A murit istoricul și politicianul Răzvan Theodorescu. Legătura uitată cu Ion Iliescu

Beatrice Dumitru 06.02.2023, 14:02
A murit istoricul și politicianul Răzvan Theodorescu. Legătura uitată cu Ion Iliescu

Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 83 de ani, la spitalul Floreasca din Capitală. Răzvan Theodorescu era născut la 22 mai 1939, în Bucureşti. El a avut o legătură specială cu Ion Iliescu și în urmă cu ceva timp a povestit de ce a fost și a rămas „omul fostului președinte”. Dar marea lui durere a fost moartea fiului său.

„Cultura românească a mai pierdut încă o valoare”

Răzvan Theodorescu a fost un istoric de artă și politician român, membru titular al Academiei Române și vicepreședinte al acesteia. A fost senator din partea PSD în legislatura 2000-2004 și ministru al Culturii în Guvernul lui Adrian Năstase. În caliatte de ministru, el a făcut restaurări de monumente, a sprijinit producția de carte, a deschis 11 muzee noi și tot după o idee a sa s-a făcut și proiectul Luxemburg-Sibiu, Capitală Culturală Europeană.

El a fost doctor în istorie, profesor universitar și membru al Academiei Române din 1997. A publicat peste 15 lucrări de istorie, artă românească și europeană și circa 600 de articole în reviste din țară și străinătate. De asemenea, acesta a fost director general al Televiziunii Române în perioda 1990-1992.

A murit istoricul și politicianul Răzvan Theodorescu. Legătura uitată cu Ion Iliescu
Razvan Theodorescu a murit la vârsta de 83 de ani.

„A mai pierdut cultura românească încă o valoare. Dumnezeu să-l odihnească pe Răzvan Theodorescu! Am lucrat cu el la Ministerul Culturii, mi-a fost profesor… Eleganța, umor, erudiție… Drum bun spre Lumină, domnule profesor!”, a scris conf. univ. dr. Paula Stanciu Popoiu.

Legătură specială pe care a avut-o cu Ion Iliescu

Răzvan Theodorescu a avut o relație specială cu fostul președinte Ion Iliescu. El a povestit cum l-a salvat acesta după exmatricularea de la Facultatea de Istorie, în 1959, pentru anti-marxism, dar risca să ajungă și la închisoare.

După multă vreme, cel care a condus ședința mea de exmatriculare, care era un activist, a mărturisit unor persoane că dosarul meu a ajuns la conducătorul Organizației de Studenți Comuniști. Un anume Ion Iliescu. Asta nu s-a întâmplat numai cu dosarul meu. S-a întâmplat cu dosarul mai multor studenți din Universitate. Și asupra tuturor, tânărul comunist, Ion Iliescu, a avut opinia pe care a avut-o și care ne-a salvat de pușcărie. Spun acest lucru ca să se înțeleagă odată pentru totdeauna de ce până la adânci bătrâneți am rămas recunoscător tânărului comunist din 1959”, a spus acad. Theodorescu.

Fiul său a fost găsit mort în casă

Răzvan Theodorescu a trăit o mare tragedie, atunci când fiul său, Ion Vladimir, a fost găsit mort în casa de vacanță pe care o deținea în localitatea Corbeni, din județul Argeş, la vârsta de 43 de ani. Acesta fusese muşcat de un şarpe în Munţii Buzăului.

Vestea despre tragicul incident s-a aflat pe data de 10 octombrie 2016, iar potrivit IPJ Argeş, cei care l-au găsit mort, au fost oamenii care se ocupau de îngrijirea locuinței. Întrebat despre pierderea fiului său în cadrul podcastului „ALTCEVA” cu Adrian Artene, din august 2022, Răzvan Theodorescu mărturisea: „Cu ani în urmă, mi-am pierdut fiul și a fost o întâlnire cu Dumnezeu care cred că m-a pedepsit pentru unele păcate ale mele”, mărturisea academicianul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...