Adevărul despre tancurile Leopard. De ce nu dorește Germania să le trimită Ucrainei și de ce insistă Zelenski

Ana Anitoiu 20.01.2023, 19:39
Adevărul despre tancurile Leopard. De ce nu dorește Germania să le trimită Ucrainei și de ce insistă Zelenski

Adevărul despre tancurile Leopard 2 a fost dezvăluit. Un expert a explicat de ce nu dorește Germania să i le trimită Ucrainei și care sunt motivele pentru care președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, insistă să le obțină.

Motivul pentru care Zelenski insistă să obțină tancurile Leopard 2

Leopard 2 este un tanc de luptă de fabricație germană, intrat în serviciu pentru prima dată în anul 1979. Acesta are o rază de acțiune de aproximativ 500 de kilometri și atinge o viteză maximă de 68 de kilometri la oră.

Pe lângă faptul că a fost folosit de armata germană, Leopard 2 a fost utilizat pe scară largă în țări europene, dar și în alte state, inclusiv în Canada. Aceste tancuri au fost desfășurate în Kosovo, Bosnia, Afganistan și Siria, unde mai multe au fost distruse de rachete antitanc.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că are o nevoie urgentă de blindate mai grele. Kievul are un număr prea mic de tancuri, iar cele mai multe dintre acestea sunt din epoca sovietică sau post-sovietică.

Dincolo de faptul că își subliniază convingerea că Moscova intenționează să lanseze o nouă ofensivă semnificativă în lunile următoare, Kievul și mulți dintre aliații săi consideră că războiul se va încheia mai repede dacă Rusia va fi învinsă pe câmpul de luptă în cadrul contraofensivei ucrainene de recucerire a teritoriilor ocupate de forțele armate ale lui Vladimir Putin.

Ucraina a sugerat că are nevoie de 300 de tancuri, în timp ce analiștii occidentali au sugerat că 100 ar putea probabil schimba echilibrul războiului, potrivit jurnalistului de război Peter Beaumont de la The Guardian.

Adevarul despre tancurile Leopard. De ce nu doreste Germania sa le trimita Ucrainei si de ce insista Zelenski
Tanc Leopard 2

Motivul pentru care Germania se opune trimiterii unor tancuri în Ucraina

Germania preferă o abordare multilaterală în ceea ce privește furnizarea de arme către Ucraina, mai degrabă decât să fie văzută ca acționând unilateral.

Deși a furnizat o cantitate mare de echipamente Ucrainei, inclusiv mașini blindate, Germania s-a luptat, de asemenea, cu tradiția sa antimilitaristă de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Furnizarea de tancuri de luptă a fost considerată problematică din cauza capacităților lor mult mai evident ofensive.

Întrucât tancurile au fost furnizate țărilor în baza unor licențe de export, Germania se poate opune trimiterii tancurilor în Ucraina, deși Polonia a sugerat, joi, că ar putea pur și simplu să ignore Germania și să își exporte tancurile Leopard indiferent de situație.

Germania a încercat să lege furnizarea de tancuri Leopard de o coaliție mai largă ce să furnizeze alte tancuri, inclusiv tancuri americane Abrams – ce sunt considerate de experți ca fiind mai puțin potrivite pentru războiul din Ucraina din cauza consumului său ridicat de combustibil.

Opozanții consideră că furnizarea de tancuri către Ucraina ar reprezenta o escaladare a implicării țărilor NATO în război, ceea ce ar crește riscul de extindere a războiului.

Oficialii ucraineni a transmis că va folosi tancurile doar în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Susținătorii spun că Moscova este cea care a continuat să escaladeze conflictul, mobilizând tot mai multe trupe, vizând infrastructura civilă și amenințând voalat cu atacuri nucleare.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...