Adevărul crunt din spatele “râurilor de aur” din pădurea amazoniană. Ce sunt, de fapt, aceste pete

Iancu Andreea 12.02.2021, 16:20
Adevărul crunt din spatele “râurilor de aur” din pădurea amazoniană. Ce sunt, de fapt, aceste pete

Un astronaut NASA, aflat pe Stația Spațială Internațională, a surprins o imagine cu Pământul care a stârnit controverse. Din spațiu, pădurea amazoniană, o regiune extrem de bogată în vegetație și faună, pare să fie brăzdată de râuri de aur. În realitate, acestea ascund un adevăr crunt. Ce se află, de fapt, în spatele “râurilor de aur” din pădurea amazoniană?

Care este adevărul din spatele “râurilor de aur” din pădurea amazoniană

Regiunea Madre de Dios din Peru a uimit cu frumusețea sa, surprinsă din spațiu de către un astronaut NASA. Imaginea cu regiunea luxuriantă pare desprinsă dintr-o pictură poleită cu aur. Adevărul din spatele “râurilor de aur” din pădurea amazoniană aduce la lumină o problemă extrem de apăsătoare. Râurile aurii, descoperite de către astronautul de pe Stația Spațială Internațională reprezintă, de fapt, acumulări de noroi, potrivit CNN. Aceste gropi surprinse în imagini ar fi fost săpate de către mineri fără licență.

Frumusețea pădurii amazoniene este umbrită de exploatările ilegale de aur, care au luat amploare în special în regiunea Madre de Dios, din sud-estul statului Peru. Statul reprezintă un important exportator de aur, în timp ce această zonă a ținutului peruan este o oază de ilegalități. Industria ilegală a extracției de aur stă la baza existenței a mii de mineri, care lucrează pentru a câștiga un ban. Din păcate, lucrările la depozitele de aur au dus la defrișări extinse și la distrugerea mai multor habitate.

Mineritul ilegal din regiunea amazoniană a dus la probleme ecologice
Mineritul ilegal din regiunea amazoniană a dus la probleme ecologice

Localitățile din zonă, grav afectate de intoxicația cu mercur

Pentru că la extragerea materialului prețios se utilizează tone de mercur, aceste lucrări de exploatare otrăvesc comunitățile locale. Mai mulți oameni de știință au avertizat asupra faptului că aceste cantități uriașe de mercur ajung inclusiv în râuri sau în atmosferă. Imaginea surprinsă din spațiu este încă o dovadă că minerii aflați în căutare de aur sapă gropi, îndepărtând vegetația. Aceste sute de bazine ce sunt umplute cu apă și înconjurate de noroi reprezintă traseele râurilor vechi, unde s-au depus sedimente și minerale.

Din păcate, goana după aur a dus la afectarea ecosistemului. Regiunea găzduiește mai multe specii rare de animale, printre care se numără maimuțe, jaguari și fluturi, care sunt vizibil afectate de defrișările cauzate de mineritul intensiv. Un raport care prezintă detalii despre zona Amazonului, din cauza defrișărilor pentru extragerea aurului, au fost distruși doar până în 2018, 22.930 de acri de pădurea amazoniană. Pentru că este o modalitate eficientă de a obține venituri, mulți localnici consideră mineritul drept util pentru a se îmbogăți. Singura modalitate de a stopa aceste practici ar fi inițiativa autorităților. Guvernul din regiunea La Pampa, din Peru, a expulzat aproximativ 5.000 de mineri, după ce mai bine de un deceniu oamenii au migrat în căutare de aur.

Urmăriți Impact.ro și pe