EXCLUSIV

A părăsit trupa Azur pentru un vas de croazieră care l-a dus la Miami. ”Acum cânt în șapte limbi străine”. EXCLUSIV

Emanuel Baran 08.08.2021, 21:12

Vladimir Ciobanu revine de mâine în România, într-o scurtă vizită. Povestea artistului începe cu succesul din celebra trupă Azur și continuă cu o carieră de vis în SUA. În anul 2005, Vladimir Ciobanu s-a stabilit definitiv în Miami, Florida, unde a obținut cetățenia americană. Iată povestea de viață a artistului, în exclusivitate pentru impact.ro.

A părăsit trupa Azur pentru un vas de croazieră care l-a dus la Miami

Vladimir Ciobanu a colaborat în SUA cu artiști și grupuri muzicale de renume, printre care trupa Soul Survivor. În 2009 a absolvit cursurile de instructor de chitară ale Academiei de Muzică și Artă din Miami. În cariera lui a întâlnit muzicieni de elită ca Tommy Emmanuel și Gloria și Emilio Estefan. Vladimir Ciobanu este prieten de mulți ani și cu Carmen Harra, alături de care a participat cu succes la audițiile de la „Americanii au talent”. Ce s-a schimbat de când a plecat din România, dar și ce îl readuce pe plaiurile natale, Vladimir Ciobanu ne-a spus într-un interviu exclusiv pentru impact.ro.

A părăsit trupa Azur pentru un vas de croazieră
Vladimir Ciobanu a renunțat la celebra trupă Azur pentru o carieră în SUA

Cum și când ți-ai descoperit talentul muzical?

Provin dintr-o familie de muzicieni: tata a fost violonist, iar unchii mei cântau la mai multe instrumente. Pe când aveam doar patru ani, tata a adus acasă o vioară foarte veche și am început să învăț, după ureche, melodiile de la radio. Tot în copilărie am descoperit și chitara. M-a ajutat enorm o metodă ilustrată pentru acorduri bazice dezvoltată de Maria Boeru. Fratele cel mai mare, care cânta cu trupa Azur la chitară bas, îl învăța chitară pe celălalt frate, dar eu, fiind cel mai mic și marginalizat, nu aveam voie nici să ating instrumentul… Dar după ce ei plecau, mă ascundeam într-un colț cu chitara lui și studiam singur, fără să mă vadă nimeni. De mic sunt autodidact.

Când s-a produs oficial debutul în cariera muzicală și când ai intrat în trupa Azur?

Debutul muzical a fost la 15 ani, când am început să cânt la o trupă macedoneană (instrument cu coarde – n.r.) la Clubul Tineretului din Brăila. Apoi am continuat la restaurantele Continental, Rubin Bar, Modern etc. În trupa Azur am intrat la 22 de ani. Șeful trupei, Nelu Vlad, a venit la mine acasă și mi-a propus o colaborare care a fost un succes pentru aproape opt ani. Îmi amintesc că am plecat la Bușteni la un restaurant frumos unde am cântat și am repetat toată iarna.

Ce amintire îți revine prima dată din perioada Azur? Ce te-a marcat cel puternic?

Cu trupa Azur am cele mai frumoase amintiri și cele mai minunate concerte. Au fost ani frumoși de care îmi amintesc cu plăcere. Rememorez cu nostalgie și cu plăcere concertele cu câteva mii de oameni, unde dădeam autografe pe pozele noastre, se vindeau peste tot casete cu muzica noastră, iar impresarul Paul Chirvase, care nu mai e printre noi, nu mai făcea față solicitărilor de spectacole.

„Dumnezeu m-a iubit mult și mi-a dat șansa să ajung acolo unde visam”

Cum s-a terminat colaborarea cu Azur și cum ai ajuns în SUA?

Colaborarea cu trupa Azur nu s-a terminat niciodată într-un anume mod… A fost doar faptul că la un moment dat am ales alt drum, alt stil muzical și altă lume aici, peste ocean, unde am simțit că aparțin. Versatilitatea și-a spus cuvântul deoarece cânt în șapte limbi străine și cânt la multe instrumente muzicale. Mi-am demonstrat că pot mai mult și am făcut-o cu succes, dar niciodată nu am uitat de unde am plecat.

Cum te-ai remarcat peste ocean, ce colaborări ai avut?

Peste ocean a fost un succes de la început și până în ziua de azi. Se vede că Dumnezeu m-a iubit mult și mi-a dat șansa să ajung acolo unde visam. Acest vis a ajuns realitate când am plecat în 2004, cu contract, pe un vas de croazieră. Era un cazino plutitor care făcea două croaziere pe zi. Acolo am avut două contracte de câte 11 luni și așa mi-am reînceput cariera. Vedete ale muzicii internaționale am cunoscut de-a lungul anilor la diverse evenimente muzicale și petreceri private unde am cântat. Colaborări de două-trei luni am avut foarte multe cu companii de croazieră.

De ce te-ai înscris la „Americanii au talent”?

La „Americanii au talent” m-am înscris pentru simplul fapt că știam și simțeam că voi reuși. Din păcate, competiția s-a amânat din cauza pandemiei, dar totuși, când se va relua, am mari speranțe că voi reuși să ajung în finală. Am avut ceva emoții pentru că cea mai mare competiție din America, dar fiind obișnuit cu scena peste 30 de ani de activitate, se pare că am controlat emoțiile cu bine și am luat audițiile cu brio.

A părăsit trupa Azur pentru un vas de croazieră
Vladimir Ciobanu, alături de Carmen Harra

„Am peste 2.000 de melodii cover în diferite limbi și diferite stiluri muzicale”

Ce muzică vei aduce în România cu ocazia vizitei tale?

Aduc cu mine creațiile mele proprii, muzică și versuri. Momentan am doar două piese din albumul la care lucrez și care vor fi difuzate la radio în Miami și la alte posturi TV după ce albumul va fi finalizat. Compun, cânt și produc muzică de multă vreme. Din păcate, de foarte mulți ani am făcut doar pentru alții mult și nimic pentru mine… Anul de grație 2020 mi-a dat prilejul să compun pentru mine și să vin cu ceva nou pe piață. Înainte de pandemie, cântam șapte zile din șapte și nu mai aveam timp pentru compus, studiu și studio. Acum timpul pe care îl am îl folosesc doar pentru mine și pentru noul meu album.

Câte melodii ai în repertoriu? Care sunt cele mai cerute la concertele tale?

Repertoriul meu e imens… e ca o bibliotecă. Am peste 2.000 de melodii cover în diferite limbi și diferite stiluri muzicale: Pop, Jazz, Latino, R&B, Reggae, grecească, balcanică, Flamenco și multe altele. Cele mai cerute în Miami sunt Flamenco guitar, muzica americană a anilor 80-90 și nu în ultimul rând muzica latină de dans: Merengue, Cumbia, Bachata etc.

Îți vei lansa noul album și în România? Ești deschis la colaborări cu artiști de aici?

Bineînțeles că intenționez să îmi lansez noul meu album și în România și sunt deschis la colaborări cu artiști români și cu televiziuni de acolo. Oricând, cu mare plăcere, dacă se va putea circula liber și pe viitor.

Cum ai cunoscut-o pe Carmen Harra și de câte ori ați cântat împreună?

Pe Carmen Harra o cunosc de o viață. Am crescut cu muzica ei în România și chiar mai am ceva discuri prin România cu Trio Expres (formația în care a cântat Carmen Harra – n.r.). Colaborăm de mulți ani și am cântat la foarte multe evenimente împreună. La ziua mea de naștere, Carmen e nelipsită și e sufletul petrecerii. De asemenea, am acompaniat-o la audițiile de la „Americanii au talent”, unde a fost un succes și surpriza a fost că dintr-o sală de 100 de concurenți doar noi doi am trecut mai departe. Momentan scriu pentru Carmen câteva piese și sperăm să avem succes și să venim în România să le lansăm.

Urmăriți Impact.ro și pe