Acces în mall-uri în weekend doar pentru persoanele vaccinate. Ce alte modificări a propus Dan Barna

Nicu Stan 23.07.2021, 14:04
Acces în mall-uri în weekend doar pentru persoanele vaccinate. Ce alte modificări a propus Dan Barna

Acces în mall-uri în weekend doar pentru persoanele vaccinate. Ce alte modificări a propus Dan Barna. Au avut loc discuții în Coaliție și Guvern despre stimularea campaniei de vaccinare în România, astfel că au apărut unele propuneri noi. Ce s-a propus, concret, vedeți în articolul de mai jos.

Dan Barna propuneri pentru stimularea vaccpănării. Persoanele nevaccinate să nu mai aibă acces în mall

Acces în mall-uri în weekend doar pentru persoanele vaccinate, este una dintre propunerile lui Dan Barna, președintele USR, pentru stimularea vaccinării în România.

Astfel, vicepremierul Dan Barna a declarat, vineri, că în Coaliţie şi în Guvern au avut loc discuţii despre stimularea campanie de vaccinare, în contextul în care autorităţile se tem de un eventual val patru al pandemiei.

Dan Barna, propuneri pentru stimularea vaccinarii
Dan Barna, propuneri pentru stimularea vaccinarii

În weekend, doar vaccinații în mall

Printre posibilele măsuri, Dan Barna a anunţat că românii ar putea merge la mall în weekend doar dacă vor fi vaccinaţi.

În plus, vicepremierul a precizat că se ia în calcul unele tombole cu utilaje agricole pentru cei care se vaccinează, pentru a se înmulți numărul celor vaccinați din mediul rural.

Ce alte propuneri s-au mai făcut

”Am văzut în aceşti doi ani de pandemie că ceea ce s-a întâmplat în altă parte, după două săptămâni s-a întâmplat şi în România. Ne aşteptăm să crească şi aici numărul de cazuri.

E clar că trebuie să venim cu măsuri pe modelul celorlalte state europene pentru încurajarea campaniei de vaccinare. Probabil valul patru va avea acel efect de stimul pentru acea parte din populaţie care nu s-a dus până acum să se vaccineze.

Două tipuri de demersuri

Sunt două tipuri de demersuri, cele de încurajare şi stimulare, dar şi acele măsuri pentru cadre medicale, pentru accesul la anumite servicii neesenţiale, existenţa vaccinării să fie o condiţionalitate.

De exemplu, mersul la mall să fie condiţionat de existenţa vaccinării. Persoanele vaccinate să meargă la mall în weekend, restul, în cursul săptămânii.

Alte stimulente

E un mesaj foarte clar: dacă vrem să nu ne mai întoarcem la perioada de restricţii care ne-a chinuit atât de mult, e necesar să ne vaccinăm. Vom avea cu toţii probleme dacă nu vom creşte procentul de vaccinare.

Ne-am gândit la stimulente. În bani direct nu am discutat despre stimulente, dar se discută diverse variante de vouchere, bonuri, tichete prin care cetăţenii să fie încurajaţi să se vaccineze”, a declarat Dan Barna.

Cadrele medicale, obligate să se testeze periodic pe banii lor

O altă măsură deja pusă în discuție în spaţiul public este obligativitatea testării periodice a personalului medical nevaccinat, din proprii banii. Decizie privind aceste măsuri ar urma să fie luată în cadrul următoarei şedinţe de coaliţie.