A murit comandantul garnizoanei unde au fost împușcați Nicolae și Elena Ceaușescu. Generalul Kemenici regreta că i-a omorât pe dictatori

Ioana Bucur 11.08.2021, 11:07
A murit comandantul garnizoanei unde au fost împușcați Nicolae și Elena Ceaușescu. Generalul Kemenici regreta că i-a omorât pe dictatori

A murit comandantul garnizoanei unde au fost împușcați Nicolae și Elena Ceaușescu. Anunțul a fost făcut, miercuri dimineață, de familia acestuia. Generalul Kemenici regreta execuția celor doi.

Generalul Kemenici, comandantul garnizoanei unde au fost împușcați Nicolae și Elena Ceaușescu, s-a stins din viață: „Ne-a fost tată, bunic, străbunic, soț, comandant, camarad” 

Generalul Andrei Kemenici, cel care era comandantul garnizoanei unde au fost împușcați Nicolae și Elena Ceaușescu, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut miercuri dimineață, pe o rețea de social media, de rudele îndurerate ale acestuia:

„A fost, este şi va rămâne în sufletele noastre. La bine şi la greu, ne-a fost tată, bunic, străbunic, soț, comandant, camarad.
A ales să părăsească această lume la fel de demn cum a trăit. În linişte.
Golul rămas în urma lui nu se poate măsura în cuvinte. Se simte şi se trăieşte cu fruntea sus, bărbăteşte şi demn, aşa cum ne-a învățat întotdeauna.
Rămas bun, tataie! Să ne veghezi în continuare!”

A murit comandantul garnizoanei unde au fost împușcați Nicolae și Elena Ceaușescu
Mesajul postat de familia generalului Kemenici

„Regret execuția lui Ceaușescu”

Una dintre ultimele apariții publice ale generalului Kemenici a avut loc în 2014, la inaugurarea locului execuției soților Ceaușescu ca secție a Muzeului Județean Dâmbovița sub denumirea de „Metamorfozele unui loc al memoriei, de la cavalerismul Școlii de ofițeri Ferdinand I la spațiul profan al procesului și execuției soților Ceaușescu și al sfârșitului regimului totalitar din România”.

„Din decembrie ’89, și până acuma, după ce și-au văzut sacii în căruță, revoluționarii au fost tot mai îndepărtați. Muzeul de la Târgoviște scoate adevărurile despre moartea Cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu”, a spus Andrei Kemenici la inaaugurarea muzeului.

Atunci, fostul comandant al garnizoanei a făcut dezvăluiri neștiute până în acel moment despre ultimele ore de viață ale Elenei și Nicolae Ceaușescu. Kemenici susținea că la „procesul” cuplului  nu s-a respectat Codul de Procedură Penală.

„Nu s-a respectat Codul de Procedură Penală de către specialiștii ăia care au venit, de către reprezentantul Armatei, Stănculescu, de câtre reprezentanții revoluționarilor, Voican Voiculescu, Măgureanu și însăși de către judecători și procurori.

Despre avocați am cea mai mare nemulțumire. Ei au fost procurori. Ceaușescu s-a bucurat de procesele staliniste. Președintele Tribunalului era procuror. El îl acuza. Cei doi avocați îl acuzau. Ceaușescu a avut la procesul de la Târgoviște patru procurori în realitate. Regret execuția lui Ceaușescu”, a mai declarat fostul comandant al Garnizoanei Târgoviște.

Cu toate astea, generalul credea că „prin izolarea lui Ceaușescu la Târgoviște s-a dat curaj românilor. Din 23 decembrie, nicio instituție a fostului regim nu a mai funcționat”.