Adevărul despre cocoloașele care apar în uleiul de măsline. Ce sunt, de fapt. „Atenție!”

Stan Filon 21.01.2022, 12:00
Adevărul despre cocoloașele care apar în uleiul de măsline. Ce sunt, de fapt. „Atenție!”

Multe gospodine au observat că uleiul de măsline poate conține câteodată niște cocoloașe albe, destul de inestetice, mai ales atunci când avem de ceva timp uleiul respectiv. De multe ori, se consideră că uleiul de măsline s-a stricat și este aruncat, însă specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că nu trebuie să mai facem asta și au explicat exact despre ce este vorba.

Acesta este adevărul despre cocoloașele care apar în uleiul de măsline

Uleiul de măsline este un produs lăsat de zei pentru oameni. Așa se spune în Grecia, unde uleiul de măsline este considerat un adevărat medicament, deoarece conține foarte multe ingrediente care sunt benefice pentru sănătate. Mai este denumit și aurul lichid și este pomenit de multe ori în Biblie, fiind cea mai veche grăsime vegetală descoperită de oameni. A fost la un moment dat cel mai scump aliment folosit la negoț, așa că trebuie apreciat la adevărata sa valoare.

În compoziția uleiului de măsline mai apar câteodată niște cocoloașe albe, care sunt inestetice și le conving pe gospodine că este timpul să arunce respectivul ulei. Nimic mai greșit, spun specialiștii. Aceștia spun că este un proces normal pentru uleiul de măsline expus la temperaturi mai joase. Mai exact, cocoloașele respective sunt, de fapt, trigliceride, care se solidifică la temperaturi de 18 grade Celsius. Așadar, uleiul este foarte bun pentru consum chiar și când apar acele cocoloașe albe. Acestea pot dispărea foarte ușor, dacă încălzim puțin uleiul.

Acesta este adevarul despre cocoloasele care apar in uleiul de masline
Acesta este adevarul despre cocoloasele care apar in uleiul de masline

Ce spun experții despre cocoloașele din uleiul de măsline

„Nu trebuie să vă temeți, pentru că nu afectează siguranța sau calitatea uleiului de măsline și poate fi inversat prin încălzirea ușoară a acestuia. Temperaturile scăzute favorizează conservarea acestuia, deoarece încetinesc reacțiile de deteriorare, cum ar fi oxidarea grăsimilor, din care se formează compuși potențial toxici și care oferă mirosuri și arome râncede”, a declarat pentru AS Miguel A. Lurueña, doctor în Știința și Tehnologia Alimentației.

Trebuie specificat faptul că uleiul de măsline trebuie păstrat în recipiente închise la culoare, pentru ca „aurul lichid” să fie ferit de aciunea luminii, care îl face să se degradeze mai repede. De aceea, uleiul de măsline vine, în generalîn cutii de tablă sau în sticle opace, de culoare închisă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...