Acte pentru recalcularea pensiei și pașii pentru a face acest lucru

Daria Petrescu / 27.11.2020, 20:44
Acte pentru recalcularea pensiei și pașii pentru a face acest lucru

În luna martie a acestui an, Casa Națională de Pensii Publice a anunțat că a fost înregistrat un progress, cu privire la procesului continuu de debirocratizare și simplificare a procedurilor de instrumentare a dosarelor de pensii. Una dintre aceste schimbări a fost eliminarea etapei privind eliberarea,  pe suport de hârtie,  a adeverințelor privind stagiul de cotizare și punctajul mediu anual realizat de asigurat și comunicarea acestora. Iată de ce acte ai nevoie pentru recalcularea pensiei. Mai jos, vă prezentăm pașii pentru a face acest lucru.

Acte pentru recalcularea pensiei

În trimestrul II al anului în curs, comparativ cu trimestrul II din 2019, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 27.000 de persoane

În cazul în care vrei să ți se recalculeze pensia, ai nevoie de o cerere specială, pe care să o completezi. Aceasta se obține de la la casele teritoriale de pensii și se depune tot acolo.

În afara acestei cereri, mai aveți nevoie de

– un cupon de pensie

– o copie a cărții de identitate

– și actele doveditoare pentru munca depusă în plus în baza cărora se cere recalcularea. Aici este vorba despre contractul de muncă, original și copie cu perioada solicitată.

Acte necesare pentru depunerea dosarului de pensie pentru limita de vârstă

-cerere tip pentru inscrierea la pensie

-carnetul de muncă, în original și copie

-adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca

-certificat de nastere si de casatorie

-Buletinul de identitate

– livretul militar (original și copie);

-diplomă de absolvire a învățământului universitar (original și copie)

-adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi;
-dovadă încetării calității de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parțială. Este vorba despre persoanele care, la dată solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original);

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.380 lei

– adeverință care să ateste perioadele de activitate realizate după dată de 1 ianuarie 2011 (original);

-dovadă echivalarii de către statul român a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ universitar din străînătate;

-procura specială, pentru mandatar (original și copie); De asemenea, ai nevoie de acte acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, și/sau al Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din Decembrie 1989.

România avea 5,13 milioane de pensionari în trimestrul II

Numărul mediu de pensionari înregistrat în România la nivelul trimestrului II a fost de 5,132 milioane de persoane, în scădere cu o mie persoane faţă de trimestrul precedent.

Pensia medie lunară a ajuns la 1.436 de lei, în creştere cu 0,9% faţă de trimestrul precedent, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate în septembrie 2020, scrie Agerpres.

Cât a fost câștigul salarial mediu net

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.380 lei.

De asemenea, trebuie precizat că,  și raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net,  a fost de 51%. În trimestrul trecut a fost cu 50,80%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI