A murit Dorin Anastasiu. Cântărețul avea 78 de ani, luase un trofeu major alături de Angela Similea

Iancu Andreea 18.09.2021, 20:09
A murit Dorin Anastasiu. Cântărețul avea 78 de ani, luase un trofeu major alături de Angela Similea

O veste tristă pentru muzica românească după ce cântărețul Dorin Anastasiu s-a stins din viață, la vârsta de 78 de ani. Artistul a reprezentat un nume important pentru lumea artistică din anii ’60-’70. Cântărețul obținuse chiar un trofeu important împreună cu Angela Similea, Dorin Anastasiu fiind considerat unul dintre cei mai carismatici și șarmanți soliști din muzica românească de atunci.

Dorin Anastasiu a murit la vârsta de 78 de ani

Unul dintre soliștii muzicii românești din trecut s-a stins din viață. Dorin Anastasiu, în vârstă de 78 de ani, a murit astăzi. Numele cântărețului a fost remarcat datorită pieselor „Nu pleca”, interpretată alături de Mihaela Runceanu, precum și „Într-un oraș, într-un tramvai”. În ciuda faptului că artistul avea o vârstă venerabilă, Dorin Anastasiu a încercat să se păstreze aproape de muzică, fiind profesor de canto și dicție pentru copii și adolescenții care au sperat la o carieră muzicală. Artistul era căsătorit cu Doina Anastasiu, celebra regizoare de televiziune, cei doi foști soții având împreună o fiică, pe Raluca Anastasiu, și ea cântăreață, stabilită în Marea Britanie.

Artistul s-a bucurat de o carieră de excepție

Dorin Anastasiu se năștea pe data de 6 iulie 1943, la Craiova, artistul urmând cursurile școlii de coregrafie din București, începând cu 1954. Eleganța sa ulterioară s-a dovedit inclusiv acestei experiențe de pe băncile unității de învățământ. De asemenea, el a absolvit Liceul „Ion Neculce” din București, iar în 1967 termina Facultatea de Instalații din cadrul Institutului de Construcții. De asemenea, regretatul cântăreț urma școala populară de artă, specializându-se atât în teatru, cât și în muzică ușoară.

Debutul său la radio avea loc în 1967, la un an după ce Dorin Anastasiu obținea premiul I la Festivalul național studențesc, pentru ca în 1968 să apară și la TV. Cântărețul a obținut premiul II la Festivalul internațional de la Soci (URSS) în 1968, cu piesa lui George Grigoriu, în timp ce un an mai târziu obținea premiul I de interpretare la Mamaia, cu două piese create de Alexandru Mandy. În urma acestei prestații, Dorin Anastasiu ajunge să reprezinte România la ediția următoare a Cerbului de Aur.

A fost prezentator în emisiuni de la TVR și Antena 1

Cariera sa a fost una înfloritoare, artistul fiind nelipsit de pe scena festivalului Mamaia. Anastasiu a cântat în cadrul evenimentelor muzicale din Polinia sau Mongolia, fiind plecat în zeci de țări. De asemenea, acesta a colaborat cu Teatrul de revistă «C. Tănase» şi a fost rând pe rând angajat la Teatrul «Ion Vasilescu», Estrada Armatei, Teatrul «Al. Davila» din Piteşti (cu care a obţinut premiul I de interpretare la Festivalul naţional al teatrelor de revistă de la Constanţa).

Dorin Anastasiu a jucat într-o serie de filme de lung metraj, dublând chiar și vocea unor personaje de desene animate. Cântărețul a fost redactor, profesor și prezentator de emisiuni în cadrul TVR și Antena 1. Cea mai multă fericire i-a adus-o albumul său „Bună seara, Iglesias!”. Printre cele mai cunoscute melodii ale sale se numără melodia lui Jolt Kerestely „Într-un oraş, într-un tramvai”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...