A murit maestrul Constantin Codrescu. Reacția cutremurătoare a fiicei marelui regizor: „De ce m-ai lăsat singură Tati?”

Anca Manolica 14.11.2022, 08:06

Lumea artistică este și mai săracă începând de luni, 14 noiembrie. Marele maestru Constantin Codrescu s-a stins din viață la 91 de ani. Anunțul a fost făcut de fiica sa, Lăcrămioara Anca Codrescu, pe pagina de Facebook a sa. Viața și cariera regretatului artist. Ce roluri l-au consacrat.

Constantin Codrescu s-a stins din viață la 91 de ani

Update, ora 11:50. Contactată de reporterii Playtech.ro, fiica regretatului maestru, Lăcrămioara Anca Codrescu, a transmis un mesaj cutremurător. Aceasta locuiește de ani buni în Spania și a spus că intenționa să vină de sărbători acasă, pentru a-l mai putea îmbrățișa puțin. Din păcate, cei doi nu au mai apucat să se vadă.

„M-au sunat aseară, la ora 12 noaptea, ora Spaniei, că a murit. Aş fi vrut să-l mai îmbrăţişez o ultimă dată. Chiar voiam să-i fac o surpriză de Crăciun şi să vin în ţară. Cu soţia lui nu mă înţelegeam, putea însă să mă sune ca să vin şi să-l prind în viaţă, să mi iau adio de la el.

N-a făcut o. Ultima oară când am vorbit cu tata mi a zis că i mai bine, că ia vitamine, avea probleme mari cu inima. Părea mai bine şi mă liniştisem.

Va fi înmormântat la cimitirul din Ghermanesti, unde e înmormântată şi mama mea adoptivă, prima lui soţie. Diseară vin în România ca să-l conduc pe ultimul drum”, a spus Lăcrămioara Anca Codrescu, în exclusivitate pentru sursa citată.

Știrea inițială

Doliu în lumea artistică, după ce marele actor și regizor Constantin Codrescu s-a stins din viață la 91 de ani. Cea care a dat trista veste a fost fiica sa Lăcrămioara Codrescu, pe rețelele sociale. „A murit actorul, a murit tata….. Dumnezeu sa îl tina în dreapta Sa!!”

„De ce tata nu ai putut aștepta un pic mai mult…… Doream sa îți fac o surpriza de Sărbători
De ce m-ai lăsat singura Tati?”, a mai scris apoi aceasta, fiica adoptivă pe care actorul a renegat-o ani de zile.

La scurt timp a apărut și prima reacție din partea colegilor de breaslă. Maestrul Florin Piersic a încercat să își găsească primele cuvinte după trista veste a morții marelui actor și regizor. Cei doi au avut o prietenie strânsă, de ani buni, iar acest lucru l-a întristat enorm pe actor.

„Acum, tarziu in noapte, sau prea devreme in acest inceput trist de zi, am aflat cu mare mahnire de plecarea ta, dragul meu artist de exceptie, Puiu Codrescu. M-am bucurat de prietenia noastra pana in ultima zi a vietii tale si mi-e greu sa cred ca te-am pierdut…”, scrie Florin Piersic pe Facebook.

Viața și cariera regretatului artist. Ce roluri l-au consacrat

Născut pe 5 septembrie 1931, la Huși, Constantin Codrescu a absolvit Institutul de teatru din București din 1951. Între 1976 – 1989 a fost profesor la Institutul de teatru din Târgu-Mureș, devenind și cetățean de onoare al acestui municipiu. Aici el participat la înfiinţarea secţiei române, apoi a fost director al Teatrului Maria Filotti din Brăila şi al Teatrului din Sfântu Gheorghe, unde de asemenea a fost un pionier al teatrului românesc.

Constantin Codrescu
Constantin Codrescu

Cariera sa a fost una impresionantă, cu precădere în teatru, dar și în televiziune, fiind şi colaborator permanent al redacţiei Teatru la Radio, timp de 45 de ani. Printre rolurile memorabile se numără cel din La moara cu noroc și cel al lui Hamlet, din capodopera lui Shakespeare, jucată în versiune radiofonică la Radio România.

Alte producții cinematografice în care a jucat în numeroase: De-aș fi… Harap Alb, Mihai Viteazul, Haiducii lui Șaptecai, Zestrea domniței Ralu, Săptămîna nebunilor, Roșcovanul, Pentru patrie, Capcana mercenarilor, Trandafirul galben, Masca de argint, Colierul de turcoaze, Pădurea de fagi, Totul se plătește, Sezonul pescărușilor, La răscrucea marilor furtuni, Speranța, Bietul Ioanide, Lumini și umbre, Vlad Țepeș.

Din 1996 a devenit profesor universitar la Facultatea de Teatru a [Universităţii Ecologice], iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universităţii Spiru Haret.

În 1967 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. De asemenea, a fost primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Citește și: Drama pe care a trăit-o Constantin Codrescu din cauza mamei sale. Cum a încercat să îi otrăvească soția

Cristina Stroe și Damian Drăghici, despre Te cunosc de undeva
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...