A murit Gina Lollobrigida. Celebra actriță avea 95 de ani

Ana Anitoiu 16.01.2023, 16:37

Celebra actriță italiană Gina Lollobrigida, una dintre cele mai mari vedete ale cinematografiei europene în anii 1950 și 1960, a murit la vârsta de 95 de ani, într-o clinică din Roma. Anunțul a fost făcut, luni, de un fost avocat al artistei, Giulia Citani.

Gina Lollobrigida, simbol al renașterii Italiei după cel de-Al Doilea Război Mondial

Născută la Subiaco, la data de 4 iulie 1927, ca fiica unui producător de mobilă, Gina Lollobrigida și-a petrecut adolescența evitând bombardamentele din timpul războiului înainte de a studia sculptura la Academia de Arte Frumoase din Roma, potrivit bbc.com.

A devenit celebră în anii 1950. A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume, precum și simbol al renașterii Italiei după cel de-Al Doilea Război Mondial.

După o educație modestă, Gina Lollobrigida a jucat alături de vedete de la Hollywood precum Humphrey Bogart, Rock Hudson, Burt Lancaster, Tony Curtis și Frank Sinatra, devenind una dintre cele mai cunoscute staturi cinematografice ale anilor 1950 și 1960.

Însă, frumoasa actriță, „La Lollo”, așa cum era poreclită în Italia, nu s-a acomodat niciodată la Hollywood, iar cele mai cunoscute filme ale sale rămân cele pe care le-a filmat cu regizori italieni înainte și după perioada petrecută în Statele Unite ale Americii, conform Reuters.

Gina Lollobrigida
Gina Lollobrigida

Cum a reacționat Sophia Loren, rivala ei, la vestea decesului

După anii 1960, cariera ei în cinematografie a intrat într-un con de umbră, astfel că actrița s-a dedicat fotografiei și sculpturii. A devenit și ambasadoare UNICEF și pentru Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

„Adio unei dive a marelui ecran, protagonistă a mai bine de jumătate de secol din istoria filmului italian. Farmecul ei va rămâne nemuritor. Ciao Lollo”, a scris pe Twitter ministrul italian al culturii, Gennaro Sangiuliano.

Un purtător de cuvânt al Sophiei Loren a transmis că actrița în vârstă de 88 de ani, considerată rivala Ginei Lollobrigida în anii 1950 și 1960, a fost „foarte șocată și întristată” de moartea lui „La Lollo”.

Printre filmele în care a jucat Gina Lollobrigida se numără „Pane, amore e fantasia” (1953), „La provinciale” (1953) și „La romana” (1954), „Fanfan la Tulipe” (1952), „Frumosele nopții/ Les belles de nuit” (1952) și „Le Grand Jeu” (1954), „Beat the Devil” (1953), „Never So Few” (1959) și „Never So Few” (1959).

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...