EXCLUSIV

Abandonul animalelor de companie, un fenomen în creștere în România. Rasele de câini care fac ravagii: „Pot pune în pericol siguranța altor oameni”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 05.07.2022, 17:13
Abandonul animalelor de companie, un fenomen în creștere în România. Rasele de câini care fac ravagii: „Pot pune în pericol siguranța altor oameni”. EXCLUSIV

Pitbulul și amstafful, rasele de câini în care abandonul face ravagii printre proprietarii români!  „Abandonul animalelor de companie a devenit un fenomen în creștere”, a declarat pentru impact.ro Cătălina Andreea Trănescu, director general adjunct al ASPA.

Crește rata abandonului animalelor de companie în România

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) avertizează că abandonul animalelor de companie e un fenomen în creștere, în ultima perioadă de timp. În plus, pitbullul și amstafful sunt rasele de câini pe care bucureștenii, în primul rând, sunt dispuși să le abandoneze cu cea mai multă ușurință.

„Din păcate, ultima perioadă de timp ne-a adus această constatare tristă. Și anume că abandonul animalelor de companie a devenit un fenomen în creștere”, a declarat pentru impact.ro Cătălina Andreea Trănescu, director general adjunct al ASPA, care este în același timp și purtătorul de cuvânt al instituției.

Potrivit afirmațiilor sale, atunci când se discută despre un nedorit top al raselor de câini din rândul cărora se înregistrează cele mai multe abandonuri,  primele locuri sunt ocupate de pitbull și amstaff. Aceste rase de câini, medii ca talie, cu păr neted și scurt, sunt deopotrivă și foarte căutate, dar și cu un procent ridicat de abandon.

„Oamenii nu sunt suficient de responsabili și de multe ori cred că a-ți cumpăra un câine nu implică și obligații. Nu se informează înainte suficient despre rasa pe care și-o doresc, despre calitățile, dar și lucrurile pe care mai apoi trebuie să le accepți în legătură cu câinele ales. Și anume, îți iei obligația de a-l crește, de a-l dresa, mai ales în cazurile în care vorbim despre rase de câini foarte energici, care necesită multă atenție. Fiindcă dacă nu faci acest lucru, comportamentul câinilor se modifică.

Constați că face diverse lucruri în casa ta sau afară, în curte, că poate nu te mai poți înțelege cu el, dar nu îți pui problema că vinovat nu e doar câinele pentru această nedorită transformare. Și unora dintre noi li se pare că rezolvarea e una singură, abandonarea patrupedului pe străzi! Ceea ce este un lucru care poate pune în pericol siguranța altor oameni”, descrie pe scurt unul dintre cele mai des întâlnite scenarii ale relației dintre om și câine.

Abandonul animalelor de companie, un fenomen în creștere în România. Rasele de câini care fac ravagii
Amstafful e o rasă de câine care iubește copiii, în ciuda prejudecăților generale ale oamenilor, fiind extrem de loial și afectuos

„Amenzile au fost modificate”

Cătălina Trănescu avertizează asupra amănuntului că amenzile care se dau pentru asemenea cazuri au crescut semnificativ, de la jumătatea lunii mai.

„Până la 19 mai, abandonul unui câine era pedepsit cu amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei. De atunci încoace, atenție, amenzile au fost modificate. Azi, pentru o asemenea faptă puteți primi amenzi între 3.000 și 12.000 de lei”, adaugă ea, motivând că majorarea prețului vine nu doar din creșterea fenomenului abandonului patrupedelor, ci și din încercarea de a-i determina pe stăpâni să nu recurgă la un asemenea gest.

Ea spune că există și oameni care sună la ASPA și cer ajutor, pe diverse teme, legate de relația lor cu patrupedul din casă.

„În prezent, în cele trei centre ASPA, cele din Pallady, Bragadiru și Mihăilești, avem circa 1.000 de câini abandonați. Multora le căutăm stăpâni, însa vara e perioada în care oamenilor le arde cel mai puțin de viața patrupedelor. Fiecare se gândește mai mult la propria odihnă, la concediu. De aceea, programul nostru, la toate cele trei centre, de vizitare și eventual de adopție e deschis de marți până sâmbătă, între orele 10.00 și 16.00”, adaugă ea.

Cătălina Trănescu mai spune că una dintre marile scăpări ale proprietarului de câine din țara noastră e faptul că marea majoritate nu-și microcipează animalul, tocmai pentru a nu fi probabil descoperit cu ușurință în cazul abandonării acestuia.

Urmăriți Impact.ro și pe