Aceasta ar putea fi lovitura de graţie pentru Vladimir Putin. Cel care i-ar lua locul nu este rus

Elena Avramescu 03.07.2022, 19:07
Aceasta ar putea fi lovitura de graţie pentru Vladimir Putin. Cel care i-ar lua locul nu este rus

Pe măsură ce președintele rus Vladimir Putin se apropie de împlinirea vârstei de 70 de ani și de 23 de ani la putere, speculațiile cu privire la posibilul său succesor au apărut din ce în ce mai mult în articolele din ziare, postările pe blog și chiar în unele comunicate de presă oficiale.

Viitorul președinte al Rusiei, o surpriză totală

În mod previzibil, cea mai mare parte a discuțiilor dintre comentatorii ruși se concentrează în jurul unor persoane grele din conducerea țării, precum secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev (care, de altfel, împlinește 71 de ani în iulie), prim-ministrul Mihail Mișustin, prim-adjunctul șefului de stat Serghei Kiriyenko și primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Un expert ocazional susține că doar vedetele mai tinere, cum ar fi fiul lui Patrushev, Dmitri, care este în prezent ministru al agriculturii al Rusiei, senatorul Andrei Turchak, sau guvernatorul în vârstă de 49 de ani al Oblastului Tula (și fosta gardă de corp Putin), Aleksei Dyumin, au șanse realiste de a ajunge în vârf.

În condițiile în care sancțiunile afectează economia națională și preocupările legate de problemele generale care provoacă noi solicitări pentru o schimbare a cursului, este, probabil, inevitabil ca arhitectura Rusiei post-Putin să devină subiectul de discuție al Moscovei. Dar rușii nu sunt singurii care se gândesc la viitorul statului lor. De fapt, speculațiile cu privire la succesorul lui Putin au intrat în exces în Ucraina vecină de la reinvazia țării în urmă cu patru luni; deși observatorii Rusiei de acolo sfidează în mod constant înțelepciunea convențională.

În urmă cu două luni, Centrul Ucrainean de Combatere a Dezinformarii (CCD), care funcționează în subordinea Consiliului Național de Securitate și Apărare, a publicat propria interpretare a scenariului cel mai probabil pentru succesiunea și transferul de putere în Rusia.

Europa, pas inapoi in relatia cu Rusia. Sanctiunile la care UE e dispusa sa renunte pentru a detensiona conflictul cu Putin
Rusia poate sa aiba un nou presedinte

„Astăzi, mulți analiști din opoziție ucraineană și rusă sunt de acord că șeful cecen Ramzan Kadyrov nu numai că a devenit una dintre cele mai influente figuri la putere a Rusiei, ci este văzut și ca un posibil președinte rus”, a spus postarea CCD pe canalul său Telegram.

Eșecurile pe care le-a suferit Kremlinul în timpul conflictului din Ucraina, calculele greșite ale acestuia, mușamalizările repetate și lipsa strategiilor coerente și bine articulate nu au scăzut bine în societatea rusă, potrivit CCD.

„Politica actuală a Kremlinului ridică o mulțime de întrebări, de aceea societatea rusă îl consideră serios pe cecenul Kadyrov drept succesorul lui Putin”, a afirmat grupul de analiză.

La suprafață, poate părea contra-intuitiv ca un om sancționat de zeci de state care conduce o regiune minusculă de la periferia Federației Ruse să fie privit ca un candidat realist pentru postul de top în cea mai mare țară din lume, dar alte ucrainene observatorii sunt de acord și explică de ce. Potrivit comentatorului de la Channel 24 Ivan Yakovina, Kadyrov (care are 45 de ani) este nu numai cel mai influent, ci și cel mai de temut politician din Rusia.

„Sunt aproape sigur că va fi următorul președinte al Rusiei”, a declarat pentru rețea expertul născut la Moscova, care locuiește și lucrează în Ucraina.

Zvonurile despre sănătatea lui Putin au galvanizat clanurile politice ale Rusiei în căutarea unor aliați puternici, iar armata privată a lui Kadyrov este singura „forță capabilă să preia puterea”, a declarat un alt analist ucrainean, colonelul Oleg Zhdanov.

Într-adevăr, de la începutul războiului ruso-ucrainean din 2022, Kadyrov s-a întâlnit cu ambii Patrushev (de două ori, de fapt, cu fiul), prim-ministrul Mișustin, ministrul Apărării Serghei Șoigu, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB) Alexander Bortnikov, Kremlin. Șeful statului major Anton Vaino, vorbitorul Dumei de Stat ruse Vyacheslav Volodin și, desigur, însuși președintele. Deși a existat o acoperire extinsă a acestor întâlniri în mass-media rusă, s-a dezvăluit puțin despre problemele discutate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...