Accident în lanț cu 15 mașini și o ambulanță, la ieșirea din Brașov. „Gheața neagră”, un fenomen periculos pentru șoferi, ar fi produs carambolul

Ana Anitoiu 04.12.2022, 09:45

Un accident în lanț cu 15 mașini și o ambulanță a avut loc, duminică dimineață, la ieșirea din Brașov. „Gheața neagră”, un fenomen periculos pentru șoferi, ar fi produs carambolul.

Accident cu 15 mașini și o ambulanță, duminică dimineață

Accidentul s-ar fi produs doar din cauza condițiilor meteo nefavorabile, întrucât șoferii implicați în acest incident circulau regulamentar.

Gheața neagră de pe șosea este extrem de periculoasă pentru conducătorii auto, pentru că nu poate fi observată de aceștia pe carosabil.

Accident in lant la iesirea din Brasov
Accident in lant la iesirea din Brasov

Ce este gheața neagră

Gheața neagră este o peliculă fină de gheață formată pe asfalt. Astfel, șoferilor le este foarte greu să o observe. De obicei, aceasta se formează atunci când temperatura este aproape de punctul de îngheț.

Cel mai adesea, gheața neagră se formează dimineața, seara sau în timpul nopții, pentru că în timpul zilei asfaltul curat se încălzește suficient de mult pentru a împiedica apariția acestui fenomen.

„Când vorbim de carosabil ud, cu zăpadă, gheață sau polei, aderența este mai mică. Însă mai periculos este faptul că aderența se schimbă. De exemplu, mergem pe un carosabil umed până la un anumit moment, apoi intrăm pe gheață sau pe polei (gheață neagră) pentru că, din diferite motive a scăzut temperatura asfaltului.

Asta se întâmplă fie că am ieșit din localitate, unde avem temperatura mai mare decât în afara localității, fie că am trecut dintr-o zonă unde a bătut soarele și asfaltul este mai cald, într-o zonă unde a fost umbră și asfaltul este mai rece, fie că am urcat pe un pod unde poate să fie polei. Sunt multe motive pe care le putem înșira.

Astfel aderența se schimbă, de la una bună, la una rea și ne poate pune în pericol. Știind unde se schimbă starea carosabilului, putem anticipa unde ar putea apărea aderența mai mică”, a explicat, la un moment dat, pilotul de raliuri Titi Aur.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...