Acești români vor primi înapoi banii pe factura de energie. Condițiile care trebuie îndeplinite

Beatrice Dumitru 04.03.2023, 21:58
Acești români vor primi înapoi banii pe factura de energie. Condițiile care trebuie îndeplinite

După ce unii furnizori de energie electrică nu au emis facturi mai multe luni de zile, în urmăroarea perioadă anumiți consumatori le vor primi pe cele de regularizare. Și vestea bună este că unii dintre ei vor primi bani înapoi, dar acest lucru este posibil doar dacă au îndeplinit niște condiții clare. Iată care sunt acestea.

Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a primi bani înapoi de la furnizorii de energie electrică

Din septembrie, prețul pentru energie electrică s-a plafonat la 80 de bani/kWh pentru consumul lunar mediu al anului precedent cuprins între 100 și 300 kWh pentru primii 255 kWh și maximum 1,3 lei/kWh pentru diferența de consum de până la 300 kWh. În plus, s-a pus plafon de 1,3 lei pentru cei care consumă mai mult de 300 kWh lunar, potrivit noilor reglementări pentru prețurile la energie electrică.

Clienții care au făcut economie la energie anul trecut pot primi bani înapoi de la furnizorii de electricitate. Cei care au avut în 2022 un consum mediu real mai mic decât cel din 2021 și se încadrează în alt plafon de preț, mai mic, vor fi reîncadrați în tranșa cu consum mai mic și cu preț plafonat mai mic. Astfel, vor primi facturi de regularizare a consumului facturat anterior. Mai bine spus, vor primi înapoi diferența dintre 80 și 68 de bani/kWh, pentru consumul din lunile aprilie-decembrie.

Acești români vor primi înapoi banii pe factura de energie. Condițiile care trebuie îndeplinite
Se dau bani înapoi pentru economia la curent electric.

Cum se va proceda

Furnizorul va storna toate facturile emise anul trecut și va emite altele, cu prețul mai mic. Așa va rezulta o diferență, o sumă cu minus, bani pe care clientul îi va primi înapoi. Suma va fi scăzută din următoarea factură în afara situației în care clientul dorește expres să primească banii în cont și pentru asta trebuie să facă o cerere la furnizor.

Începând cu 1 ianuarie, prețul plafonat la curent se aplică în funcție de consumul real al fiecărei luni, nu de media lunară a anului precedent. În 2022, prețurile plafonate au fost aplicate la pragurile de consum mediu anual din 2021.

Anul trecut, in facturăa fost trecut unul dintre două plafoane de preț: 68 de bani/kWh dacă media consumului lunar a fost de până la 100 kWh în anul precedent, 80 de bani/kWh dacă a consumat între 100 și 300 kWh.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...