Șoferul turc de la volanul autocarului, pus sub acuzare după accidentul din Bulgaria. Motivul pentru care procurorii cer arestarea sa preventivă

Accident foarte grav, sâmbătă dimineață, în Bulgaria! Un autocar înmatriculat în România a fost implicat într-un accident rutier foarte grav, în urma căruia se pare că 4 cetățeni români și-au pierdut viața, iar alți 9 au fost grav răniți. În acest moment are loc intervenția salvatorilor, care acordă primul ajutor persoanelor rănite. La fața locului a intervenit și un elicopter SMURD.

Accident teribil de autocar pe o șosea din Bulgaria

Update duminică, 7 august, ora 18:30. Șoferul turc de la volanul autocarului implicat în accidentul din Bulgaria, în apropiere de Veliko Târnovo, a fost pus sub acuzare. El este învinuit de neglijență la volan și de cauzarea morții a patru persoane după ce nu a respectat regulile de circulație. Dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 15 ani în spatele gratiilor.

Procurorii bulgari au cerut arestarea preventivă a acestuia pentru 72 de ore, motivând că există pericolul ca bărbatul să părăsească țara.

„Au fost strânse suficiente probe pentru vinovăția unei persoane, care a fost trasă la răspundere penală. Acesta este șoferul autocarului”, a anunțat Parchetul din Bulgaria.

Update 7 august, 12:03 – Cei cinci români aduși ieri cu elicopterul SMURD din Bulgaria sunt internați la acest moment în Spitalul Floreasca din București, acolo unde medicii se luptă să le salveze viața.

„Pacienții politraumatizați din accidentul rutier din Bulgaria se mențin în stare gravă, în acest moment fiind stabili din punct de vedere al funcțiilor vitale.
Dintre cei 5 pacienți:
– 3 sunt internați în Secția de Terapie Intensivă, necesitând măsuri specifice acestei secții;
– 2 sunt internați în saloane postoperatorii (terapie intensivă intermediară).

Echipele multidisciplinare compuse din medici de terapie intensivă, chirurgie generală, ortopedie, neurochirurgie îi supraveghează permanent pe acești pacienți, adaptând tratamentul în funcție de evoluția lor, inclusiv intervenții chirurgicale în zilele care urmează.”, se arată într-un comunicat oficial din partea unității medicale.

Update 6 august 23:30 – Pe parcursul serii, 10 cetățeni români, care au fost pasageri ai autocarului implicat în accidentul rutier din Bulgaria, care nu au fost vătămați în urma incidentului, au intrat în România. Aceștia au fost transportați cu un alt autocar, al aceleiași firme de transport, potrivit anunțului oficial al Ministerului Afacerilor Externe. Cel de-al doilea șofer al autocarului, cetățean român, a fost audiat în calitate de martor și va reveni și el în România, fie în această noapte, fie mâine.

„MAE precizează că, încă de la producerea accidentului, Ambasada României la Sofia a întreprins o serie de demersuri de asistență și protecția consulară specifice în astfel de situații, respectiv contactul cu autoritățile bulgare, deplasarea unei echipe consulare mobile la locul producerii accidentului, la unitatea medicală unde au fost internate persoanele rănite și la sediul organelor de poliție și procuratură care instrumentează cazul. De asemenea, personalul consular a facilitat contactele și operațiunile de preluare a pacienților cetățeni români de către echipele medicale ale DSU/SMURD pentru a fi transportați în România pentru îngrijiri medicale. Nu în ultimul rând, reprezentanții misiunii diplomatice a României la Sofia au menținut contactul permanent cu responsabili medicali din România și membrii de familie ai cetățenilor români implicați în accident.

MAE foloseşte acest prilej pentru a adresa mulțumiri autorităților bulgare competente pentru intervenția promptă și sprijinul acordat celor implicați în accident, pentru îngrijirile medicale acordate răniților și pentru foarte buna cooperare atât cu reprezentanții Ambasadei României la Sofia, cât și cu personalul medical român care a preluat cei 5 cetățeni români răniți în vederea transferului în România.

MAE reaminteşte că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.”, se arată în comunicatul MAE.

Update 6 august 18:05 – Trei femei și doi bărbați, cu vârste cuprinse între 34-54 de ani, au fost aduși la Spitalul Floreasca din București, fiind transferați din Bulgaria cu ajutorul unor elicoptere SMURD. Toți cei cinci pacienți prezintă multiple traumatisme în diferite zone ale corpului, însă, potrivit autorităților, se află în stare stabilă.

Update 6 august 17:13 – Trei dintre cele trei victime ale accidentului din Bulgaria au ajuns la Spitalul Floreasca unde au fost preluate de grupul operativ creat pentru acest incident. Toți cei răniți se află într-o stare stabilă, conștienți, iar medicii îi evaluează.

„Cinci victime au necesitat spitalizare, ele au fost aduse în țară. Până acum au venit primii trei pacienți. Și-au exprimat dorința de a nu li se face public diagnosticul. Dl. ministru Rafila a format un grup operativ pentru a sprijini victimele acestui accident. Sunt stabile, conștiente, echilibrate hemodinamic. Urmează să vedem pe ce secții vor fi distribuite. Cele trei au vârste cuprinse între 34 și 54 de ani. Toate cele cinci victime sunt conștiente, stabile, cooperante. Medicii vor stabili cea mai bună cale pentru tratament. Ei vor stabili, de asemenea, dacă sunt necesare intervenții chirurgicale.”, a declarat Cătălin Vișean, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății.

Update 6 august 16:44 – Un al treilea pacient român rănit în incidentul din Bulgaria a ajuns în Capitală cu elicopterul SMURD. Autoritățile din țară au clarificat că cele patru victime sunt de naționalitate română și bulgară, verificările continuând în statul vecin.

„În urma discuțiilor avute cu autoritățile bulgare, respectiv, informările primite de la consulul României în Bulgaria, din cei 4 pacienți decedați, 3 sunt de naționalitate română, iar unul, de cetățenie turcă. Totodată, verificările continuă, misiunea fiind în dinamică.

Până la acest moment, 3 pacienți români au ajuns la Spitalul Clinic de Urgență București- Floreasca cu aeronave SMURD, aflate în dotarea IGAV. Pe tot parcursul zborului, pacienții au fost asistați medical de către echipaje medicale din cadrul UPU SMURD București, Craiova și Constanța“, a transmis DSU.

Update 6 august 15:34 – Al doilea pacient, o femeie în vârstă de 54 de ani, a ajuns cu elicopterul SMURD în București. Aceasta va fi transportată, de asemenea, la unitatea de primiri urgențe de la Spitalul Floreasca. La spitalul din Veliko Târnovo au ajuns toți pasagerii care au avut nevoie de îngrijiri medicale după accidentul din Bulgaria.

Update 6 august 15:30 – Personalul medical de la Spitalul Clinic de Urgență București – Floreasca este pregătit să primească pacienții români răniți în accidentul din Bulgaria. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății responsabil cu asistența medicală, Cătălin Vișean se află la spital pentru a oferi sprijinul de care este nevoie. Pacientul care se află în stare mai gravă a ajuns la spital și urmează să sosească și următorii răniți. La nivelul Ministerului Sănătății s-a constituit o echipă operativă care este gata să acorde suportul necesar victimelor, conform unei informări oficiale a autorităților care au preluat cazul.

Update 6 august 15:10 – Primul pacient adus în Capitală din Bulgaria este o femeie. Aceasta ar fi declarat medicilor care au participat la transportarea sa în elicopterul SMURD că nu își amintește prea multe detalii despre accident. Femeia ar fi suferit mai multe contuzii și răni, însă medicii nu au putut oferi mai multe detalii despre starea de sănătate a acesteia.

Update 6 august 15:05 – Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, în urma accidentului din Bulgaria:

„Primul pacient dintre cei cinci răniți în tragicul accident din Bulgaria a ajuns în țară la spitalul Floreasca. Urmează ca și restul pacienților să fie transportați cu elicopterele SMURD în cursul acestei seri. Mobilizarea autorităților române în gestionarea acestui cumplit eveniment a fost una eficientă și profesionistă.

Din păcate, în urma acestui tragic accident din Bulgaria în care a fost implicat un autocar cu cetățeni români, s-au pierdut vieți. Transmit sincere condoleanțe și putere să treacă peste această cumplită încercare familiilor și prietenilor compatrioților noștri care au pierdut pe cineva drag și apropiat.

Le doresc răniților însănătoșire grabnică! Mulțumesc echipelor medicale și celorlalte autorități din România și din Bulgaria care s-au mobilizat urgent și au găsit soluții pentru a-i ajuta pe toți cei care aveau nevoie. În astfel de momente contează enorm solidaritatea și un sistem de urgență funcțional. Cauzele exacte ale accidentului urmează să fie stabilite de autoritățile din statul vecin.”

Update 6 august 14:57 – Primul elicopter SMURD, care transportă unul dintre cetățenii români răniți în Bulgaria în urma accidentului de autocar, a aterizat în România pe platforma stadionului Dinamo din București. Pacientul va fi preluat de echipajele medicale și va fi adus la Spitalul Floreasca.

Update 6 august 13:10 – 

„Ambasada României la Sofia a fost alertată de un cetățean român cu privire la accidentul în care a fost implicat autocarul care transporta 26 de pasageri. Trei cetățeni români au decedat și nouă persoane au fost rănite. O echipă consulară s-a deplasat la fața locului și la spital. Procesul de identificare a tuturor victimelor este în desfășurare. Patru persoane decedate, dintre care trei cu cetățenie română și un străin se află printre victime. +35929733510 este numărul la care se pot face solicitări de către rudele celor implicați în accident. Numărul de permanență poate fi folosit pentru situații urgente.”, a declarat Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE pentru Digi24.

Update 6 august 12:08 –  

„La acest moment pentru cei 5 pacienți din Veliko Târnovo am trimis o echipă de evaluare care a ajuns la 10.50. Am discutat cu consulul nostru. Am trimis un elicopter. Decizia medicului este evacuarea tuturor pacienților spre București.

Vor decola alte trei elicoptere din Craiova, Galați și Constanța. Vor face câte un drum, cel din București se va întoarce pentru ultimul pacient. Aceștia vor ajunge la Spitalul Floreasca. Traumatismele lor sunt diferite, unii necesită evaluare mai departe, alții continuarea tratamentelor.

Unul dintre pacienți a suferit o intervenție în Bulgaria. Dacă necesită transport pe stare aeriană înseamnă că medicul are dubii cu privire la starea lor. La acest moment nu avem informații că viața lor este în pericol. Restul pacienților nu au ajuns la spital, doar 9 persoane au fost aduse la spital”, a declarat Raed Arafat pentru Digi24.

Știre inițială:

”În această dimineață, în jurul orei 01:30, un autocar înmatriculat în România, la bordul caruia se aflau 25 de pasageri, dintre care 7 cetățeni turci, iar restul români, a fost implicat intr-un accident rutier în Bulgaria. Accidentul s-a produs între satul Kutsina şi Polikraishte ( Regiunea Veliko Tarnovo).

Conform datelor preliminare, din cei 25 de pasageri de naționalitate română și turcă, 9 sunt internați într-o unitate spitalicească din Bulgaria. În urma tragicului eveniment, 4 români au fost declarați decedați.

Accident teribil de autocar pe o sosea din Bulgaria
Accident teribil de autocar pe o sosea din Bulgaria

A fost trimis la fața locului un elicopter SMURD

La nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență s-a decis trimiterea unui elicopter SMURD, de la Punctul de Operare Aeromedicală București care s-a deplasat în Bulgaria cu o echipă medicală din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București – Floreasca în vederea evaluării și planificării unei eventuale preluări și transport de pacienți către România.

Totodată, în funcție de evoluția situației, alte 3 elicoptere sunt pregătite pentru a fi trimise în Bulgaria, în scopul evacuării pacienților români. De asemenea, consulul României in Bulgaria se află la unitatea spitalicească unde sunt internați pacienții români. La acest moment, echipa medicală din România evaluează din punct de vedere medical starea pacienților, alături de echipa medicală bulgară”, potrivit DSU.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...