A murit istoricul și politicianul Răzvan Theodorescu. Legătura uitată cu Ion Iliescu

Beatrice Dumitru 06.02.2023, 14:02
A murit istoricul și politicianul Răzvan Theodorescu. Legătura uitată cu Ion Iliescu

Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 83 de ani, la spitalul Floreasca din Capitală. Răzvan Theodorescu era născut la 22 mai 1939, în Bucureşti. El a avut o legătură specială cu Ion Iliescu și în urmă cu ceva timp a povestit de ce a fost și a rămas „omul fostului președinte”. Dar marea lui durere a fost moartea fiului său.

„Cultura românească a mai pierdut încă o valoare”

Răzvan Theodorescu a fost un istoric de artă și politician român, membru titular al Academiei Române și vicepreședinte al acesteia. A fost senator din partea PSD în legislatura 2000-2004 și ministru al Culturii în Guvernul lui Adrian Năstase. În caliatte de ministru, el a făcut restaurări de monumente, a sprijinit producția de carte, a deschis 11 muzee noi și tot după o idee a sa s-a făcut și proiectul Luxemburg-Sibiu, Capitală Culturală Europeană.

El a fost doctor în istorie, profesor universitar și membru al Academiei Române din 1997. A publicat peste 15 lucrări de istorie, artă românească și europeană și circa 600 de articole în reviste din țară și străinătate. De asemenea, acesta a fost director general al Televiziunii Române în perioda 1990-1992.

A murit istoricul și politicianul Răzvan Theodorescu. Legătura uitată cu Ion Iliescu
Razvan Theodorescu a murit la vârsta de 83 de ani.

„A mai pierdut cultura românească încă o valoare. Dumnezeu să-l odihnească pe Răzvan Theodorescu! Am lucrat cu el la Ministerul Culturii, mi-a fost profesor… Eleganța, umor, erudiție… Drum bun spre Lumină, domnule profesor!”, a scris conf. univ. dr. Paula Stanciu Popoiu.

Legătură specială pe care a avut-o cu Ion Iliescu

Răzvan Theodorescu a avut o relație specială cu fostul președinte Ion Iliescu. El a povestit cum l-a salvat acesta după exmatricularea de la Facultatea de Istorie, în 1959, pentru anti-marxism, dar risca să ajungă și la închisoare.

După multă vreme, cel care a condus ședința mea de exmatriculare, care era un activist, a mărturisit unor persoane că dosarul meu a ajuns la conducătorul Organizației de Studenți Comuniști. Un anume Ion Iliescu. Asta nu s-a întâmplat numai cu dosarul meu. S-a întâmplat cu dosarul mai multor studenți din Universitate. Și asupra tuturor, tânărul comunist, Ion Iliescu, a avut opinia pe care a avut-o și care ne-a salvat de pușcărie. Spun acest lucru ca să se înțeleagă odată pentru totdeauna de ce până la adânci bătrâneți am rămas recunoscător tânărului comunist din 1959”, a spus acad. Theodorescu.

Fiul său a fost găsit mort în casă

Răzvan Theodorescu a trăit o mare tragedie, atunci când fiul său, Ion Vladimir, a fost găsit mort în casa de vacanță pe care o deținea în localitatea Corbeni, din județul Argeş, la vârsta de 43 de ani. Acesta fusese muşcat de un şarpe în Munţii Buzăului.

Vestea despre tragicul incident s-a aflat pe data de 10 octombrie 2016, iar potrivit IPJ Argeş, cei care l-au găsit mort, au fost oamenii care se ocupau de îngrijirea locuinței. Întrebat despre pierderea fiului său în cadrul podcastului „ALTCEVA” cu Adrian Artene, din august 2022, Răzvan Theodorescu mărturisea: „Cu ani în urmă, mi-am pierdut fiul și a fost o întâlnire cu Dumnezeu care cred că m-a pedepsit pentru unele păcate ale mele”, mărturisea academicianul.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...