Aceasta va fi mâncarea viitorului. A apărut și în România. Nimeni nu se aștepta la asta

Iancu Andreea 21.03.2022, 11:35
Aceasta va fi mâncarea viitorului. A apărut și în România. Nimeni nu se aștepta la asta

Tot mai multe date indică faptul că există o posibilitate sporită să ne confruntăm cu o criză a alimentelor, pe fondul pandemiei, războiului din Ucraina dar și a dezechilibrelor naturale care au dus la secetă, inundații și incendii de vegetație. De aceea, unii specialiști s-au orientat deja către mâncarea viitorului. Aceasta a apărut inclusiv în România și vine cu o mulțime de beneficii.

Care este mâncarea viitorului. Aceasta a apărut recent și în România

Pentru că războiul din Ucraina, precum și temerile privind unele dezastre naturale precum cutremurele, inundațiile sunt o îngrijorare constantă în rândul populațiilor, specialiștii au dezvoltat mâncarea viitorului, o serie de alimente care să fie utilizate în situații de urgență. Ele au apărut recent și în țara noastră și pot reprezenta o alternativă pentru mâncarea obișnuită.

Practic, acestea sunt tablete sau batoane, în care diferite feluri de mâncare sunt comprimate. Acestea dispune de numeroși nutrienți și pot elimina senzația de foame timp de câteva ore. Tabletele produse din carde de pui, porc sau vită, au în compoziție și legume dar și condimente. Ele au un gust asemănător felurilor de mâncare cunoscute și se pot dilua în apă. Acest tip de hrană este promovat și în România de Start Up.

„Această hrană este extrem de accesibilă și eficientă și poate ajunge la locul cu probleme, fiind aruncată din elicopter. Au termen de valabilitate de la cinci la zece ani, dar dacă sunt deschise atunci este bine să fie consumate în aceeași zi.”, a explicat Mădălina Ilie, fondator Start Up, potrivit stirileprotv.ro.

Ce conține și cum arată mâncarea viitorului
Principalele feluri de mâncare, concentrate în porții mici

Ce conține un meniu complet

Potrivit reprezentantului Start Up, un meniu complet dispune de un fel principal, două deserturi și două cafele. Ingredientele sunt comprimate în zece tablete, care țin de foame pentru o perioadă de patru ore. Un meniu nu depășește 80 de calorii, însă, modul de preparare face ca substanțele să aibă o concentrație de nutrienți foarte mare. Practic, ingredientele au fost gătite și apoi mărunțite, fiind transformate în pulbere. Produsele urmează să primească inclusiv certificare pentru a putea fi utilizate la scară largă.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Partea cea mai importantă a întregului proces este că timpul de gătire este foarte scurt, două, trei secunde, pentru că încercăm să păstrăm partea nutritivă a fiecărui ingredient la un nivel cât mai ridicat. Sunt extrem de sățioase. Din fiecare ingredient rămâne esența și dacă nu avem un nivel ridicat de foame pot să zic că la o masă cu trei tablete ne săturăm.”, a precizat Mădălina Ilie.

Metoda inedită prin care se pot păstra fructele și legumele

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Agronomice din București au descoperit o metodă specială prin care pot să păstreze legumele și fructele, fără ca acestea să își piardă nutrienții. Printr-o tehnică denumită liofilizare, alimentele sunt înghețate și deshidratate, fiind ulterior transformate într-un praf, care este utilizat în industria alimentară.

„Fructele și legumele, înainte să fie puse la aparat, sunt congelate la minus 70-80 de grade și apoi sunt băgate în aparat. În timpul liofilizării, datorită faptului că se elimină apa, toți compușii din interior se pot concentra de cinci, șase ori.”, a explicat Liliana Bădulescu, profesor universitar, pentru sursa citată.

Totuși, în cazul în care fructele sau legumele au în compoziție și aditivi, și aceștia se vor înmulți în timpul procesului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...