Acuzații grave către Jandarmerie și Poliție, din cauză că nu s-au dat amenzi participanților la un protest

Elena Avramescu 11.03.2021, 16:59
Acuzații grave către Jandarmerie și Poliție, din cauză că nu s-au dat amenzi participanților la un protest

Acuzații grave către Jandarmerie și Poliție. Cel care a făcut acuzațiile către Jandarmerie și poliție este Tatar Bela, directorul general al SC Transport Local SA Târgu Mureş, spunând că nu s-a aplicat niciun fel de sancţiune după ce aproximativ 30 de membri de sindicat au declanşat o grevă spontană, cu toate că Legea nr. 55/2020 interzice acest lucru.

Acuzații grave către Jandarmerie și Poliție

Când am ajuns la sediu, mai mulţi membri de sindicat ai ProLex blocau bariera şi am cerut Poliţiei şi Jandarmeriei să intervină, fiindcă se încalcă Legea 55/2020. Nu a fost legitimată nicio persoană. Voi sesiza în scris conducerea IGPR şi a Jandarmeriei fiindcă nu este firesc să îşi apere colegii de sindicat. Au spus că ei nu intervin fiindcă este proprietate privată.

Le-am explicat că nu este proprietate privată, ci este proprietatea municipiului Târgu Mureş, dar nu au intervenit. Jandarmii au stat pe pod şi au fumat. Nu este firesc să se întâmple aşa ceva. În cele din urmă le-am explicat protestatarilor că se încalcă legea şi atunci au permis colegilor care nu sunt membri ai acestui sindicat să iasă pe traseu, a declarat directorul SC Transport Local SA Târgu Mureş, Tatar Bela, pentru Agerpres.

Acesta a mai declarat că poliţiştii şi jandarmii nu au luat măsuri chiar dacă articolul 29 din Legea nr. 55/ 2020 prevede că pe întreaga perioadă a stării de alertă se interzice declararea, declanşarea sau desfăşurarea conflictelor colective de muncă în anumite sectoare, inclusiv în unităţile care asigură transportul în comun, faţă de cei 34 de membri ai ProLex care au blocat ieşirea pe traseu a autobuzelor.

Acuzatii grave catre Jandarmerie si Politie
Acuzatii grave catre Jandarmerie si Politie

Protestul a avut ca motivare faptul că unui coleg i s-a desfăcut contractul de muncă. Portik Vilmos, viceprimarul din Târgu Mureş, a spus că timp de o oră, locuitorii oraşului care voiau să ajungă la serviciu nu au putut beneficia de transport în comun din cauza acestui protest.

Dimineaţă, între orele 5 şi 6 a avut loc o grevă spontană, a durat cam 30 de minute, o parte dintre şoferii care sunt membri ai unui sindicat au decis ca astfel să-şi arate solidaritatea faţă de un coleg căruia i-a fost desfăcut contractul individual de muncă, o comisie de disciplină a luat această decizie. Va intra în instanţă şi se va pronunţa. Greva a durat 30 de minute, când directorul a ajuns la faţa locului a reuşit să îi convingă pe protestatari să le permită şoferilor care nu făceau parte din acel sindicat să iasă cu autobuze din autogară.

Deci de la ora 6,00 a fost reluat transportul în comun, după program. Într-adevăr legea care reglementează starea de alertă şi situaţie epidemiologică (Legea 55/2020, n.r.) interzice orice fel de demonstraţie. Se pare că colegii de la Transport Local care au luat decizia să facă această manifestaţie nu ştiau acest lucru. (…) Este vorba despre membri ProLex, circa 25-30 de membri dintre angajaţii transportului local, care au blocat ieşirea din autogară, a declarat Portik Vilmos.