Adevărul despre transmiterea noului virus. Alexandru Rafila demontează încă un mit: „Este o prostie”

Rădulescu Valentin 15.05.2020, 15:08
Adevărul despre transmiterea noului virus. Alexandru Rafila demontează încă un mit: „Este o prostie”

Medicul Alexandru Rafila a vorbit recent despre un mit cu privire la transmiterea noului tip de virus. Acesta a explicat de ce nu este bine să luăm în calcul tot ce apare și cum putem evita foarte simplu această infecție.

Adevărul despre transmiterea noului virus

Profesorul Alexandru Rafila a fost invitat recent în emisiunea lui Mihai Gâdea, Sinteza zilei, în cadrul căreia a vorbit și despre legătura dintre aerul condiționat și noul tip de virus. În ultimile zile au apărut tot felul de recomandări pentru oprirea aerului condiționat, deoarece acestea ar putea răspândi infecția cu noul virus. Așadar, Rafila a ținut să precizeze că acest lucru este fals și că este necesar doar să igienizăm aceste aparate.

„Am auzit zilele acestea, mi s-a părut absolut incredibil. Se spunea să oprim instalaţiile de aer condiţionat pentru că există un risc de transmitere a infecţiei prin aceste instalaţii. Asta este o prostie, pentru că riscul de transmitere este extrem de redus, mai ales dacă personalul poartă mască şi este suficient să le întreţii, să le igienizezi. Gândiţi-vă la o clădire mare de birouri unde nu există geamuri care se deschid, oamenii poartă mască iar aerul condiţionat este oprit. Este o chestiune de nefuncţionalitate. Suntem tentanţi de foarte multe ori la anumite exagerări care pun în pericol chiar activitatea pe care o desfăşurăm”, a spus Alexandru Rafila, potrivit antena3.ro.

Sursă Foto: mediafax.ro
Sursă Foto: mediafax.ro

Testarea la nivel național

Șeful Societății Române de Microbiologie a vorbit recent și despre testările naționale pentru noul virus. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că se pregătește o testare națională pentru verificarea nivelului de imunizare a populației și de răspândire a virusului. Perioada în care se vor efectua aceste teste va fi în cursul lunii iunie, a precizat Rafila. Totodată, această testare se poate realiza după ce numărul de cazuri se află în scădere, iar testele trebuie să fie de bună calitate.

„Este important să ai teste de bună calitate să nu dea rezultate false pozitive sau fals negative şi să îţi dea indicaţii foarte clare legate de acest fenomen. Sperăm să-l facem în momentul în care va descreşte numărul de cazuri, aceasta este recomandarea, nu se face atunci când ne aflăm în creştere sau în platou, se face după ce scade numărul de cazuri”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit stirileprotv.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe