Adevăratul motiv pentru care femeile nu au voie să intre în altar. Nu are legătură cu păcatele

Beatrice Dumitru 15.10.2022, 19:30
Adevăratul motiv pentru care femeile nu au voie să intre în altar. Nu are legătură cu păcatele

Toate religiile impun diverse reguli și obiceiuri de sute de ani, pe care oamenii trebuie să le respecte și la fel este și în cazul creștinilor-ortodocși. Și cum femeile sunt des vizate atunci când vine vorba despre regulile unei religii o întrebare este de ce nu este permis accesul acestora în Sfântul Altar, decât cu mici excepții?

De ce nu are voie femeia să intre în altar?

La începutul creştinismului, Altarul nu era despărţit de restul Bisericii, ca acum. El reprezenta, pur şi simplu, locul unde preoţii săvârşeau Jertfa lui Hristos, locul unde Hristos poposea în mijlocul poporului său. Astfel, femeia nu avea ce să caute la Altar.

Una dintre cele mai cunoscute reguli impuse de Biserica Ortodoxă Română este aceea că femeile nu au voie în altar. Iar acest lucru se explică prin faptul că există o listă clară cu funcțiile celor cărora le este permis să intre în altar, dar mai ales pentru faptul că nu acestea nu au legătură cu preoţia.

Adevăratul motiv pentru care femeile nu au voie să intre în altar. Nu are legătură cu păcatele
La începutul creştinismului, Altarul nu era despărţit de restul Bisericii.

În altar nu intră decât persoanele sfințite, adică ibodiaconii, diaconii, preoții și arhiereii, nimeni altcineva. Oricine intră în altar, în afară de persoanele sfințite, trebuie să aibă binecuvântarea preotului, sau binecuvântarea episcopului. Femeia nu are de îndeplinit niciuna din rânduielile legate de preoție, pentru că preoția este taina de care se împărășește doar bărbatul. Însă, spuneam că ele cu atât mai puțin intră în altar, pentru că nu au de îndeplinit o lucrare preoțească”, a declarat părintele Vasile Gavrilă, de la Biserica „Sfântul Nicolae”- Ghica, din București, citat de kfetele.ro.

Situațiile în care femeia are voie să intre în altar

Dar sunt situații în care și femeile pot intra în altar, dar în cazuri excepţionale. În primul rând, atunci când are loc sfinţirea unui nou Altar și toată suflarea creştină poate intra ca semn al iubirii divine, scrie doxologia.ro.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Mănăstirile de maici se încadrează, de asemenea, în categoria excepțiilor permise. Canoanele spun că „le este îngăduit călugăriţelor să intre în altar”, ca să ajute preotul la slujire, aşa cum şi la parohie anumiţi bărbaţi mireni ajută preotul la slujbe.

Acolo, unele maici au binecuvântarea stareței, binecuvântarea duhovnicului, a episcopului, de a intra în altar și de a împlini și săvârși, ceea ce împlinește și săvârșește un bărbat”, a mai spus părintele Vasile Gavrilă, potrivit sursei citate.

Altarul rămâne zona lăcaşului de cult unde îşi avea rostul doar preotul, care îl aducea pe Hristos poporului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...