Aceşti români ar putea avea salarii minime de 3.000 de lei. Cine vine cu propunerea

Ioana Bucur 14.10.2021, 08:41
Aceşti români ar putea avea salarii minime de 3.000 de lei. Cine vine cu propunerea

Promisiune nesperată pentru un număr mare de angajați de la noi din țară. Statul nu își dorește să mai piardă din forța de muncă, așa că acești români ar putea avea salarii minime de 3.000 de lei. Cei care au venit cu propunerea au cerut dezbaterea proiectului în procedură de urgență în Parlament.

Salarii minime de 3.000 de lei pentru angajații din aceste domenii

„Este singura soluție viabilă pe termen scurt pentru a păstra în țară forța de muncă pe care încă o mai avem”, spune Adrian Chesnoiu. Politicianul, care este nu doar deputat PSD ci și președinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților a anunțat că va depune un proiect de lege care să garanteze salariul minim brut în plată pentru sectorul agricol, sectorul piscicol și industria alimentară la nivelul de 3.000 de lei.

„În urma dezbaterilor pe care le-am inițiat acum două luni, am convenit să depunem un proiect de lege care să garanteze salariul minim brut în plată pentru sectorul agricol, sectorul piscicol și industria alimentară la nivelul de 3.000 de lei, concomitent cu acordarea facilităților fiscale, așa cum e cazul celor din construcții, adică zero impozit pe salariu, reducerea impozitului din CAS și eliminarea impozitului pe CASS”, anunță Adrian Chesnoiu, deputat PSD.

Deputatul afirmă că aceasta este singura „soluție viabilă” pentru a păstra în țară forța de muncă și a solicitat dezbaterea proiectului în procedură de urgență în Parlament.

Nivelul salariilor din industria alimentară, din agricultură, din sectorul piscicol este singura soluție viabilă pe termen scurt pentru a păstra în țară forța de muncă pe care încă o mai avem. Odată cu migrarea acestei forțe de muncă în exteriorul României am avea probleme uriașe cu asigurarea hranei populației”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

Aceşti români ar putea avea salarii minime de 3.000 de lei
Adrian Chesnoiu, deputat PSD. Foto: Inquam Photos / George Călin

Companiile agricole, cifre de afaceri în creștere

După o scădere de 3,4%, până la 44,4 miliarde de lei, în 2020, anul acesta, cifra de afaceri a companiilor agricole ar putea reveni sau chiar depăși nivelul record atins în 2019, de aproape 46 de miliarde de lei, în baza calculelor Comisiei Europene din iulie.

Potrivit estimărilor CE, producția locală de cereale ar urma să atingă o creștere de 43,5%, până la 27,2 milioane de tone, fiind astfel cel mai mare avans anual dintre statele membre.

„Cifra de afaceri a companiilor agricole din România a scăzut cu 3,6% în anul pandemiei, mai puțin decât estimările inițiale, în baza creșterii prețurilor la cereale și materii prime pe plan internațional, a subvențiilor alocate de autorități agricultorilor și a celorlalte măsuri de sprijin din anul pandemiei.

Deși pentru anul 2021, estimăm revenirea sectorului și apropierea cifrei de afaceri de maximul istoric de 46 de miliarde de lei din 2019, punctăm nevoia prioritizării investițiilor în infrastructură și modernizarea acestui sector, astfel încât România să redevină exportator net de produse agricole*, după ce în anul pandemiei a fost importator net, pentru prima dată, în ultimii 10 ani”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, potrivit Profit.ro.