Actul care devine obligatoriu în toată România. Guvernul a anunţat modificări importante

Nicu Stan 25.03.2022, 13:10
Actul care devine obligatoriu în toată România. Guvernul a anunţat modificări importante

Actul care devine obligatoriu în toată România. Guvernul a anunţat modificări importante. Sunt vești de ultimă oră pentru toți românii. Guvernul vine cu o serie de modificări importante, care ar putea deveni obligatorii în țara noastră. Cine sunt cei vizați și despre ce este vorba, vedeți în rândurile de mai jos.

Acest act devine obligatoriu în toată țara. Guvernul face modificări importante

S-a publicat documentul cu noile norme de aplicare pentru procesul de autorizare pentru securitatea la incendiu. Încă din 2021, Guvernul a schimbat printr-o ordonanță de urgență mai multe condiții referitoare la obținerea autorizației de securitate la incendiu, însă de abia în această săptămână, Ministerul de Interne a pus în dezbatere proiectul cu noile norme, pe care toți cei interesați trebuie să le cunoască.

Este vorba despre OUG nr. 80/2021, care practic ușurează procesul de obținere a avizului de incendiu. Mai exact, potrivit actului normativ, este stabilit un nou termen-limită pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu în cazul clădirilor care nu sunt conforme cerințelor ISU. Este stabilită data de 31 decembrie 2022.

Raed Arafat spune ca autorizarea pentru securitatea la incendiu se va face mai usor
Raed Arafat spune ca autorizarea pentru securitatea la incendiu se va face mai usor

Ce înseamnă adoptarea ordonanței

După ce a fost adoptată ordonanța, șeful ISU, Raed Arafat, a adus câteva precizări. Astfel, șeful DSU susține că această decizie va simplifica cu mult lucrurile față de cum erau până acum.

„Asta înseamnă că de acum unele lucrări se vor putea desfășura mult mai simplu, mult mai ușor, fără să facem rabat la siguranță, dar sunt multe din aceste lucrări care blocau luni de zile realizarea lor sau punerea lor în funcțiune, în așteptarea avizelor și autorizațiilor”, a declarat atunci Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Ce modificări mai aduce proiectul de ordin

Nu în ultimul rând, proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea și autorizarea de securitate la incendiu și protecție civilă, pus în dezbatere de Ministerul de Interne, aduce și alte modificări.

De exemplu, documentul arată că sunt exceptate de la obligația de obţinere a avizelor şi autorizaţiile de securitate la incendiu lucrările ce prevăd îmbunătățirea construcţiilor, cum ar fi lucrările de consolidare sau refacerea acoperişului clădirii.

Prevedera vizează școlile de țară

De asemenea, la această categorie se mai încadrează și lucrările de extindere sau schimbări de destinaţie ale unor încăperi deja existente, amenajarea grupurilor sanitare, a camerelor tehnice sau executarea altor lucrări la acestea.

În plus, prevederea vizează în mod direct școlile din mediul rural, la care grupurile sanitare sunt amenajate în cadrul construcţiei şcolii, se mai arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Urmăriți Impact.ro și pe