expert în puericultură, punctează despre diferența dintre România și Țările Nordice. „În Danemarca, bebelușii dorm în medie 3 ore pe zi afară, indiferent de vreme și de vârstă”

Denisa Macovei 16.02.2022, 07:44
Adina Foldager, expert în puericultură, punctează despre diferența dintre România și Țările Nordice. „În Danemarca, bebelușii dorm în medie 3 ore pe zi afară, indiferent de vreme și de vârstă”

Adina Foldager este fondatoarea primului magazin de puericultură scandinavă din România. Femeia de afaceri locuiește de ani buni în Danemarca, așa că a studiat intens atât modul de viață și obiceiurile mamelor scandinave, cât și activitățile pe care acestea le au cu copiii lor. Mulțumită de sistemul țărilor nordice, de aproape 4 ani, Adina le împărtășește românilor și un atfel de stil de educare și creștere al copilului. Aceasta ne-a povestit unde greșesc unele mame atunci când vine vorba de bebelușii lor.

Copiii scandinavi nu răcesc aproape niciodată

Aventura ei a început în anul 2018 când a pus bazele brandului său, însă nu înainte de a fi mânată de tot ceea ce vedea zilnic pe străzile din Danemarca, țară unde locuiește de mai bine 15 ani.

„Ideea a provenit de la experiența profesională în domeniul puericulturii internaționale și stilul de viață ca și familie. Soțul meu, Ture, este danez și împreună cu familia noastră locuim în Danemarca.

Am ajuns la un moment în cariera mea când am considerat că este timpul să optez pentru antreprenoriat și, analizând piața românească, am găsit o lipsă a produselor de calitate în domeniul puericulturii. Stilul scandinav este simplu și minimalist, motiv pentru care consider că se potrivește foarte bine în orice decor al casei.

Majoritatea românilor locuiesc în spații mici, iar designul scandinav oferă soluții inteligente pentru astfel de cazuri. Cum nici puterea de achiziție nu este ridicată în România, cu atât mai mult consider că este important să investești în produse durabile”, ne-a declarat Adina Foldager.

Ceea ce se vede cu ochiul liber este că nordicii aleg să-și crească diferit copiii, față de cum o fac, spre exemplu, românii. Am întrebat-o pe Adina cum aleg cei din Danemarca să-și crească copiii comparativ cu țara noastră și unde greșesc mamele atunci când devin mult prea protectoare cu aceștia.

„Țările scandinave au din păcate o vreme rece, ploioasă, cu mult vânt în cea mai mare parte a timpului. Cum nu ne putem plânge de ceva ce nu ne stă în putere să schimbăm, trebuie să ne învățăm să ne adaptăm situației. Scandinavii nu consideră că e vreme proastă, ci că nu ești îmbrăcat adecvat. Mărcile scandinave sunt recunoscute în lume pentru tehnologia lor în a produce haine impermeabile, anti-vânt, dar care totodată oferă libertate de mișcare. Copiii nu sunt înfofoliți pentru că se pune accent pe haine de calitate care mențin temperatura constantă indiferent de vreme.

În Danemarca, bebelușii dorm în medie 3 ore pe zi afară în aer liber, indiferent de vreme și de vârstă. Ei sunt „parcați” în cărucioarele lor în fața casei, restaurantelor, pe balcon…Aerul curat face bine tuturor și întărește sitemul imunitar. Noi, de exemplu, am ales pentru copiii noștri, Annabella și Bertil, să facă grădinița în aer liber. Pe lângă distracția maximă de care au avut parte, considerăm că acest lucru a contribuit și la sănătatea lor. Noi nu am avut niciodată probleme cu ei, răcelile au fost extrem de rare și se manifestau foarte slab. Activitățile educative constau în lucruri practice.

În ziua de azi, copilul este implicat în diverse activități casnice ale familiei, iar pentru ei este o mare mândrie să poată contribui. Când vine vorba de jucării, scandinavii preferă jucăriile naturale din lemn care antrenează imaginația copilului”, ne-a mai declarat aceasta.

Adina Foldager, expert în puericultură, punctează unde greșesc româncele. „În Danemarca, bebelușii dorm în medie 3 ore pe zi afară, indiferent de vreme și de vârstă”

Ce sfat le dă mămicilor aflate la început de drum

Adina Foldager a completat că are un mare sfat în special pentru mămicile aflate la început de drum, sfat pe care îl dă constant și cu care speră ca ușor-ușor să schimbe unele concepții.

„Părinții pentru prima dată părinți sunt în al nouălea cer, ceea ce este foarte normal. Doar că au tendința să achiziționeze mult prea mult imediat. Tentația este mare, piața îți oferă o mulțime de produse și sunt atât de drăgălașe că abia poți rezista. Venirea pe lume a unui copil, pe cât de frumoasă este, pe atât și de costisitoare. De aceea, apelez la rezonabilitatea lor.

Este foarte important să analizezi care sunt esențialele de care ai nevoie, iar apoi să vezi cum decurge situația. Degeaba îi achiziționezi 5 suzete de un fel când poate nu va accepta nici măcar una sau trebuie testat alt model. Tot la rezonabilitate apelez atunci când vine vorba de tot felul de mituri din piață, ca de exemplu: nu ai voie să mergi cu cel mic instalat în scaunul auto tip scoică în mașină mai mult de 30 de minute, de exemplu.

La traficul încărcat din București, cei mai mulți riscă să nu mai ajungă acasă cu bebelușul”, ne-a mai declarat amuzată Adina.

A fost autodidactă în puericultură

Chiar dacă nu are studii de specialitate, de aproape 20 de ani lucrează în acest domeniu și astfel a învățat pe parcurs tot ce este legat de puericultură. Mai mult decât atât s-a „antrenat” și cu cei doi copiii pe care îi are.

„Nu am studii în domeniu, însă pe durata carierei mele am lucrat în firme producătoare de produse pentru puericultură. Astfel am avut acces la studii, testări, asociații guvernamentale și non guvernamentale, experți în domeniu, certificări, etc care m-au ajutat să îmi aprofundez cunoștințele pe plan internațional.

În cadrul ultimului meu job, în calitate de CEO al unei mărci de design interior danez, concepeam produsele împreună cu echipa de design și desigur era nevoie să investighez normativele de siguranță pentru a ne asigura calitatea și aprobarea colecției. Cum marca era una internațională și fiecare țară are particularitățile sale, demersurile mele erau destul de ample. Ultimul meu proiect a fost pentru un lanț elevețian cu 60 de magazine”, ne-a mai declarat femeia de afaceri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: