Adevărul despre salariile din România. Aici suntem în topul Europei, specialiștii sunt surprinși

Cristian Cojocaru 14.01.2021, 11:13
Adevărul despre salariile din România. Aici suntem în topul Europei, specialiștii sunt surprinși

Ne numărăm printre țările cu cele mai mici salarii din Europa. Totuși, acest lucru nu ne poate pune în coada unui top în care, anumite salarii din România ne aruncă chiar pe prima poziție a acestui studiu. Spre surprinderea specialiștilor, ne clasăm foarte bine dintr-un anumit punct de vedere al veniturilor.

Salariile din România care ne pune în topul Europei

Lupta pentru a prinde un job de la stat este acerbă. Unul dintre motivele pentru care există această competiție, este faptul că salariile de la stat sunt cu aproximativ 70% mai mare decât salariile din sfera privatului. Potrivit economistului șef al Raiffeisen Bank România, Ionuț Dumitru dar și a fostului președinte al consiliului fiscal, salariile și pensiile înghit toate veniturile din taxe și impozite.

”Pentru 2021 ne așteptăm ca deficitul bugetar, într-un scenariu de nemodificare a politicilor bugetare, să se situeze undeva la 8 sau 9% din PIB. Probabil că noi ar trebui să fim sub media europeană cu factura de salarii, atât timp cât resursele sunt mult mai mici, 27% colectând din taxe și impozite ca procent din PIB, versus media europeană, de 40%. Nu putem să susținem un nivel al salariilor în domeniul public. Nu mai există nici o altă țară din Europa, dar absolut nici una cu asemenea situație care este cumva anormală, administrația publică să aibă 70%. mai mult decât media pe economie. Vă vine să credeți sau nu, chiar și în termeni absoluți, în termeni de echivalent euro, salariul mediu din România, în administrația publică, în sănătate, este mai mare decât în toate statele din Europa Centrală și de Est”, afirmă Ionuț Dumitru.

Salariile de la stat sunt cu aproximativ 70% mai mare decât salariile din sfera privatului
Salariile de la stat sunt cu aproximativ 70% mai mare decât salariile din sfera privatului

”Este nevoie de mai mulți ani pentru ca cheltuielile cu salariile bugetarilor să revină pe un palier cât de cât normal”

Tot economistul șef al Raiffeisen Bank menționează că această problemă este una reală, trebuind să ridice semne de întrebare și îngrijorare între neconcordanța dintre nivelul salariilor pentru anumite categorii de persoane care lucrează în administrația publică și cheltuielile totale cu salariile pe care le are bugetul.

Potrivit analistului Laurian Lungu, cheltuielile cu salariile și pensiile consumă 90% din buget și este nevoie de mai mulți ani pentru ca aceste cheltuieli să revină pe un palier normal raportat la PIB.

”Cheltuielile cu salariile și pensiile consumă 90% din buget. Este nevoie de mai mulți ani pentru ca cheltuielile cu salariile bugetarilor să revină pe un palier cât de cât normal, în raport cu ponderea din PIB a cheltuielilor, și mai mult, în raport cu nivelul altor salarii din alte sectoare de economie. Salariu mediu net plătit pentru bugetari este foarte, foarte ridicat. Este mult mai mare decât media pe economie. Dorim o economie de piață pe care sigur că da, să o lăsăm să funcționeze liber, după principiul cererii și ofertei, sau dorim să ne îndreptăm către o economie unde rolul statului în economie va fi covârșitor?”, spune Laurian Lungu, potrivit mediafax.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe