Acte necesare pentru transferul de la o școală la alta. Lista completă cu documentele și condiții

Emanuela Pană 02.12.2022, 10:57
Acte necesare pentru transferul de la o școală la alta. Lista completă cu documentele și condiții

Acte necesare pentru transferul de la o școală la alta. Transferul elevilor de la o unitate de învățământ la alta se face cu respectarea legislației și a regulamentului intern al școlii care primește elevul, care poate să difere de la o școală la alta. Care sunt condițiile și actele necesare pentru transfer, afli în continuare.

Acte necesare pentru transferul de la o școală la alta. Care sunt condițiile în care se realizează transferul?

Mulți părinți se întreabă cum se procedează în cazul unui transfer al copilului de la o școală la altă, iar noi suntem aici pentru a vă spune că transferul școlar are o regulă generală, dar și anumite situații excepționale.

Ca regulă generală, elevii se pot transfera de la o unitate școlară la alta doar între semestre ori în vacanța mare (vacanța de vară). După cum menționam și mai sus, transferul elevilor nu se face oricum, ci cu respectarea legislației și a regulamentului intern al școlii care primește elevul.

Când se efectuează transferurile?

Până nu de mult, mutarea putea fi realizată numai cu acordul ambelor instituții. În prezent, însă, este suficient acordul unității școlare care primește copilul, de la școala de la care se transferă acesta fiind necesar doar un aviz consultativ al Consiliului de Administrație.

Tot de curând, Ministerul Educației a hotărât că transferul se poate face și în cazul elevilor clasei a IX-a, însă doar din al doilea semestru. Înainte, mutarea elevilor de liceu era posibilă doar începând cu clasa a X-a. De asemenea, exista condiția ca elevul care solicita transferul să aibă media egală sau mai mare decât media ultimului intrat în clasa respectivă.

Acum, transferurile în timpul semestrului se fac doar în situații excepționale, după cum urmează:

  • la schimbarea domiciliului părinților într-o altă localitate, respectiv într-un alt sector al municipiului București;
  • în cazul unei recomandări medicale, eliberată pe baza unei expertize medicale efectuate de direcția de sănătate publică;
  • de la clasele de învățământ liceal la clasele de învățământ profesional;
  • la/de la învățământul de artă, sportiv și militar;
  • de la clasele cu program de predare intensivă a unei limbi străine sau cu program de predare bilingv la celelalte clase;
  • în alte situații excepționale, pe baza documentelor justificative, cu aprobarea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar.

Generalități privind transferul elevilor

Ministerul Educației a publicat O.M.E. nr. 4183 din 4 iulie 2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar în Monitorul Oficial nr. 675 din 6 iulie 2022. Ordinul a intrat în vigoare la 1 septembrie 2022.

Art. 137

Copiii şi elevii au dreptul să se transfere de la o clasă la alta, de la o unitate de învăţământ la alta, de la o filieră la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/calificare profesională la alta, de la o formă de învăţământ la alta, în conformitate cu prevederile prezentului regulament şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ la care se face transferul.

Art. 138

Transferul copiilor şi elevilor se face cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ la care se solicită transferul şi cu avizul consultativ al consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ de la care se transferă.

Citește și: Vacanța de iarnă 2022-2023. Ce schimbări aduce noul an școlar pe module

Acte necesare pentru transferul de la o școală la alta

Elevii și părinții interesați de transferul școlar mai trebuie să știe că pentru o astfel de inițiativă este suficient acordul școlii care primește copilul. De asemenea, școala care primește solicitarea de a-l primi pe elev poate aproba sau nu cererea, cu respectarea legislației și a regulamentului intern.

Răspunsul depinde, astfel, de o serie de factori, precum: numărul de elevi din clasă, existența unor cereri din partea copiilor angajaților școlii (aceștia au prioritate la transfer, potrivit legii), situația la învățătură și media la purtare (școala are dreptul să-i refuze atât pe elevii repetenți, cât și pe cei cu media scăzută la purtare), dar și existența fraților în școală sau domiciliu.

Merită menționat că, în funcție de profilul clasei, poate fi necesară și susținerea unui examen pentru a-i fi evaluate cunoștințele elevului la o anumită disciplină (de exemplu, o limbă străină), mai ales dacă acesta a fost transferat la o clasă cu un alt profil.

Probele de diferență desfășurate, în caz de necesitate, în urma transferului de la o unitate de învățământ la alta au loc, de obicei, până la încheierea semestrului în curs, notează portalinvatamant.ro.

Documentele necesare la transfer sunt următoarele:

  • foaia matricolă;
  • fișa medicală;
  • fișa de lichidare;
  • cererea de transfer;
  • copii după actele de identitate ale părinților.

Model cerere transfer elevi

Model cerere transfer elevi

Cum se efectuează transferul la filiere diferite?

Dacă vorbim despre un transfer în care se schimbă filiera, domeniul de pregătire, specializarea/calificarea profesională, aprobarea acestuia este condiționată de promovarea unor examene de diferență la materiile specifice noului profil, care nu au mai fost studiate anterior, la fost clasă.

Modul în care sunt susținute diferențele este determinat de către consiliul de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ, dar și de propunerile membrilor Comisiei pentru curriculum.

Când este înscris elevul în catalog, după transfer?

După ce se aprobă transferul, insituția în care se mută elevul are obligația de a solicita situația sa școlară în termen de cinci zile lucrătoare, iar instituția frecventată anterior de elev trebuie să elibereze solicitantului situația școlară. Până la primirea situației școlare de către instituția în care s-a transferat și emiterea ordinului directorului, elevul nu este trecut în catalog.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...