Adevărul despre puterea de cumpărare a românilor. Stăm mai bine decât 5 țări din Uniunea Europeană

Beatrice Dumitru 23.03.2023, 17:31
Adevărul despre puterea de cumpărare a românilor. Stăm mai bine decât 5 țări din Uniunea Europeană

După integrarea în Uniunea Europeană puterea de cumpărare a românilor a crescut. În 2007, anul aderării la blocul comunitar, era de 44% din media europeană. Acum, potrivit ultimelor rapoarte realizate de Eurostat, la capitolul putere de cumpărare, România se află cu zeci de procente sub media Uniunii Europene.

Pe ce loc se află România dintre țările UE

În 2022, puterea de cumpărare a românilor ajunsese la 74% din media europeană, iar nivelul de trai din țara noastră era comparabil cu cel din Polonia Portugalia sau Ungaria. Datele biroului european de statistică Eurostat, publicate pe 23 martie 2023, arată că puterea de cumpărare a scăzut anul trecut în România.

Puterea de cumpărare a românilor, calculată din perspectiva PIB pe cap de locuitor, este cu 23% sub media UE și a ajuns la 77%, nivel similar cu cel din Ungaria şi Portugalia. România este pe locul 22 din 27 și devansează alte cinci ţări europene, respectiv Bulgaria, Slovacia, Grecia, Croaţia şi Letonia. Această situație a apărut din cauza inflației galopante, în condițiile în care salariile nu au acoperit creșterea prețurilor.

Adevărul despre puterea de cumpărare a românilor. Stăm mai bine decât 5 țări din Uniunea Europeană
Putere de cumpărare a scăzut în România.

Țările cu cea mai mare putere de cumpărare

Cea mai mică putere de cumpărare a fost înregistrată în 2022 de către Bulgaria, care este cu 41% sub media UE, în timp ce cea mai ridicată putere de cumpărare este în Luxemburg și Irlanda.

Datele Eurostat arată diferenţe majore între statele UE în ceea ce priveşte PIB per capital, indicator folosit pentru a măsura activitatea economică.

Astfel, 16 ţări se situează sub media europeană, inclusiv toate statele membre din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Austriei (25% peste medie). Tot sub medie se află Italia (-4%) şi Spania (-15%). Franţa este cu doar 1% peste media UE, urmată de Malta, cu 2%.

O altă diferenţa majoră este distanţa uriaşă dintre Luxembourg şi Irlanda şi următoarea clasată, Danemarca, aflată la doar 36% peste media europeană,

Potrivit statisticii publicată anul trecut de Eurostat, în 2021, România se afla în aceeași categorie cu Polonia, Ungaria, Portugalia și Letonia în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor. În aceste țări, indicatorul menționat era cu mai puțin de 30% mai mic decât media UE.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...