A pus zeama de la murături în tocăniţa de legume. A devenit cel mai tare truc din bucătărie

Iancu Andreea, Camelia Moldoveanu 14.01.2022, 10:34
A pus zeama de la murături în tocăniţa de legume. A devenit cel mai tare truc din bucătărie

Chiar dacă sezonul rece nu s-a încheiat, după Sărbători multe gospodine aleg să reorganizeze alimentele și meniul, astfel că borcanele desfăcute cu murături încep să fie golite. Pentru că zeama de la murături rămâne mereu nefolosită, o gospodină a decis să o adauge în tocănița de legume. Se pare că trucul este unul inspirat. Aceasta a remarcat un detaliu inedit.

Ce se întâmplă dacă pui zeama de la murături în tocănița de legume

Ni se întâmplă tuturor să consumăm un borcan de murături și apoi să aruncăm zeama de la ele, fără să ne gândim că aceasta ar putea să fie refolosită. O gospodină inspirată a decis însă să facă o schimbare în acest obicei și a ales să adauge zeama de la murături în tocănița de legume de pe foc. Astfel, aceasta a reușit să descopere un truc util în bucătărie.

Dat fiind faptul că saramura în care stau murăturile conține o cantitate importantă de sare, această zeamă poate înlocui sarea din anumite preparate. În plus, ea poate fi folosită la tocănițe pentru că adaugă o aromă plăcută și conferă un gust delicios mâncărurilor. Totodată, la fel se poate întâmpla și cu lichidul rămas din borcanul de măsline. Zeama de la măsline poate fi delicioasă într-o salată de ton, de exemplu.

Ce se întâmplă când pui zeama de la murături în tocănița de legume
Trucuri pentru murături

Trucuri pentru a evita ca murăturile să facă floare

Se întâmplă adesea ca murăturile care nu au fost corect sterilizate să facă floare pe parcursul iernii. Există însă trucuri pentru a preveni acest fenomen. Pentru a evita ca saramura să devină tulbure sau să se formeze acele flori de mucegai la suprafața borcanelor este important să respecți câteva indicații. În primul rând, trebuie să te asiguri că legumele sunt corect spălate înainte de a le pune la murat, iar capacele sunt etanș închise. Astfel eviți să pătrundă bacterii în interior.

Totodată, este esențial să alegi legume sănătoase, care nu prezintă defecte, în care s-ar putea forma bacterii. Pentru a te asigura că legumele sunt corect igienizate înainte de a le pune la borcan, poți folosi bicarbonat de sodiu pentru a le spăla. De asemenea, este important să eviți sarea iodată și în schimb să utilizezi sare gemă.

Pentru a evita formarea mucegaiului, adaugă la murături crenguțe de vișin. Acestea trebuie spălate cu un burete nou și apă rece, și adăugate la borcan. Ele au în compoziție substanțe cu efect antibacterian, care împiedică înmulțirea mucegaiului alb. Același rol au și crenguțele de busuioc.

De asemenea, păstrarea borcanelor sau butoiului cu varză este importantă. Acestea se țin într-o cămară întunecoasă și rece, la o temperatură de 8-10 grade Celsius, astfel încât lumina naturală să nu ajungă la borcane. Pe de altă parte, murăturile trebuie să fie acoperite de saramură, în timp ce zeama de varză necesită o vânturare de două ori pe săptămână, astfel încât să nu prindă floare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...