Acestea sunt cele mai poluate oraşe din România. Surpriză mare la locul al patrulea

Nicu Stan, George Capoeanu 26.05.2021, 15:26
Acestea sunt cele mai poluate oraşe din România. Surpriză mare la locul al patrulea

Acestea sunt cele mai poluate oraşe din România. Surpriză mare la locul al patrulea. Unul din cinci decese întregistrate în țara noastră are legătură cu poluarea.

Care sunt cele mai poluate orașe din România. Câți români mor din cauza poluării

A fost întocmit topul celor mai poluate oraşe din România. Un raport întocmit anul trecut de Agenţia Europeană de Mediu arată că în țara noastră  se înregistrează cele mai multe victime ale poluării.

Astfel, unul din 5 decese are legătură directă cu aerul toxic pe care îl respirăm. La polul opus al deceselor cauzate de poluare se regăsește Danemarca și Suedia, unde 1 deces din 10 este legat direct de aerul toxic.

Poluarea, responsabila de moartea unui roman din 5
Poluarea, responsabila de moartea unui roman din 5

Cum s-a făcut topul celor mai poluate orașe

De asemenea, România este țara cea mai afectată din UE de costurile pe care poluarea le implică. La nivel global, anul trecut am ocupat locul 57 în topul celor mai poluate națiuni, în timp ce în anul 2019 ne-am situat pe locul 54.

Topul a fost realizat în baza particulelor care se regăsesc în aer, care sunt un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

Calafat, cel mai poluat oraș din România

Astfel, conform topului celor mai poluate orașe din România, pe locul 1 se regăsește Calafatul. Pe site-ul oficial, orașul Calafat anunță că nu există poluanți emiși de surse de tip industrial, ci doar urban, existând emisii ce nu depășesc protecția populației, mediul natural și mediul construit.

Chiar și așa, nivelul de poluare a atins 18.6 în 2020. Traficul rutier și emisiile de la gropile de gunoi ale orașului sunt factorii principali de poluare.

Brașov, locul doi în topul celor mai poluate orașe

Brașovul A înregistrat un coeficient de poluare de 18 pentru 2019, mult mai bine față de alte orașe, însă, în 2020, poluarea a crescut, ajungând la coeficientul de 18.3.

Astfel, autoritățile au decis să treacă la autobuze 100% electrice. În următorul an trebuie să se cumpere 133 de autobuze. În vara lui 2020, Brașovul avea finanțate deja 52 de astfel de autobuze, iar 14 se aflau în circulație.

București, locul 3 în topul celor mai poluate orașe din România

Capitala este unul dintre cele mai poluate orașe, cu un procent ridicat de particule fine PM2.5 şi PM10 în atmosferă. Surprinzător, București a ajuns pe locul 3 în anul 2020. Una din problemele principale este cauzată de dioxidul de azot, rezultat din emisii produse de maşinile vechi şi de cele cu motoare diesel.

Pe lângă problema evidentă a sănătății, poluarea are și un impact grav asupra bugetului. Locuitorii din Capitală au cele mai mari pierderi anuale din cauza poluării-3.004 euro/per locuitor.

Continuarea articolului pe playtech.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe