Acuze dure pentru Ikea. Ce ar face compania suedeză în detrimentul României. ”Nu țin cont de nimic”

Nicu Stan, Diana Timișoreanu 30.08.2021, 17:35

Un ONG  susține că Ikea, cel mai mare proprietar de păduri private din România, ar încălca în mod voit legislația în vigoare și ar aduce astfel prejudicii mediului, comunităților și ariilor naturale protejate din țara noastră. Pe de altă parte, Ikea anunță că este un un administrator responsabil al pădurilor din țara noastră.

IKEA ar face jaf prin pădurile pe care le are în proprietate în România. Acuzațiile aduse de Agent Green

ONG-ul de mediu Agent Green susține că firma suedeză IKEA comite acte de distrugere în interiorul sau în apropierea unor situri Natura 2000 desemnate de UE care ar trebui să fie protejate în temeiul directivelor UE.

Începând din 2015, IKEA a început să cumpere printr-o societate soră, Inka Investments SRL, suprafețe foarte mari de pădure în România. Cea mai importantă achiziție pe care a făcut-o în anul respectiv a constat în 33.600 de hectare de pădure dintr-un portofoliu uriaș de păduri deținut de Universitatea Harvard.

Ikea ar lasa in urma un adevarat dezastru ecologic
Ikea ar lasa in urma un adevarat dezastru ecologic

IKEA, cel mai mare deținător privat de păduri din România

Acum, Inka (IKEA) deține 50.000 de hectare de păduri în România, fiind cel mai mare proprietar privat de păduri din țară. De asemenea, achizițiile ar fi obiectul a nenumărate acuzații de corupție la scară largă, exploatare forestieră ilegală, defrișări masive, chiar și crimă, de la sfârșitul dictaturii comuniste și până în prezent, susțin cei de la Agent Green.

Astfel, Ikea nu ar manageria așa cum prevede legea pădurile pe care le are și ar tăia masă lemnoasă așa după cum dorește patronul suedez.

Ikea se jură că este un administrator responsabil și echilibrat

Societatea care administrează pădurile se prezintă ca o companie care acționează într-un mod ”responsabil și echilibrat” în ceea ce privește activitățile sale forestiere.

”Ne-am luat angajamentul ferm de a fi un administrator responsabil al pădurilor. Ne propunem să menținem un echilibru între rolul pe care pădurea îl are pentru oameni și aspectele de mediu și economie. Din punct de vedere al mediului, depunem eforturi să protejăm pădurea și elementele de biodiversitate. Avem drept scop păstrarea și, acolo unde este posibil, chiar îmbunătățirea calității pădurilor”, stă scris pe site-ul companiei.

Activitățile forestiere ale suedezilor ar încălca grav legislația, de fapt

Însă lucrurile nu ar sta chiar așa. Din contră, activitățile suedezilor cuprind multe nereguli, unele dintre ele reprezentând încălcări clare ale legii, care au un impact negativ semnificativ asupra comunităților din împrejurimi și a naturii, mai informează Agent Green.

 ”IKEA acordă o atenție minimă bunelor practici de management forestier și susține și promovează un mediu în care nerespectarea regulilor și a regulamentelor are frecvent drept rezultat zone în care habitatele naturale sunt compromise și pădurile seculare sunt șterse de pe fața pământului. În loc să protejeze pădurea și elementele de biodiversitate, IKEA a ales o cale care ar putea avea pe termen lung un impact devastator asupra comunităților din împrejurimi și a biodiversității, scrie Agent Green.

Agent Green a documentat toate încălcările

Pentru realizarea raportului, investigatorii Agent Green au documentat în detaliu fiecare presupusă încălcare observată în cadrul pădurilor respective și impactul pe care îl are asupra mediului, în contextul în care presupusele încălcări au loc în zone care au fost desemnate drept arii protejate de Uniunea Europeană.

Pădurea Valea Neagră ar fi unul dintre numeroasele cazuri în care se observă încălcări flagrante ale legii, informează reprezentanții ONG-ului.

Ikea ar face, de fapt, un dezastru ecologic în România

”Aici se produce un dezastru ecologic în condițiile așa-zisului management forestier asigurat de Inka Investments Forest Assets SRL, societatea prin care IKEA își desfășoară activitatea în această zonă. Această pădure este situată în județul Vrancea (în sud-estul Munților Carpați) și adăpostește mai multe arii protejate, inclusiv situri Natura 2000 din Subcarpații Vrancei și Pădurea Dălhăuți, zone cu o biodiversitate bogată, cu mai multe păduri seculare ai căror copaci au vârste cuprinse între 130 și 150 de ani”, mai arată cei de la Agent Green.

Urmăriți Impact.ro și pe