Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Anunțul este oficial

Ana Anitoiu 07.12.2022, 17:19
Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Anunțul este oficial

Aderarea României la Schengen, precum și a Bulgariei și Croației, se află pe ordinea de zi a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI), ce va avea loc joi, 8 decembrie. Europarlamentarii au anunțat că încearcă să convingă Austria să voteze integrarea celor trei state.

Integrarea României în spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a scris pe Facebook că votul referitor la aderarea României la spațiul Schengen se află pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne ce va avea loc joi.

„În ultimele luni, România a fost deschisă și a lucrat strâns cu instituțiile europene și cu autoritățile din Suedia, Olanda și Austria. Am răspuns tuturor îngrijorărilor și am demonstrat că țara noastră merită să fie în Schengen. Am convins Suedia și Olanda să-și întoarcă votul și să ne sprijine.

Lucrăm în continuare îndeaproape cu autoritățile din Austria. Continuăm munca pentru a obține cât mai curând un rezultat pozitiv privind aderarea țării noastre cu drepturi depline în spațiul Schengen”, a scris europarlamentarul.

În cadrul JAI, miniștrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croația și România și vor urmări să ia hotărâri în această privință. În plus, aceștia vor evalua situația generală a spațiului Schengen și se vor concentra mai ales pe combaterea introducerii ilegale de migranți și pe interoperabilitatea sistemelor informatice.

România se luptă cu toate armele pentru aderarea la Schengen, în ciuda opoziției oficialilor de la Viena. „Motivele invocate de Austria nu sunt reale”
România se luptă pentru aderarea la Schengen

Motivul pentru care Austria se opune aderării României la Schengen

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen. Cu o zi înainte, ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost la Viena, unde s-a întâlnit cu omologul său, Gerhart Karner.

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria.

Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus cancelarul austriac Karl Nehammer.

Conform celor mai recente date centralizate de agenția europeană de poliție de frontieră FRONTEX, în primele nouă luni ale anului au fost raportate de trei ori mai multe încercări de trecere neregulamentară a frontierelor externe ale Uniunii Europene pe toate rutele din Balcanii de Vest.

Concret, au fost înregistrate aproape 130.000 de astfel de încercări. Oficialii din Austria susțin că acesta este motivul pentru care țara lor se confruntă cu mai bine de 100.000 de cereri de azil. De cealaltă parte, oficialii Români au adus argumentul că țara noastră nu se află pe niciuna dintre rutele din Balcanii de Vest. Dacă ruta Balcanilor de Vest a înregistrat în total o creștere cu 170%, în România au fost cu 43% mai puține încercări de intrări ilegale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...