Adam Rainer sau povestea „piticului gigant”. Ce înălţime avea bărbatul care a început să crească necontrolat după 30 de ani

Stan Filon 15.06.2021, 17:49

Aceasta este povestea lui Adam Rainer, cunoscut ca ”piticul gigant”. Povestea sa este una plină de amărăciune, dar este un caz extrem de rar în istoria omenirii, poate chiar singurul. Bărbatul a fost pitic timp de 30 de ani, apoi a început să crească și nu s-a mai oprit, până a murit.

Povestea lui Adam Rainer, „piticul gigant”

Adam Rainer s-a născut în anul 1899, în Graz, Austria. Acesta a uimit lumea medicală. Și-a trăit jumătate din viață ca fiind pitic, iar cealaltă jumătate din viața a petrecut-o la înălțimi amețitoare pentru un om. Este posibil ca el să nu fi ajuns niciodată în fața unui medic, care să îl consulte și să-i spună ce se întâmplă cu el, asta dacă nu venea Primul Război Mondial.

Cert este faptul că în 1914, Adam Rainer a mers hotărât să se înroleze în armată. A fost refuzat din cauza înălțimii sale. La vârsta de 15 ani, tânărul măsura doar un metru și 11.5 centimetri. Adam Rainer a fost clasificat ca ”pitic”, considerat prea firav pentru a putea lua parte la bătăliile crude de pe front. A plecat acasă, dar nu a renunțat. A fost foarte supărat din cauza aceasta și se ruga zilnic să crească, să poată deveni un om normal. Anul următor a mers din nou să se înroleze, însă a fost refuzat, chiar dacă mai crescuse cinci centimetri. Timpul a trecut, iar la vârsta de 19 ani Adam Rainer măsura deja 142 de centimetri.

Povestea lui Adam Rainer, piticul gigant
Povestea lui Adam Rainer, piticul gigant

A vrut să se înroleze în armată, dar a fost respins pentru că era pitic

Medicii i-au pus diagnosticul, punându-i oficial, pentru prima oară în viață, eticheta de ”pitic”. În fișa de observație, apar însă observații ciudate, ce ar fi putut anunța, de fapt, ce urma să i se întâmple. Medicii au notat că în ciuda faptului că era scund și foarte slab, Adam Rainer avea mâini și picioare foarte mari. Palmele sale erau uriașe, de 23,9 centimetri. Când a încercat să se înroleze în armată, purta mărimea 43 la picior. A doua oară, 53.

La vârsta de 21 de ani, când oamenii normali încetează să mai crească, Adam a început să se înalțe într-un ritm alarmant. În 1932, ăe când avea 33 de ani, acesta ajunsese să măsoare nu mai puțin de 2,18 metri, dar suferea și de multe afecțiuni medicale. Viața lui devenise deja un chin.

Medicii au rămas șocați atunci când l-au văzut și au înceut să facă diferite teste pe el, pentru a vedea care este problema pentru care crește în continuare. Doi specialiști, dr. Mandl și dr. Windholz au ajuns la concluzia că Adam avea acromegalie, provocată de o tumoră ce se dezvolta pe glanda pituitară a tânărului.

A crescut ca în povești

Acromegalia este o tulburare hormonală ce apare ca rezultat al hipersecreției glandei pituitare între 20 și 40 de ani. Aceasta duce la creșterea exagerată a oaselor feței, mâinilor și picioarelor. Adam Rainer avea trăsături caracteristice persoanelor care suferă de acromegalie. Pe lângă extremitățile mari, avea fața alungită, cu mandibulă și frunte pronunțate, buze groase și avea spații mari între dinți.

Medicii s-au decis să-l opereze pe gigant și să-i scoată tumora respectivă. La câteva luni după operație, Adam a fost măsurat din nou, iar medicii au constatat că acesta nu se mai înălțase, însă coloana sa se strâbase, semn că ea creștea în continuare.

Viața lui Adam Rainer a fost apoi un coșmar. A suferit mult, iar coloana sa deformată l-a țintuit la pat. A orbit și și-a pierdut auzul. ”Piticul gigant” a murit în 1950, la doar 51 de ani, însă cazul său încă mai șochează lumea medicală chiar și în zilele noastre.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...