A pus, din greșeală, bicarbonat de sodiu în omletă. De atunci, doar așa gătește ouăle

Andra Daoud 29.11.2021, 10:38
A pus, din greșeală, bicarbonat de sodiu în omletă. De atunci, doar așa gătește ouăle

Preparatele simple sunt, uneori, cel mai greu de făcut. Pentru mulți, banala omletă poate fi o adevărată provocare atunci când vor un mic dejun delicios. Aceasta trebuie să fie pufoasă, rumenită, dar nu arsă, și ușor de întors sau împăturit. Cum faci să obții o astfel de omletă și ce rol are bicarbonatul de sodiu.

Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu în omletă

Există o mulțime de rețete de omletă: cu legume, cu verdeață, cu brânzeturi, dar pentru a obține o omletă demnă de restaurant, trebuie să știți rețeta dee bază. Dacă stăpâniți bine rețeta de omletă simplă, puteți adăuga pe parcurs ingrediente și puteți încerca tot felul de combinații de gusturi.

Omleta clasică, pufoasă are doar patru ingrediente, dar sunt extrem de importante. Alegeți ouă proaspete, adăugați un praf de sare, unul de piper și, ingredientul-cheie: bicarbonat de sodiu. Acesta ajută ca omleta să fie pufoasă și crescută și are rol de agent de afânare, exact ca în cazul aluaturilor pentru prăjituri.

Dacă vrei să obții o omletă pufoasă, adaugă o jumătate de linguriță de bicarbonat la 3 ouă și amestecă bine folosind un tel sau o furculiță.

Trucuri care îți garantează o omletă perfectă

Bucătarii celebri susțin că omleta se face cu unt clarificat, pentru că acesta o împiedică să se ardă. Desigur, contează și tigaia, care trebuie să fie una de calitate, anti-aderentă. Untul clarificat se obține prin topirea și fierberea untului clasic, cu 82% grăsime. Spuma care se formează la suprafață se îndepărtează cu o lingură sau o paletă, iar untul care rămâne se lasă la răcit într-un borcan sau un recipient de sticlă.

Atunci când gătiți omleta, puneți un cubuleț de unt clarificat în tigaie, iar când s-a topit (aveți grijă să nu se ardă), adăugați ouăle bătute, amestecate cu sare, piper și bicarbonat. Focul trebuie să fie mic spre mediu, pentru ca omleta să se gătească fără a se arde. Când este pe jumătate făcută, o puteți întoarce sau o puteți rula în tigaie, ca pe clătită.

 pus, din greșeală, bicarbonat de sodiu în omletă. De atunci, doar așa gătește ouăle
Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu în omletă

Omletă cu bacon și brânză de capră, un deliciu pentru micul dejun

Dacă vă place combinația de omletă cu brânză și carne, puteți încerca rețeta aceasta pentru micul dejun. Aveți nevoie de câteva felii de bacon (puteți pune și pancetta), 3-4 ouă (în funcție de câte persoane vor mânca din omletă), sare, piper, bicarbonat de sodiu și brânză de capră.

Bateți bine ouăle cu sare, piper și o jumătate de linguriță de bicarbonat. Puneți feliile de bacon într-o tigaie pe foc. Grăsimea acestora este suficientă pentru a găti omleta, nu este nevoie să mai puneți unt. Când baconul s-a rumenit, adăugați ouăle bătute deasupra, puneți un capac și lăsați focul mic. După 1-2 minute, adăugați brânza de capră fărâmițată deasupra, împăturiți omleta și mai lăsați un minut pe foc.

Serviți omleta cu bacon și brânză de capră alături de o felie de pâine prăjită și roșii proaspete, stropite cu ulei de măsline și puțină sare. Poftă bună!

 

Urmăriți Impact.ro și pe