Achiziția vaccinurilor anti COVID stârnește polemici. Câciu: „Plătești pe ceea ce ai, pe ceea ce consumi”

Mihnea Tălău 21.04.2022, 14:48
Achiziția vaccinurilor anti COVID stârnește polemici. Câciu: „Plătești pe ceea ce ai, pe ceea ce consumi”

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a declarat joi că este de părere că se va ajunge la o înțelegere cu Comisia Europeană în legătură cu vaccinurile anti COVID-19. El spune că „plătești pe ceea ce ai, pe ceea ce consumi. Mi se pare incorect să plătești ceva ce nu folosești”.

Achiziții nejustificare de vaccinuri anti-COVID

„Mi se pare incorect să plătești ceva ce nu folosești. Cred că o să găsim o soluție. Asta este o chestiune în care trebuie să se găsească o soluție. Cred că o să găsim împreună și cu Comisia Europeană o soluție. Eu atâta văd așa, plătești pe ceea ce ai, pe ceea ce consumi. Trebuie clarificate lucrurile, dar trebuie discutat probabil și cu Comisia Europeană”, a explicat Câciu.

Foarte multe voci au acuzat achizițiile nesăbuite de vaccinuri anti-coronavirus. Cu doar câteva zile în urmă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara că în 2022 și 2023, România va achiziționa alte 40 de milioane de doze de vaccin.

Ciolacu cere procurorilor să intervină

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a cerut ca procurorii să verifice modul în care au fost achiziționate, fără justificare, peste 100 de milioane de doze de vaccin pentru 15 milioane de români. Mai mult, el a acuzat guvernul Cîțu că a mai încheiat un contract pentru alte peste 40 de milioane doze, aferente perioadei 2022-2023, costul acestora fiind de 730 de milioane de euro.

Producția de vaccin anti-covid-19 ar putea fi oprita

„Au cumpărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane de doze, le-am aruncat. Noi avem o ţintă de populaţie pentru vaccinare de 15 milioane de români. În mai anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, a fost contrasemnat de domnul Barna, pentru că era vicepremierul cu atribuţii pe zona sănătate.

Mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul, dar toată procedura e plecat din zona de sănătate. Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”, a afirmat Ciolacu.

„Să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap”

Fostul premier, Florin Cîțu a răspuns ritos acuzațiilor afirmând „că putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap”.

„Nimeni nu a spus că nu trebuie făcute aceste achiziţii, pentru că ştim toată lumea că a fost un plan făcut de Ursula von der Leyen. E adevărat, putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană şi a venit acest decont, a declarat cinic, actualul șef al Senatului Florin Cîțu.

În septembrie 2021, Cîțu l-a acuzat pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a semnat pentru 9 milioane de doze CureVac, vaccin care n-a fost aprobat niciodată.

Toată această batjocură pe banii românilor este în prezent penalizată doar la mod declarativ. DNA a deschis din toamna anului trecut un dosar penal, in rem, în legătură cu achiziția vaccinurilor anti-Covid. Numai că, se bate pasul pe loc, iar banii sunt duși.

Spre exemplu, Polonia a renunțat în mod unilateral la angajamentele contractuale de a cumpăra vaccinul împotriva coronavirusului.

Urmăriți Impact.ro și pe