Boala de care suferea Valentin Uritescu. S-a luptat cu ea ani de zile

Iancu Andreea 18.06.2022, 16:31

Valentin Uritescu, unul dintre actorii renumiți de pe scena teatrului românesc, s-a stins în urmă cu o zi. Apropiații au anunțat astăzi trecerea în neființă a regretatului artist, care a plecat dintre noi la vârsta de 81 de ani. Acesta se confruntă de multă vreme cu probleme de sănătate, suferind de o boală cumplită pe care încearcă să o țină sub control de ani buni.

Actorul Valentin Uritescu a murit. Regretatul artist s-a luptat cu o boală cumplită în mare parte din viață

Problemele de sănătate l-au adus pe actorul Valentin Uritescu în stare gravă la spital în urmă cu mai multe luni. Ajuns la vârsta de 81 de ani, artistul resimțea efectele bolii sale, Sindrom Extrapiramidal, de care suferea încă de la vârsta de 33 de ani. Această afecțiune, o boală degenerativă, care afectează sistemul nervos și se manifestă prin mișcări involuntare și necontrolate la nivelul membrelor și capului, l-a făcut pe Uritescu să renunțe la scenă.

Actorul se afla internat la un cămin, unde primea îngrijiri pentru maladia de care suferea, înainte ca starea sa să se înrăutățească și să ajungă pe mâna medicilor. Din păcate, actorul s-a stins din viață ieri, la vârsta de 81 de ani, iar apropiații săi au anunțat vestea teribilă. Bogdan Uritescu, fiul regretatului actor, a menționat că tatăl său va fi înmormântat luni, 20 iunie, la ora 12, în Cimitirul Sfântul Gheorghe (Pantelimon II). În urmă cu mai mulți ani, Valentin Uritescu povestea cum a ajuns să descopere afecțiunea care îl macină de o lungă perioadă de timp și care l-a determinat să se pensioneze.

Actorul Valentin Uritescu, in stare grava la spital. Boala cumplita de care sufera de ani de zile
Valentin Uritescu suferă de ani buni de probleme serioase de sănătate

A fost la un pas de sinucidere din pricina afecțiunii sale

De la vârsta de 33 de ani, Valentin Uritescu se confruntă cu o boală teribilă. Aceasta i-a afectat serios organismul, în special în ultimii ani, marele actor român având inclusiv dificultăți de exprimare zile întregi. Maladia Parkinson a fost descoperită încă din tinerețe, însă tratamentul său de atunci l-a dat peste cap pe actor, care recunoștea că a fost chiar și în pragul sinuciderii din pricina stării sale de sănătate.

„Timp de doi ani şi ceva am umblat pe la toţi doctorii. Am început cu un medic din Piatra Neamţ. ‘Ai Sindrom Extrapiramidal!’. Am venit acasă, m-am uitat în Dicţionarul Sănătăţii şi m-am îngrozit: o boală teribilă, degenerativă. Am stat 10 zile internat şi medicul mi-a spus: ‘Nu-i chiar Parkinson, dar e cam pe-acolo!’.

Luam un medicament care are nişte reacţii secundare teribile. Îmi venea să mă sinucid. Când mergeam pe stradă şi vedeam un camion, îmi venea să intru în el. M-am dus la Icoana Maicii Domnului, am îngenuncheat şi am plâns. Apoi, am ridicat privirea către icoana lui Iisus Hristos: ‘Doamne, te rog ajută-mă, mai dă-mi cinci ani, să văd ce se alege din mine!’. Şi mi-a dat treizeci şi ceva de ani!”, povestea actorul în urmă cu mai mult timp actorul, pentru ziarullumina.ro.

Fiul actorului, despre starea de sănătate a tatălui său

Anii au trecut, iar cariera artistică a lui Valentin Uritescu a fost curmată de decizia de a se pensiona. Pentru că nu mai putea face față spectacolelor, actorul s-a retras din lumina reflectoarelor și chiar a acceptat să fie internat de către fiul său la un centru special pentru a primi îngrijirile corespunzătoare. În urmă cu ceva timp, băiatul lui Valentin Uritescu povestea pentru impact.ro că tatăl său s-a acomodat bine la centrul în care este internat.

„Tatăl meu este bine acum, se află într-un loc unde îi priește. El a cerut să fie dus într-un centru medical, unde toată lumea îl răsfață, i se face și masaj. Boala lui necesită îngrijiri speciale, trebuie să fie asistat medical. Mi-a cerut să îi duc o pălărie de soare, am una din Santorini, ca să iasă în curte. Eu și mama mergem mereu la el”, a declarat fiul actorului, Bogdan Uritescu pentru impact.ro.

Născut pe 4 iunie 1941, celebrul actor Valentin Uritescu a servit publicul timp de mai bine de cinci decenii, dedicându-se rolurilor sale din piese de teatru precum „Cabala bigoţilor”, de Mihail Bulgakov, „A treia ţeapă”, de Marin Sorescu, „Dimineaţa pierdută”, de Gabriela Adameşteanu, „Tartuffe”, de Molière, „Avram Iancu”, de Lucian Blaga, „Vrăjitoarele din Salem”, de Arthur Miller, „Livada de vişini”, de A. P. Cehov, „Numele trandafirului”, de Umberto Eco, „Nunta lui Krecinski”, „Take, Ianke şi Cadîr”, „Crimă pentru pământ” şi „Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”, alături de multe altele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...