A uscat cartofii pentru prăjit cu feonul. E un truc de milioane, o să vrei să faci şi tu aşa

Andra Daoud 21.05.2022, 10:26
A uscat cartofii pentru prăjit cu feonul. E un truc de milioane, o să vrei să faci şi tu aşa

Cartofii prăjiți sunt unul dintre cele mai iubite și mai apreciate preparate, în toate bucătăriile lumii. Puțini oameni pot refuza o porție de cartofi prăjiți crocanți, aurii și rumeniți și aproape oricine știe să îi prepare. Pe cât de simplu par de făcut, pe atât de pretențioși pot fi uneori. Cartofii prăjiți perfecți au câteva secrete pe care bucătarii consacrați le cunosc și le aplică de fiecare dată, pentru ca rezultatul să fie unul delicios.

De ce să usuci cartofii cu feonul înainte de a-i prăji

Oricine a pregătit, măcar o dată în viață, o porție de cartofi prăjiți. Chiar dacă sunt unul dintre cele mai simple preparate culinare, cel puțin în teorie, se poate întâmpla de multe ori ca rezultatul să nu fie pe măsura așteptărilor. Cartofii se pot înmuia și lipi între ei în timpul prăjirii, în loc să rămână crocanți și să se rumenească frumos. Din fericire, există câteva trucuri pe care oricine ar trebui să le știe și să le aplice, iar unul dintre ele are legătură cu uscătorul de păr.

Puțină lume știe, de exemplu, că belgienii, care sunt experți în prăjitul cartofilor, îi usucă foarte bine înainte de a-i pune în baia de ulei. În acest fel, dacă nu mai au deloc apă pe ei, cartofii vor căpăta o crustă foarte crocantă, nu se vor mai lipi și vor avea un gust deosebit. Pentru a-i usca rapid, puteți folosi feonul.

După ce ați curățat, spălat și tăiat cartofii, puneți uleiul într-o tigaie la încins. Scurgeți foarte bine de apă cartofii și uscați-i cu feonul cât timp uleiul se încinge. Atenție însă: trebuie să folosiți funcția cu aer rece a feonului, nu pe cea cu aer cald. Apoi, puneți cartofii la prăjit. Veți ovserva că nu numai că vor căpăta acea crustă aurie, dar nici nu se vor mai lipi și nu va mai sări uleiul în momentul în care îi puneți în tigaie, dacă nu mai au urme de apă pe ei.

A uscat cartofii pentru prajit cu feonul. E un truc de milioane, o sa vrei sa faci si tu asa
Cartofii prajiti vor fi extra-crocanti daca ii uscati inainte de a-i pune in tigaie

De ce să pui cartofii în apă cu gheață înainte de a-i prăji

Un alt truc care garantează cartofi prăjiți extra-crocanți presupune să îi lăsați în apă foarte rece înainte de a-i pune la prăjit. După ce ați tăiat cartofii, lăsați-i într-un bol cu apă și gheață timp de 20-30 de minute înainte de a-i prăji, după care scurgeți foarte bine apa și uscați cartofii. Aceștia vor forma imediat o crustă crocantă, în momentul în care intră în contact cu uleiul încins, în timp ce miezul lor va rămâne pufos.

Atunci când prăjiți cartofii, este important să îi puneți în tigaie când uleiul este deja încins și să îi gătiți la foc mediu spre mare. Nu reduceți temperatura în momentul gătirii și nu puneți cartofii înainte ca uleiul să fie fierbinte, pentru că riscați ca aceștia să se îmbibe cu ulei, să se înmoaie și să se lipească între ei.

Urmăriți Impact.ro și pe